Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Jūnijā uz vienu dienu Latvijas galvaspilsēta atkal piederēs riteņbraucējiem, jo jau 33. reizi risināsies "Toyota" Rīgas velobrauciens, kurā Tautas distancē būs iespēja cīnīties par Rīgas mēra kausiem, informēja organizatori.

"Toyota" Rīgas velomaratons ar Rīgas domes atbalstu notiks 19. jūnijā, kad galvaspilsētas ielas un tiltus piepildīs ne tikai profesionālie riteņbraucēji, bet arī entuziasti un ģimenes, kuras varēs radoši izpausties un tikt pie atbalstītāju sarūpētām dāvanām. Starts un finišs arī šogad tiks dots 11. novembra krastmalā, bet trase visos braucienos vedīs pa Rīgas ielām, tiltiem un arī Vecrīgas sirdi!
Tradicionāli dalībnieki varēs izvēlēties kādu no sev vairāk piemērotām distancēm. Profesionāļi aicināti piedalīties Sporta braucienā (79 km distance, 5 apļi), entuziastiem piedāvājam dalību Tautas distancē (16 km vai 32 km distance), bet "Spice" Ģimeņu braucienā dalībnieki veiks 16 km jeb 1 apli. Tautas distancē dalībnieki sacentīsies par Rīgas mēra kausu, bet "Spices" Ģimenes braucienā dalībniekiem būs iespēja radoši izpausties. Šajā distance dalībniekus speciāla žūrija vērtēs dažādās nominācijās, piemēram, "Stilīgākais sacensību braucējs".

Pagājušajā gadā Rīgas velomaratona rīkotāji kopā ar kompāniju "Amway" uzsāka sociālas palīdzības kampaņu, kuras laikā dalībnieki, reģistrējoties "Nutrilite" komandā, varēja ziedot līdzekļus un tādējādi palīdzēt talantīgajam Latvijas sportistam Gustavam Pētersīlim atveseļošanās procesā pēc smagas traumas gūšanas. Arī šogad "Toyota" Rīgas velomaratonā par katru dalībnieku, kurš pārstāvēs "Nutrilite" komandu, "Amway" ziedos 2 eiro Gustavam Pētersīlim. Šogad Gustavs aicina reģistrēties "Nutrilite" komandā un, pateicoties "Amway" atbalstam, saziedotos līdzekļus plāno nodot tālāk sev tuvam cilvēkam, trīs gadus vecajai Martai, kura nestāv, nejūt un nekustina savas kājas.

2010. gada Rīgas velomaratona uzvarētājs Toms Skujiņš sacīja, ka Rīgas velomaratonā viņš guva savu pirmo ievērojamo uzvaru.

"Rīgas velomaratonā uzvarēju pirms sešiem gadiem, kad finišs vēl bija Biķerniekos. Tas bija viens no maniem pirmajiem lielākajiem panākumiem, kas joprojām man ir atmiņā. Patīkami, ka "Toyota" Rīgas velomaratons spēj dabūt cilvēkus ārā no mājām un izkustēties. Patīkami, ka aug riteņbraukšanas popularitāte, ka cilvēki riteņbraukšanu izvēlas kā aktīvu dzīves veidu. Šādi velomaratoni iekustina tautu un rada kopības sajūtu pēc labi padarīta darba," sacīja Skujiņš.

Talantīgais BMX riteņbraucējs Gustavs Pētersīlis sacīja: "maratonā cilvēki cauri šķēršļiem un izaicinājumiem piedzīvo to, ar ko es un Marta saskaramies ikdienā. Lielāko distances daļu esmu pievarējis, izcīnot savas uzvaras. Savukārt Marta vēl ir tikai starta sākumā, viņai ir nepieciešams atbalsts šajā posmā, tāpēc aicinu reģistrēties "Nutrilite" komandā, tādā veidā ar "Amway" atbalstu katrs reģistrētais ziedos divus eiro, savukārt dalībniekiem šī iniciatīva neko nemaksās."

Tikmēr "Toyota" Rīgas velomaratona rīkotājs Igo Japiņš informēja par jaunumiem gaidāmajās sacensībās. "Pirmais jaunums mums ir nosaukuma maiņa. 33. velomaratonam būs "Toyota" vārds, un sadarbība mums ir noslēgta uz trīs gadiem. Pasaulē arvien plašāk līdzīgi pasākumi iegūst nosaukumu "velotons", bijām domājuši arī Rīgas velobraucienu tā pārdēvēt, bet nolēmām pagaidīt un ceram ar laiku kļūt par "Toyota" Rīgas velotonu. Vēl viens jaunums ir medaļa katram dalībniekam, kas līdz šim tika praktizēts Vienības braucienā. Šogad sākām arī "Toyota" Rīgas velomaratona popularizēšanu arvien vairāk ārzemēs, sākumā to veiksim postpadomju telpā – Igaunijā, Lietuvā, Krievijā. Viens no šī gada promotētājiem būs pazīstamais Krievijas "Eurosport" riteņbraukšanas komentētājs, pazīstamā aizkadra balss Sergejs Kurdjukovs," sacīja Japiņš.

"Toyota Baltic AS" ģenerāldirektors Osvaldo Valentīni: ""Toyota" ir ļoti gandarīta kļūt par Rīgas velomaratona sadarbības partneri. Es vēlos pateikties Igo Japiņam un Rīgas domei par uzņēmumam "Toyota" sniegto iespēju kļūt par partneri vislielākajā un vissvarīgākajā riteņbraukšanas pasākumā Rīgā. Mēs uzticamies gan Igo Japiņa sporta aģentūras, gan Rīgas domes profesionālismam un viņu komandām, tāpēc ticam, ka "Toyota" Rīgas velomaratons būs lieli svētki riteņbraucējiem. Rīgas velomaratona organizētāji pauž tās pašas vērtības, kādas "Toyota" ievēro, ražojot labākus automobiļus un izstrādājot zaļākas tehnoloģijas. Mēs zinām, ka Rīgas pašvaldība veloceliņu būvniecību ir izvirzījusi par prioritāti. Šis ir tiešs ieguldījums zaļi domājošas sabiedrības un zaļākas Rīgas nākotnē. Tādus pašus soļus "Toyota" veic zaļi domājošas sabiedrības labā, ražojot videi arvien draudzīgākus auto."

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs: "Nesen bija interesanta aptauja internetā – jautājām rīdziniekiem, cik aktīvi izmanto riteņus. Apmēram 32% rīdzinieku riteņus izmanto aktīvai atpūtai, un apmēram 9% ir aktīvi braucēji pat ziemā. Un tikai 25% nebrauc ar riteņiem un neplāno braukt. Riteņus izmanto arvien vairāk rīdzinieku un viens no pieauguma iemesliem ir tieši "Toyota" Rīgas velomaratons. Tas ir fantastisks reklāmas instruments riteņbraukšanas popularizēšanai, mudinot divriteņus izmantot gan aktīvajā atpūtā, gan ikdienā pārvietojoties pa ielām. Paldies "Toyota" Rīgas velomaratonam un tā rīkotājiem, ka Rīga kļūst arvien zaļāka, videi draudzīgāka."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!