Foto: Scanpix

Latvijas riteņbraucējs Gatis Smukulis no Krievijas komandas "Katjuša" piektdien piedalījās prestižā daudzdienu velobrauciena "Giro d'Italia" sestā posma galvenajā atrāvienā, sacensību noslēgumā finišējot 19.vietā.

Smukulis un vēl 12 riteņbraucēji atrāvienā devās jau 207 kilometrus garās distances 33.kilometrā, bet vēl pēc desmit kilometriem šīs aizbēdzēju grupas pārsvars pār peletonu bija sasniedzis nepilnas piecas minūtes.

Smukulis no citiem aizbēdzējiem atpalika pēdējā lielajā kāpumā nepilnus 40 kilometrus pirms finiša. Turpinājumā braucēji izretojās un 25 kilometrus pirms finiša Latvijas riteņbraucējs bija piektajā vietā, zaudējot tā brīža līderim Adriāno Malori no Itālijas ("Lampre-ISD") minūti un vienu sekundi, bet joprojām par vairāk nekā trim minūtēm apsteidzot galveno grupu.

Apmēram 20 kilometrus līdz finišam Smukulis atgriezās peletonā, kurā arī finišēja, ieņemot 19.vietu.

Uzvaru sestajā posmā izcīnīja Venecuēlas sportists Migels Čavess no "Androni Giocattoli" vienības, kurš distanci veica piecās stundās 38 minūtēs un 30 sekundēs, bet Smukulis viņam zaudēja minūti un 51 sekundi.

Tikmēr otro un trešo vietu ieņēma attiecīgi Malori un polis Mihals Golass ("Omega Pharma-Quickstep"), kuri abi finišā no Čavesa atpalika par minūti un desmit sekundēm.

Kopvērtējumā par jauno līderi kļuva Malori, kurš par 15 sekundēm apsteidz Golasu, bet vēl par divām sekundēm no līdera atpaliek "Garmin-Barracuda" komandas riteņbraucējs Raiders Hesdžedāls no Kanādas.

Savukārt Smukulis pakāpās jau uz 19.vietu, līderim zaudējot 47 sekundes.

Sestdien sportisti veiks 205 kilometrus garu distanci.

Velobraucienā tiks aizvadīts 21 posms, un tas ilgs līdz 27.maijam.

Līdz šim "Giro d'Italia" neviens Latvijas sportists nebija braucis kopš 2008.gada, kad Raivis Belohvoščiks tika izslēgts 16.posmā, jo neiekļāvās laika limitā. Savukārt gadu pirms tam Belohvoščiks šajā velobraucienā izcīnīja 117.vietu.

Pagājušajā gadā no Latvijas riteņbraucējiem prestižākajās tūrēs startēja vienīgi Aleksejs Saramotins, kurš piedalījās "Vuelta Espana" sacensībās, noslēguma kopvērtējumā ieņemot 166.vietu starp 167 sacensības beigušajiem sportistiem.

Kā ziņots, Smukulis pērn pārstāvēja citu "ProTour" sērijas komandu "HTC-Highroad", taču ASV bāzētā vienība tā arī neprata atrast jaunu ģenerālsponsoru, tāpēc tā tika izformēta.

"HTC-Highroad" komandā Smukulis sāka braukt aizpagājušā gada novembrī, bet iepriekšējās divas sezonas viņš pārstāvēja citu "ProTour" sērijas komandu "AG2R La Mondiale".

Jau vēstīts, ka pagājušā gada "Giro d'Italia" sacensībās otro reizi karjerā uzvarēja slavenais spāņu riteņbraucējs Alverto Kontadors, tomēr pēc divu gadu diskvalifikācijas piespriešanas par dopinga lietošanu viņam šis tituls tika atņemts.

Pēc Kontadoram piespriestās diskvalifikācijas pagājušā gada "Giro d'Italia" kopvērtējuma uzvarētāja gods nonāca itāļa Mikēles Skarponi rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!