Foto: Publicitātes foto

9. martā Francijā sāksies prestižais pasaules tūres (World Tour) daudzdienu velobrauciens "Parīze – Nica", kurā startēs virkne pasaules vadošo riteņbraucēju. Nesen publicētajā starta sarakstā, dalībai velobraucienam pieteikti arī abi Latvijas vadošie riteņbraucēji – Gatis Smukulis ("Katusha") un Aleksejs Saramotins ("IAM Cycling").

 "Parīze - Nica" būs otrais šīs sezonas UCI World Tour posms. Kopumā šī gada velobraucienā riteņbraucējiem būs jāveic astoņi posmi, ar finišu Vidusjūras krastos esošajā Nicas pilsētā, kur bāzējās arī daudzkārtējais Latvijas čempions Aleksejs Saramotins. Ja velobrauciena pirmajos posmos gaidāmi trešās kategorijas kāpumi, tad tuvojoties noslēgumam, klāt nāks arī virkne pirmās un otrās kategorijas kalni, kas sacensības padarīs smagākas.

Pagājušā gadā par velobrauciena uzvarētāju kļuva pazīstamais "Sky" komandas Austrālijas riteņbraucējs Ričijs Porte, kurš pēc tam sekmīgi startēja arī "Tour de France" velobraucienā. Otrais pērn kopvērtējumā bija ASV sportists no "Garmin - Sharp" vienības Andre Talanskis, bet trešais francūzis Kristofs Perauds. "Parīze - Nica" sacensībās pērn startēja arī mūsu Gatis Smukulis, kurš kopvērtējumā finišēja 66. vietā, bet prologā uzrādīja 20. rezultātu. 

Visvairāk uzvaras "Parīze - Nica" velobrauciena kopvērtējumā izcīnījis itālis Sīns Kellijs, kuram kopumā septiņi tituli. Kellijs pārliecinoši dominēja 1980. gados. 

Šogad velobraucienā par vienu no galvenajiem favorītiem jāuzskata Alekseja Saramotina komandas no "IAM Cycling" Silveinu Šavenelu. Francijas čempions individuālajā braucienā pagājušā gadā kopvērtējumā bija piektais, kā arī ierindojās trešajā vietā aktīvāko braucēju vērtējumā. Tāpat starp favorītiem noteikti jāpiemin pagājušā gada uzvarētāju Ričiju Porti ("Sky"), "Astanas" riteņbraucējus Vinčenzo Nibali un Lieuvi Vestru. No "Katusha" komandas līdzenuma etapos par uzvaru cīnīsies Aleksandrs Kristoffs, bet līderis par kopvērtējumu visticamāk būs slovēnis Simons Špilaks, kurš pērn šeit palika sestajā vietā. 

Velobraucienā uz starta redzēsim arī Gati Smukuli ("Katusha") un Alekseju Saramotinu ("IAM Cycling"). Abiem mūsu sportistiem galvenokārt būs jāpalīdz saviem līderiem, tomēr nevar izslēgt arī to, ka latviešus kādā no posmiem redzēsim lielajos atrāvienos. Gan Gatis, gan arī Aleksejs jau iepriekš ir izcēlušies ar aktivitāti augstākās raudzes velobraucienos un to nevar izslēgt arī šoreiz, tomēr svarīga būs kādas stratēģijas izvēlēsies "Katusha" un "IAM Cycling" komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!