Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis Malaizijā notiekošā Kualalumpuras "ATP World Tour 250" sērijas turnīra pusfināla mačā sestdien ar 4-6, 4-6 zaudēja francūzim Žiljēnam Beneto, kuru līdz šim savā karjerā tā arī vēl nav spējis uzvarēt.

Duelis starp abiem tenisistiem iesākās ar ļoti līdzvērtīgu cīņu, pirmajos geimos nevienam nelaužot pretinieka servi. Tiesa, tas vispirms izdevās Beneto, kurš Gulbja servi lauza pirmā seta devītajā geimā, izmantojot pašu pirmo breikbumbu spēlē un panākot 5-4 sev par labu. Pēc punkta zaudēšanas latvietis atklāti izrādīja neapmierinātību ar savu sniegumu, triecot raketi pret zemi un aizsperot bumbiņu skatītājos.

Emociju izlādēšana Gulbim nepalīdzēja, jo Beneto izmantoja savas serves priekšrocības un uzvarēja setu ar 6-4.

Arī cīņas otrais sets iesākās ar abu sportistu panākumiem pie savas serves, turklāt šoreiz Beneto pie divām breikbumbām tika atkal devītajā geimā. Pirmo no tām Gulbim izdevās atspēlēt, taču otro sāncensis prata izmantot un panākt 5-4 sev par labu, nonākot vairs tikai viena uzvarēta geima attālumā no panākuma visā mačā.

Desmitajā geimā Beneto neļāva latvietim uzvarēt nevienā izspēlē, uzvarot mačā un sasniedzot šī turnīra finālu.

Turnīrā Gulbis bija izlikts ar otro numuru, kas pirmo kārtu deva brīvu. Otrās kārtas cīņā viņš ceturtdien ar 6-3, 6-7 (3:7), 6-1 pieveica vācieti Filipu Pečneru, kurš turnīru sāka vēl no kvalifikācijas, bet ceturtdaļfinālā piektdien ar 6-3, 7-5 uzvarēja vācieti Benjaminu Bekeru. Tādējādi latvietis izcīnīja jau savu 38.uzvaru šosezon, kas ir jauns viņa karjeras rekords.

Par pusfināla sasniegšanu Gulbis saņēma 90 ATP ranga punktus, kā arī tagad savas karjeras laikā nopelnījis vairāk nekā piecus miljonus dolāru.

Tikmēr Beneto, kurš izlikts ar ceturto numuru, arī turnīru sāka no otrās kārtas, kurā ar 6-4, 6-3 pieveica speciālo ielūgumu jeb "wild card" saņēmušo serbu Filipu Krajinoviču, bet ceturtdaļfinālā ar 6-3, 6-7 (3:7), 6-4 pārspēja turnīra piekto raketi Pavlo Kuevasu no Urugvajas.

Beneto pasaules rangā šobrīd ieņem 28.vietu, kamēr Gulbis ir 13.pozīcijā.

Pašlaik 32 gadus vecais Beneto savu karjeras rekordu sasniedza 2012.gadā, kad ATP rangā bija pakāpies līdz 26.vietai, tomēr ilgajā karjerā viņš joprojām nav ieguvis nevienu ATP titulu. Karjeras laikā Beneto spēlējis deviņos ATP finālos, no kuriem iepriekšējās divas reizes bija pērn, turklāt arī tieši Kualalumpurā, bet visos šajos mačos zaudējis.

Beneto kāda ATP turnīra finālam šogad kvalificējies pirmo reizi.

Iepriekš Gulbis ar Beneto bija sacenties trīs reizes, turklāt visas zaudējis. Pirmais no mačiem bija 2010.gadā Francijas atklātā čempionāta pirmās kārtas mačā, bet iepriekšējās divas cīņas notikušas vēl šogad - martā Maiami "Masters 1000" sērijas turnīra otrajā kārtā latvietis zaudēja ar 4-6, 6-4, 5-7, bet augustā Toronto "Masters 1000" sērijas turnīra otrajā kārtā piekāpās ar 6-7 (4:7), 3-6.

Finālā Beneto tiksies ar somu Jarko Nieminenu vai ar pirmo numuru izlikto japāni Kei Nišikori.

Gulbis Kualalumpuras turnīrā līdz šim savā karjerā nebija spēlējis, bet iepriekšējais viņa aizvadītais turnīrs bija ASV atklātais čempionāts, kurā gan latvietis nespēja tikt tālāk par otro kārtu.

Zīmīgi, ka iepriekšējos piecos turnīros Gulbis nebija spējis tikt tālāk par otro kārtu, bet divas uzvaras vienā turnīrā viņš līdz turnīram Kualalumpurā nebija izcīnījis kopš Francijas atklātā čempionāta vasaras ievadā. Kopā viņš šosezon triumfējis 38 no 55 ATP mačiem, kas ir jauns latvieša rekords.

Gulbis savas karjeras laikā spēlējis sešu ATP turnīru finālos, kuros nav cietis zaudējumus. Šogad viņš ticis pie diviem tituliem.

Jau vēstīts, ka Gulbis šomēnes palīdzēja Latvijai Deivisa kausa izcīņas duelī pret Austriju, kurai nācās piekāpties ar 1-4. Tiesa, viņš piedalījās vien dubultspēlē, jo vēl nebija pilnībā atguvies no veselības likstām.

Kā zināms, Kualalumpuras turnīra kvalifikācijas sacensībās piedalījās arī Latvijas tenisists Deivids Jukša, kurš otrās kārtas mačā ar 3-6, 2-6 piekāpās japānim Bumpei Sato.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!