Foto: RIA Novosti/Scanpix
Vēsturiskajā 246 kilometrus garajā Grieķijā notiekošajā ultramaratonā no Atēnām līdz Spartai, kas tiek saukts arī par Spartatlonu, aizvadītajā nedēļas nogalē desmito vietu izcīnīja Latvijas skrējējs Valdis Nilovs.

Vienu no pasaulē smagākajiem ultramaratoniem, kurā distance iet pa neapstrādātu zemi, šķērso vīna dārzus, olīvu birzis, stāvas nogāzes un sportisti paceļas pat 1200 metru augstumā virs jūras līmeņa, Nilovs distanci veica 26 stundās, 57 minūtēs un 32 sekundēs.

Zīmīgi, ka vien nepilnas divas nedēļas pirms šī skrējiena Nilovs izcīnīja 20.vietu Tallinas maratonā.

Sacensībās kopā piedalījās seši Latvijas skrējēji, finišu sasniedzot četriem no viņiem - Jānis Actiņš izcīnīja 29.vietu, Laimonis Skadiņš ierindojās 42.vietā, bet Matīss Vecvagaris sacensības noslēdza 153.pozīcijā starp 207 finišējušajiem atlētiem.

Par sacensību uzvarētāju kļuva 39 gadus vecais itālis Ivans Kudins, kurš iepriekš šajās sacensībās uzvarējis arī 2010. un 2011.gadā. Viņš distanci beidza 22 stundās, 29 minūtēs un 29 sekundēs, tuvāko sekotāju Florianu Reisu no Vācijas apsteidzot par gandrīz pusotru stundu.

Savukārt finišu šoreiz nesasniedza iepriekšējos divos gados uzvarējušais amerikānis Džonatans Olsens.

246 kilometru skrējiens Atēnas-Sparta notiek kopš 1983.gada, kad tā organizatori nolēma sarīkot sacensības distancē, ko 490.gadā pirms mūsu ēras veica grieķis Feidipīds, lai dotos pēc palīdzības pirms kara ar persiešiem. Viņš šo distanci veica arī pretējā virzienā. Mūsdienās skrējējiem pietiek sevi pārbaudīt vien turpceļā, saglabājot skrējienam atvēlēto laika limitu - 36 stundas, kurās tā veikta 2500 gadu senā vēsturē.

Pirms šī gada sacensības bija pabeiguši vien divi Latvijas sportisti - 1995.gadā Aleksandrs Orlovs finišēja pēc 34 stundām un divām minūtēm, bet Anatolijs Zibikovs Spartatlonu pieveicis divreiz - 1996.gadā (32 stundas 47 minūtes) un 1997.gadā (33 stundas un 50 minūtes).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!