Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bijušā Maskavas antidopinga aģentūras vadītāja Grigorija Rodčenkova paziņojumam, ka virkne Krievijas olimpisko čempionu Soču ziemas olimpisko spēļu laikā lietojuši aizliegtos preparātus, nav nekāda pamatojuma, izteicies Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Teiksim tā, šie paziņojumi uzskatās pēc tukšas pļāpāšanas, tie nav pamatoti ne ar kādiem datiem, ne ar kādu argumentāciju," Peskovu citē aģentūra "R-Sport". "Tas vienkārši izskatās, ziniet, kā pārbēdzēja apmelojumi. Es neuzticētos tādām atklāsmēm. Aicinu šo interviju novērtēt tā, kā to izdarīja [Krievijas sporta] ministrs Mutko. Un, visticamākais, mēs pievienosimies viņa viedoklim."

Vitālijs Mutko pēc skandalozās Rodčenkova intervijas izdevumam "The New York Times" izteicies, ka bijušais antidopinga aģentūras vadītājs vienkārši vēloties ieriebt Krievijas sporta vadībai. "To visu izdomājis cilvēks, kurš pats tiek turēts aizdomās," aģentūra TASS citē Mutko. "Apvainojies cilvēks var sarunāt visu ko."

Piektdien īpaši sasauktā preses konferencē Krievijas sporta ministrijas pārstāvji pauda uzskatu, ka Rodčenkovu vadot "apvainošanās uz antidopinga sistēmu". "Vai nu tā ir neapmierinātība ar pašreizējo stāvokli, vai nu nerealizētas radošās ambīcijas, vai nu gadalaiks, kas ietekmē cilvēkus," bijušā Maskavas Antidopinga aģentūras vadītāka atklāsmes komentē sporta ministra vietnieks Jurijs Nagornihs. "Mēs varam tikai iedomāties par Rodčenkova paziņojumu iemeslu."

"Viņš nebūt nav muļķis, ir neordināra un pat radoša personība," izteicies Nagornihs. "Esam uzzinājuši, ka viņš arī filmas uzņem, un literārus darbus raksta. Cilvēks ar savdabīgu un plašu domāšanu, šodien jūtas apvainots, kas arī virza viņa idejas."

Konkrēti tika nosaukti triju Soču olimpisko čempionu - bobslejista Aleksandra Zubkova, skeletonista Aleksandra Tretjakova un slēpotāja Aleksandra Ļegkova - vārdi.

Zubkovs Rodčenkova paziņojumus kategoriski noraidījis. "Cilvēkam, kurš pilotē bobsleja kamanas, visu laiku ir jākoncentrējas. Kā tas iespējams pēc alkohola lietošanas? Turklāt, ja no manis vēl ir atkarīga manu komandas biedru dzīvība. Apvainot mani, ka es būtu lietojis alkohola un dopinga kokteili, ir pilnīgi bezjēdzīgi," uzsver bobslejists.

Savukārt slēpotājs Aleksandrs Ļegkovs uzskata, ka Rodčenkova izteikumi ir "politiskas spēles". "Nezinu, kāpēc Rodčenkovs to ir izdarījis, iespējams, tās ir kaut kādas politiskās spēles - viņš atrodas ārzemēs, viņam tur jādzīvo. Laikam grib dzīvot bez bēdām," saka sportists. "Es "spēlēju" pēc WADA noteikumiem un darīju visu, ko man lika. Sportisti visu reģistrē īpašā tiešsaistes programmā, kurā katru stundu raksta, kur atrodas un ko dara. Parasti no pieciem līdz sešiem vakarā es biju brīvs, un WADA speciālisti to zināja, taču tik un tā rakstīja man un pieprasīja atbraukt nodot analīzes. Piemēram, septiņos vai astoņos vakarā. Un es ne reizi neatteicos, jo apzinājos, ka tas ir svarīgi."

"Es nekad neesmu iesniedzis prasības, bet laikam būs jātiek skaidrībā, kā to dara," Ļegkovs ir gatavs aizstāvēt tiesā savu taisnību. "Padomāšu par to, lai iesūdzētu Rodčenkovu tiesā par apmelošanu."

Arī pārējie nosauktie sportisti apsver iespēju iesūdzēt tiesā "The New York Times".

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) gan Rodčenkova paziņojumus uztver nopietni un sola tos izmeklēt. "Varat būt droši, ka WADA nekavējoties izskatīs jaunākos paziņojumus," uzsver WADA vadītājs Kreigs Rīdijs. Viņš neizslēdz arī iespēju uzsākt jaunu neatkarīgu pārbaudi par aizliegto preparātu lietošanu Krievijas sportā.

"Neatkarīgā komisija bija ļoti efektīga, taču ir vēl daudz citu informācijas apkopošanas un izmeklēšanas formu, kas neprasa īpašas komisijas izveidi," uzsver Rīdijs. "Ja mēs izlemsim, ka neatkarīga izmeklēšana ir nepieciešama, finansējumu ņemsim no īpaša fonda. Šis jautājums jau tika apspriests iepriekšējā direktoru padomes sēdē."

Pie WADA vērsusies arī Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ar lūgumu nekavējoties sākt izmeklēt ASV medijos publicēto informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!