Foto: Publicitātes foto

Nedēļas nogalē rekordliels Latvijas dalībnieku skaits – 8 sportisti – startēja pasaules kausa izcīņas ceturtajā posmā kalnu (MTB XC) riteņbraukšanā. Augstvērtīgāko rezultātu sasniedza "ZZK" komandu pārstāvošais cēsinieks Arnis Pētersons, kurš finišēja 22. vietā U23 grupā Olimpiskajā (XCO) krosā, informēja Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Pasaules kausa izcīņas MTB XC riteņbraukšanā ceturtais posms aizvadītās nedēļas nogalē norisinājās Vācijas pilsētiņā Albštadtā. Triju dienu garumā tika noskaidroti labākie kalnu riteņbraucēji Olimpiskajā MTB krosā (XCO), kā arī nesen izveidotajā eliminatora sacensībās. Uz Vāciju devās arī rekordliels Latvijas sportistu skaits. Pirmo reizi kādā no pasaules kausa izcīņas posmiem startēja uzreiz astoņi latvieši.

Sestdien un svētdien norisinājās Olimpiskā XCO krosa sacensības. U23 grupā Latviju pārstāvēja trīs riteņbraucēji - Arnis Pētersons ("ZZK"), Pēteris Janevics ("DPA Cycling team") un Raivis Sarkans ("NN Sporta klubs"). Tukumniekam Sarkanam šīs bija debijas sacensības pasaules kausu apritē. Aizraujošajā un tehniski sarežģītajā trasē vispārliecinošāko sniegumu rādīja 22 gadus vecais francūzis Džordans Saro. Pēdējā aplī viņam izdevās nostiprināt savas pozīcijas, tādējādi izcīnot uzvaru. Otrajā vietā finišēja nīderlandietis Mihaels Van Der Heijdens, bet trešais bija ASV sportists Hovards Grotts.

Veiksmīgi sacensības aizvadīja Latvijas pārstāvis Arnis Pētersons. 20 gadus vecais sportists, startējot no 49. starta vietas, bija spiests zaudēt laiku distances sākumā, jo priekšā citi sportisti bija piedzīvojuši kritienus. Pirmo apli cēsinieks pabeidza 65. pozīcijā. Turpinājumā Arnis parādīja lieliskas cīnītāja īpašības un aizcīnījās līdz pat 22. vietai finišā. Šis rezultāts "ZZK" riteņbraucējam deva arī pirmos UCI punktus viņa karjerā. "DPA Cycling team" vienības pārstāvis Pēteris Janevics tikmēr, startējot no 21. starta vietas, distances laikā centās uzlabot savas pozīcijas, tomēr, kā ziņo viņa pārstāvētā komanda, tad sportists piedzīvojis arī kritienu, kas arī ietekmējis rezultātu. Janevics finišēja 74. vietā, uzvarētājam zaudējot vienu apli. Tikmēr Sarkans debijas reizē startēja kā 128., bet finišēja 123. vietā, trīs apļus zaudējot uzvarētājam.

Elitē Latviju pārstāvēja Matīss Preimanis. "DPA Cycling" sportistam šoreiz 103. vieta 134 dalībnieku lielajā konkurencē. Preimanis no uzvarētāja Džuliana Absalona atpalika par trijiem apļiem. Otrajā vietā tikmēr ierindojās slavenais Nino Šurters no Šveices, bet trešais palika vēl viens francūzis Stefans Tempairs.

Junioru grupā pasaules kausu apritē debitēja uzreiz trīs latvieši - Kārlis Tone un Dāvis Perševics ("NN Sporta klubs"), kā arī smilteniete Rūta Brakovska. Puišu konkurencē abi latvieši guva lielisku pieredzi. Startējot no beidzamajām pozīcijām, 125 dalībnieku konkurencē Dāvis Perševics finišēja 117. vietā, bet Kārlis Tone bija 121. Tikmēr starp meitenēm Rūta Brakovska ierindojās 47. vietā starp 53 riteņbraucējām.

Piektdien norisinājās eliminatora, jeb izslēgšanas braucienu sacensības. Tās norisinājās nepilnu kilometru garajā aplī, kas izveidot tehniski sarežģītā apvidū. Distances laikā bija jāpievar virkne mākslīgo un dabīgo šķēršļu. Latviju kvalifikācijas sacensībās pārstāvēja Arnis Pētersons ("ZZK"), Ansis Uškaurs ("DPA"), Kārlis Tone, Dāvis Peršveics un Raivis Sarkans visi "NN Sporta klubs". Visiem mūsu sportistiem šī bija debija šajā aizraujošajā un skatāmajā disciplīnā pasaules kausu apritē. Vīriešu konkurencē vienā grupā startēja gan elites, gan arī U23 un junioru grupu braucēji. Intresantajā trasē no latviešiem nedaudz labāk veicās Pētersonam, kurš uzrādīja 42. rezultātu, no uzvarētāja Kevina Mikvuela atpaliekot par 8,6 sekundēm. 47. bija Uškaurs, 56. Kārlis Tone, 60. Raivis Sarkans, 61. Dāvis Perševics.

Latvijas MTB izlases galvenā trenera Normuda Noreiko komentārs par aizvadītajām sacensībām: "Atšķirībā no tālajiem pasaules kausa izcīņas posmiem, kuros dalībnieku skaits ir pavisam neliels, Eiropā parasti pulcējas praktiski visi labākie MTB braucēji, par ko liecina spēcīgais sastāvs un lielais dalībnieku skaits visās šeit pārstāvētajās vīriešu braucēju kategorijās ( juniori, U-23 un  Elite). Kopumā startēja ap 140 - 150 dalībnieku katrā grupā. Junioriem Kārlim Tonem un Dāvim Perševicam ( abi "NN Sporta klubs/MSĢ") šīs bija pirmās starptautiskās MTB sacensības, tādēļ arī 124. un 125. starta vietas bez īpašām izredzēm uz panākumiem. Ļoti žēl, ka šoreiz Latvijas izlases komandas sastāvā neredzējām šī gada Latvijas MTB maratona čempionu Mārtiņu Blūmu ("ZZK"), kurš guva nopietnu savainoju divas dienas pirms izbraukšanas uz šīm sacensībām. Domāju, ka piedaloties arī Mārtiņam, Latvijas komandai būtu divas vietas starp pirmajiem 25 braucējiem U-23 kategorijā."

Jau šajā nedēļā citā Vācijas pilsētā Santvenedelā norisināsies Eiropas čempionāts, kur arī startēs Latvijas sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!