Foto: AFP/Scanpix

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis gada otro "Grand Slam" turnīru Francijas atklāto čempionātu sāks ar maču pret Nīderlandes pārstāvi Igoru Sijslingu, kurš veiksmīgi pārvarēja šo sacensību kvalifikāciju.

Šis Gulbim būs vitāli svarīgs turnīrs, jo viņam jāaizstāv 720 ATP ranga punkti, kas agra zaudējuma gadījumā var nozīmēt milzīgu kritumu pasaules rangā. Kā zināms, šosezon latvietis uzvarējis tikai divās no 14 spēlēm.

Kvalifikācijas turnīrs noslēdzās piektdien, ko veiksmīgi pārvarēja arī Sijslings.

Gulbis šobrīd pasaules rangā ieņem 25.vietu un sacensībās izlikts ar 24.numuru, tāpēc pirmajās divās kārtās nevar tikties ar citiem izliktajiem spēlētājiem. Tikmēr 27 gadus vecais Sijslings ATP reitingā atrodams 166.vietā, bet Francijas atklātā čempionāta pamatturnīrā viņš iekļuvis ceturto reizi karjerā, taču tālāk par otro kārtu nav ticis.

Sijslinga karjeras rekords ATP rangā ir 52.vieta, ko viņš sasniedza 2014.gada februārī, bet viņš tā arī ne reizi nav spējis tikt ne pie viena ATP raudzes titula. Šosezon Nīderlandes sportistam izdevās sasniegt Zagrebas "ATP World Tour 250" sērijas turnīra ceturtdaļfinālu, kas ir viņa labākais sasniegums.

Gulbis ar Sijslingu līdz šim tikušies tikai vienu reizi, kad 2013.gadā Stokholmas "ATP World Tour 250" sērijas turnīra otrās kārtas mačā latvietis bija pārāks ar 6-3, 7-6 (7:3).

Otrajā kārtā šī pāra uzvarētājs tiksies ar mājinieku Nikolā Maī vai beļģi Kimmeru Kopežanu.

Savukārt trešajā kārtā sekmīgākajam tenisistam pretī varētu stāties ar 12.numuru izliktais francūzis Žils Simons, kuru gan pirms sacensībām nomoka muguras trauma, tāpēc viņš šonedēļ izstājās no Nicas ATP turnīra, bet ceturtajā kārtā - šveicietis Stans Vavrinka.

Gulbis Francijas atklātajā čempionātā startēs devīto reizi. Jau 2008.gadā Gulbis aizkļuva līdz sacensību ceturtdaļfinālam, kurā vien saspringtā trīs setu cīņā piekāpās Novākam Džokovičam, bet turpmāk viņš ilgstoši netika tālāk par otro kārtu, līdz pērn pamanījās sasniegt turnīra pusfinālu, gūstot lielāko panākumu savā līdzšinējā karjerā.

Pamatturnīra izspēle sāksies svētdien.

Kā zināms, dāmu turnīra kvalifikācijā Latviju pārstāvēja Aļona Ostapenko, tomēr viņa cieta neveiksmi jau pirmās kārtas mačā.

Vīru izlozē lielāko intrigu sagādāja deviņkārtējā sacensību čempions Rafaels Nadals no Spānijas, kurš šoreiz izlikts vien ar sesto numuru, nokļūšana vienā zara daļā ar ATP ranga līderi Novāku Džokoviču. Līdz ar to abi tenisisti savā starpā var samērot spēkus jau ceturtdaļfinālā.

"Tas ir dīvaini. Tā nekad nav bijis," atklāti pauda Nadals par spēkošanos ar Džokoviču tik agrā sacensību fāzē. "Tomēr man būs jāspēlē četri mači, lai aizkļūtu līdz ceturtdaļfinālam, tāpēc jābūt gatavam jau pirmajai kārtai."

Nadals pieveica Džokoviču Parīzes turnīra finālā 2012. un 2014.gadā, kā arī dramatiskā pusfinālā 2013.gadā, tomēr šoreiz serbs, kurš piektdien svin 28. dzimšanas dienu, būs turnīra galvenais favorīts, jo nav zaudējis jau 22 mačos pēc kārtas.

Vēloties kļūt par tikai astoto tenisistu, kurš uzvarējis visos četros "Grand Slam" turnīros, Džokovičs pirmajā kārtā spēkosies ar pieredzējušo somu Jarko Nieminenu.

Savukārt Nadals pirmajā mačā tiksies ar speciālo ielūgumu saņēmušo francūzi Kentēnu Alī. 28 gadus vecais spānis šajā turnīrā 67 spēlēs ticis pie 66 uzvarām, vienīgo zaudējumu piedzīvojot 2009.gadā pret zviedru Robinu Sēderlingu. Kopš tā laika Nadals atkal uzvarējis piecus gadus pēc kārtas.

Citos potenciālajā ceturtdaļfināla duelī varētu satikties spēcīgākie šveicieši - 2009.gada čempions Rodžers Federers un Vavrinka. Tikmēr ar trešo numuru izliktajam britam Endijam Marejam ceturtdaļfinālā varētu stāties pretim spānis Davids Ferrers, bet čeham Tomāšam Berdiham, ko pērn cīņā par vietu pusfinālā apturēja Gulbis - Kei Nišikori no Japānas.

Marejs pusfinālā potenciāli varētu spēkoties ar Džokoviču vai Nadalu. Skots tāpat kā Federers pirmo kārtu sāks pret kvalifikācijas veiksminieku.

Gulbis nokļuvis vienā spēlētāju zara daļā ar Federeru, kuru pērn uzvarēja sacensību ceturtās kārtas mačā.

Tikmēr dāmu sacensībās smaga izloze bijusi ar pirmo numuru izliktajai Serēnai Viljamsai no ASV, kura vēl pirms ceturtdaļfināla varētu tikties ar baltkrievieti Viktoriju Azarenku un savu māsu Venusu Viljamsu. 2002. un 2013.gada turnīra čempione pirmajā kārtā spēkosies ar kvalifikācijas veiksminieci, bet ar savu vecāko māsu varētu satikties astotdaļfinālā.

Savukārt divkārtējā Austrālijas atklātā čempionāta uzvarētāja un kādreizējā pasaules ranga līdere Azarenka ir potenciālā Serēnas Viljamsas pretiniece jau trešajā kārtā. Ceturtdaļfinālā Serēna Viljamsa varētu tikties ar kādreizējo WTA ranga līderi Karolīni Vozņacki no Dānijas, bet pusfinālā - čehieti Petru Kvitovu, kura nesen pārtrauca amerikānietes 27 uzvaru sēriju.

Ļoti interesants mačs gaidāms arī pirmajā kārtā, kurā ar 15.numuru izliktā Venusa Viljamsa tiksies ar jauno amerikānieti Sloeinu Stīvensu.

Vieglāka dzīve gan negaida arī pašreizējo čempioni Mariju Šarapovu no Krievijas, kura izlikta ar otro numuru, jo viņa jau pirmajā kārtā sacentīsies ar pieredzējušo igaunieti Kaiju Kanepi, bet trešajā kārtā varētu tikties ar kādreizējo sacensību finālisti Samantu Stosuru no Austrālijas.

Ceturtdaļfinālā Šarapovai potenciāli varētu stāties pretī spāniete Karla Suaresa Navarro, bet vēl vienā duelī par vietu pusfinālā rumāniete Simona Halepa varētu sacensties ar kanādieti Eižēniju Bušāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!