Foto: F64
Kanādu pārstāvošais šahists, lielmeistars Antons Kovaļovs atteicies pārvilkt īsbikses un izstājies no Pasaules kausa izcīņas, kas notiek Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi, atsaucoties uz turnīra rīkotājiem, informē izdevums "Sport Ekspress".

Pirms mača ar Izraēlas šahistu Maksimu Rodšteinu Kovaļovs norādīja uz tiesneša kļūdu, jo kanādietiem vajadzēja spēlēt ar baltajām figūrām, pēc kā Pasaules kausa Apelācijas komitejas priekšsēdētājs Zurabs Azmajparašvili izdarīja Kovaļovam piezīmi par apģērbu. Pēc sekojošas emocionālas vārdu apmaiņas Kovaļovs pameta spēļu zāli un vēlāk arī izrakstījās no viesnīcas. Kanādas šahists atteicās iesniegt apelāciju un nepaņēma viņam pienākošos naudas prēmiju.

Konkrētajā trešās kārtas spēlē Kovaļovam tika piespriests tehniskais zaudējums, bet sportists uzskata, ka pret viņu ir izrādīta "nepieņemama agresija".

"Problēma jau nav šortos, bet tajā, kā pret mani izturējās," savā "Facebook" kontā ierakstījis šahists. "Pie manis pienāca arbitrs un palūdza pārģērbties, bet es viņam paskaidroju, ka man nav līdz bikšu un norādīju, ka man jāspēlē ar baltajām figūrām melno vietā, kas man bija pārsteigums. Un es palūdzu to pārbaudīt. Tiesneši apstiprināja, ka man taisnība, mēs parunājām un viss bija kārtībā. Pēc tam pienāca Zurabs Azmajparašvili, viņš bija ļoti agresīvs, kliedza uz mani rasistiski apvainoja, nosaucot mani par "čigānu", pieminot, ka mani sodīs FIDE. Es norādīju, ka iepriekšējā Pasaules kausā jautāju par savu apģērbu, un man kāds no organizatoriem teica, ka viss esot kārtībā. Uz to Zurabs sev raksturīgajā manierē paziņoja, ka viņam vienalga, jo tagad viņš ir organizators."

Kovaļovs paskaidro, ka esot pieņēmies svarā, tāpēc viņam nav bijis līdz piemērota apģērba. "Es nepaņēmu līdz bikses, jo esmu pieņēmies svarā," viņš skaidro. "Ja organizatori mani būtu brīdinājuši, es nopirktu veikalā jaunas bikses, taču pret mani izturējās kā pret mēslu. Zurabs nelūdza mani pārģērbties, viņš vienkārši mani provocēja, apvainojot un draudot".

"Redzēju, ka pirms partijas sākuma ar Kovaļovu runā arbitrs, piegāju un arī pieprasīju, lai viņš ievērotu turnīra nolikumā norādītos apģērba ierobežojumus," portāls "chess-news.ru" citē Azmajparašvili. "Viņš atteicās nomainīt šortus uz pieklājīgu apģērbu, un es teicu, ka pret viņu tiks piemērots maksimālais sods un es personiski par to parūpēšos. Viņš reaģēja neadekvāti – piecēlās un aizgāja. Godīgi sakot, domāju, ka viņš aizgāja pārģērbties, taču viņš tā arī neatgriezās."

Azmajparašvili Kanādas šahista sodīšanu pamato ar turnīra nolikumu, kas atsaucas uz FIDE noteikumu punktu, kurā tiek runāts par to, ka spēlētājam ir jādomā par savu ārējo izskatu un jāizrāda cieņa spēlei, organizatoriem, sponsoriem, taču FIDE noteikumos netiek runāts par to, kāds būtu sods vai tā apmērs par šā punkta pārkāpšanu, norāda "chess-news.ru".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!