Svētdien Siguldā, "Depo" stadionā notika Latvijas kausa izcīņa regbijā 7, kas tradicionāli ievada olimpiskā sporta veida sezonu mūsu valstī.

Dalībnieku spēlētgribu un pacietību visu pēcpusdienu pārbaudīja līņājošs lietutiņš, taču tā vēl bija pusbēda. Daudz lielākas galvassāpes sacensību rīkotājiem sagādāja divas komandas, kas uz mačiem vienkārši neieradās, galveno tiesnesi par to informējot pēdējā brīdī pirms paša sacensību sākuma...

Ar lielu neizpratni jākonstatē, ka "bastotāji" bija neviens cits kā līdzšinējie Latvijas kausa īpašnieki RK "Miesnieki" pirmā komanda (otra šī kluba vienība ar nosaukumu "Miesnieki/Juniori" sacensībās piedalījās) un 2010. un 2011. gada Latvijas kausa izcīņas finālisti RK "Baldone". "Miesnieki" turklāt šo trofeju bija ieguvuši piecus gadus pēc kārtas - no 2009. līdz 2013. gadam. Manuprāt, Latvijas Regbija federācijai šoreiz pret abām vienībām jābūt pietiekami un konsekventi bargai, varbūt nākotnē pat no šādām komandām, kuras piesakās un neierodas, iekasējot drošības naudu.

Tagad par Latvijas kausa izcīņas sportisko pusi. Tā kā 12 komandu vietā startam gatavas bija tikai desmit, tiesnešiem nācās pārkārtot sacensību formātu un grafiku. Rezultātā priekšsacīkstēs desmit vienības tika sadalītas trijās grupās (divās pa trim, bet vienā četras komandas), pēc tam izspēlējot pusfinālus (A1 - C2, B1 - C1), finālus un viena apļa turnīrus par piekto un astoto vietu.

Līdz finālam aizcīnījās vieni no šo sacensību galvenajiem favorītiem "Huracan/Livonia" un komanda ar nosaukumu 1964. Grupu turnīrā "Huracan/Livonia" ar 46:0 uzvarēja RK "Sigulda", ar 28:7 "Beverīna/Fēnikss", bet pusfinālā ar 39:0 RK "Jūrmala". Savukārt 1964 grupā ar 34:0 pārspēja "Miesnieki/Juniori", ar 28:5 "LMT/Eži", bet pusfinālā ar 21:7 "Battery/Livonia".

Finālā puslīdz līdzīga cīņa bija vērojama tikai pirmajā puslaikā. Rezultātu ar piezemējumu atklāja livonietis Ainārs Bērziņš 5:0. Savukārt lietuviešu viesspēlētājs Toms Zibolis "Huracan/Livonia" pārsvaru dubultoja līdz 10:0. Tā arī noslēdzās pirmais puslaiks.

Mača otrajā daļā livoniešu pārsvars izpaudās vēl vairāk. Vigo Valdavs panāca 15:0, Reinis Pepa 20:0, Valdavs ar precīzu realizācijas sitienu 22:0, un visbeidzot Kristaps Bērziņš pielika spēlei punktu - 27:0. Pārliecinoša "Huracan/Livonia" uzvara. Mačā par trešo vietu "Battery/Livonia" ar 39:0 pārspēja RK "Jūrmala".

Par sacensību labāko spēlētāju tika atzīts "Huracan/Livonia" kapteinis Kristaps Bērziņš. Rezultatīvākais regbists bija Alehandro Mojano ("Battery/Livonia"), kurš guva 55 punktus. Savukārt labākā tiesneša balva tika Raimondam Priedniekam.

"Huracan/Livonia kapteinis Kristaps Bērziņš:

- Protams, izcīnīt uzvaru Latvijas kausa izcīņā ir patīkami. Taču manas emocijas nav tik spilgtas un bagātas, kādas tās varētu būt, ja būtu ieradušies mūsu galvenie konkurenti "Miesnieki". Jāsecina, ka šī vienība ir vienkārši "uzmetusi" Latvijas regbiju. Visā turnīrā man interesantākā likās spēle ar "Beverīna/Fēnikss" regbistiem. Pirmais puslaiks noslēdzās neizšķirti 7:7 un tikai mača otrajā daļā guvām izšķirīgo pārsvaru, panākot 28:7. Tā nebija pretinieka nenovērtēšana. Drīzāk paši neievērojām spēles plānu. Savukārt finālā mums vienkārši izdevās vairāk kontrolēt bumbu. To iespējām apmēram 70 procentus no cīņas laika. Kam ir vairāk bumba, tam arī ir vairāk iespēju.

Galīgais vietu sadalījums Latvijas kausa izcīņā

1. "Huracan/Livonia" (Kauss), 2. 1964, 3. "Battery/Livonia", 4. RK "Jūrmala", 5. "Beverīna/Fēnikss" (Šķīvis), 6. "LMT/Eži", 7. LLU/TELMS, 8. "Miesnieki/Juniori" (Biķeris), 9. RK "Sigulda", 10. "Grobiņa/Vikingi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!