Foto: AFP/Scanpix
2020. gada Tokijas olimpiskajās spēlēs sporta vingrošanas sacensības varētu vērtēt ar īpašu datorsistēmu palīdzību, ziņo ārzemju mediji.

Tehnoloģiju gigants "Fujitsu" sadarbībā ar Japānas Vingrošanas federāciju (JGA) gatavojas izstrādāt īpašu lāzeru sistēmu, kas fiksētu vingrotāju izpildījumu, ļaujot piešķirt sportistiem objektīvāku novērtējumu, vēsta portāls "insidethegames.biz".

Sistēma izmantotu trīsdimensiju sensorus, kas reālajā laikā veidotu pilna izmēra sportista modeli un uzstāšanās laikā atveidotu lēcienus un salto.

"Fujitsu" speciālisti uzskata, ka pašreizējais vingrošanas sacensību tiesāšanas modelis ir subjektīvs, jo tiesneši ne vienmēr pamana visas sportistu priekšnesuma nianses, kas ietekmē galīgo rezultātu. Jauno sistēmu varētu izmantot arī citos sporta veidos, kuros tiek vērtēts kustību priekšnesums, piemēram, daiļlēkšanā.

"Tik ātrā un sarežģītā sporta veidā kā vingrošana, kur sportisti veic daudzus apgriezienus, bieži vien ir grūti izdarīt objektīvu vērtēšanu, paļaujoties tikai uz to, ko saskata tiesnešu acis," teikts "Fujitsu" izplatītajā paziņojumā. "Līdz ar to tiesneši bieži vien nepamana to, kas notiek sekundes desmitdaļā. Izmantojot datorsistēmu, kas fiksē visas sportista kustības, analizējot tās datorā, punktu piešķiršana kļūtu daudz precīzāka."

Skaļākais tiesāšanas skandāls vingrošanā piedzīvots 2004. gada Atēnu olimpiskajās spēlēs, kad korejiešu sportistam Te-junam Janam tiesneši kļūdaini piešķīra izpildījuma vērtību 9,9 punktus 10 punktu vietā, kas liedza korejietim izcīnīt zeltu un nobīdīja viņu uz trešo vietu. Pēc šā incidenta trīs tiesneši tika diskvalificēti.

Lai elektronisko sacensību tiesāšanu ieviestu Tokijas olimpiskajās spēlēs un citās starptautiskās sacensībās sacensībās, tai ir jāsaņem piekrišana no Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) un Starptautiskās Vingrošanas federācijas (IGF).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!