Foto: DELFI

Gada nogalē tradicionāli tiek sveikti labākie sportisti – Latvijā "Gada balvu sportā" ieguva Māris Štrombergs un Anete Jēkabsone-Žogota, bet Eiropas par labāko futbolistu tika atzīts Krištianu Ronaldu. imageFoto šeit

Latvija

Nu jau par tradīciju kļuvusī „Latvijas Gada balva sportā" šoreiz risinājās jau decembra sākumā. Pārsteigumi tajā nebija - olimpiskais čempions Māris Štrombergs tika atzīts par labāko sportistu, bet basketboliste Anete Jēkabsone-Žogota bija labākā sportiste.

imageFoto šeit

Jēkabsone-Žogota arī tika iekļauta starp kandidātēm uz Eiropas labākās basketbolistes titulu. Uz Eiropas labākā basketbolista titulu kandidē Andris Biedriņš, bet Latvijas Sieviešu basketbola līgas (LSBL) kluba "Liepājas metalurgs" spēlētāja Sabīne Niedola - uz labākās jaunās basketbolistes titulu.

Patīkami turpināja pārsteigt Latvijas skeletonists Martins Dukurs. Vienā no Pasaules kausa posmiem viņš bija otrais, bet tad bija trešais un kļuva arī par Pasaules kausa kopvērtējuma līderi.

Ne tik veiksmīgi kā cerēts pēc iepriekšējās sezonas veicās bobslejistiem. Divniekos Edgars Maskalāns sacensībās apsteidza Jāni Miņinu, bet četriniekos abu Latvijas pilotu ekipāžas spēja konkurēt ar pasaules eliti.

Ar izgāšanos jauno sezonu iesāka Latvijas biatlonisti. Ar grūtībām kādam no sportistiem izdevās tikt pie punktiem Pasaules kausa posmos, bet stafetē gan sieviešu, gan vīriešu komandas izgāzās, cīnoties par nepalikšanu pēdējās vietās. Cits biatlonists, veterāns Oļegs Maļuhins nespēja noskatīties uz šo apkaunojumu un paziņoja, ka plāno atgriezties sportā un startēt Vankūveras Olimpiādē.

Pamatīgu traci Latvijas basketbola saimē izraisīja valstī ieviestais taupības režīms. Latvijas Basketbola savienība (LBS) paziņoja, ka finansiālās krīzes dēļ apdraudēta ir arī 2009.gada Eiropas sieviešu basketbola čempionāta sarīkošana Latvijā. Finansiālā krīze atsaucās arī ziemas sporta veidos, jo finansiālo iespēju dēļ Latvijas kamaniņu braucējiem sarucis sacensību skaits Pasaules kausa izcīņā, bet bobslejistiem dalība Eiropas kausa izcīņā jau varētu būt beigusies.

Ne tik raiti kā gribētos LBS gāja ar Latvijas izlases galvenā trenera meklējumiem. Sākotnēji tika pārceltas sēdes, tad izkristalizējās trīs kandidāti Ķēstutis Kemzura, Jons Kazlausks un Gundars Vētra, bet skaidrība netika gūta arī pēc LBS sporta direktora Edgara Šnepa viesošanās Lietuvā.

Tikmēr Ziemeļamerikā NBA čempionātā neveiksmju sēriju beidzot izdevās pārtraukt Andra Biedriņa komandai Goldensteitas „Warriors", bet latviešu centrs bija viens no komandas uzvaru kaldinātājiem. Savukārt Latvijā turpinājās visa līmeņa basketbola spēles un vienā no tām līdzjutējiem nenācās skumt. Kārtējo reizi par to parūpējās Rīgas komandas - Latvijas Basketbola līgas (LBL) fināla atkārtojumā "Barons/LMT" ar rezultātu 91:87 otrajā pagarinājumā pārspēja "ASK Rīga".

Hokejā Ziemeļamerikā pie spēlēšanas NHL uz brīdi tika gan Jānis Sprukts, gan Mārtiņš Karsums, taču abi ātri atgriezās savos klubos Amerikas hokeja līgā (AHL).

Vietējais superklubs Rīgas „Dinamo" pēc neveiksmju sērijas patīkami pārsteidza līdzjutējus, gada pēdējo izbraukuma tūri noslēdzot ar četriem panākumiem piecos mačos.

Pasaule

Arī pasaulē tika paziņoti uzvarētāji dažādās aptaujās. Tā ASV peldētājs Maikls Felpss, kuram pieder 14 olimpiskās zelta medaļas, atzīts par gada sportistu ASV nedēļas žurnāla "Sports Illustrated" versijā.

Savukārt Portugāles futbola zvaigzne, „Manchester United" spēlētājs Krištianu Ronaldu tika atzīts par 2008.gada Eiropas labāko spēlētāju. Portugāļu futbolists tika iekļauts arī FIFA kandidātu sarakstā uz Pasaules gada labākā futbolista titulu. FIFA sarakstā iekļauti arī pagājušā gada titula ieguvējs brazīlietis Kakā, Argentīnas futbolists Lionels Mesi, kā arī divi Eiropas čempiones Spānijas futbolisti - Fernando Toress un Ksavi.

Spānijas un arī Eiropas futbola laukumos ne pārāk veicās leģendārajam „Real Madrid". Un, kā jau pierasts šādos gadījumos, netiek žēloti pat labākie speciālisti. Tāpēc „Real Madrid", lai kaut ko mainītu komandas sniegumā, no galvenā trenera amata atbrīvoja Berndu Šusteru, viņa vietā ieceļot bijušo "Sevilla" un Anglijas komandas "Tottenham" treneri Huandi Ramosu.

Vēl decembrī par karjeras beigšanu paziņoja Beļģijas vieglatlēte Tija Elebo, kura augustā uzlēca vēl nebijušos augstumus - Pekinā viņa kļuva par olimpisko čempioni. Karjeras beigšanai gan ir patīkams iemesls, jo beļģiete gaida bērnu. 30 gadus vecā sportiste esot grūtniecības trešajā mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!