Foto: AFP/Scanpix
Jaunzēlandes regbija izlases kapteinis Ričijs Mako 19. novembrī paziņoja par savas profesionāļa karjeras noslēgšanu. "Es noslēdzu savu regbista karjeru, sasniedzis visu, par ko varēju vien sapņot. Zināt, ka varēju noslēgt savu karjeru, palīdzot "All Blacks" uzvarēt Pasaules kausa izcīņas finālā, rada ārkārtīgi lielu gandarījumu," viņš sacīja preses konferencē Velingtonā.

34 gadus vecais Mako, kuru daudzi uzskata par labāko flankeri regbija vēsturē, ir vairāku profesionālā regbija rekordu īpašnieks, tostarp šādu: kopš 2001. gada viņš aizvadījis 148 spēles izlasē, uzvarot 131 reizes, 111 reizes bijis izlases kapteinis, 2012, gadā kļuva par pirmo regbistu, kurš uzvarējis 100 izlases spēlēs. Viņa vadībā "All Blacks" divas reizes kļuva par pasaules čempioniem, turklāt 2011. gada finālturnīru viņš aizvadīja ar nopietnu pēdas savainojumu, kas viņam netraucēja katrā spēlē, jo īpaši finālā, kapāt kā zvēram. 2013. gadā kļuva par pirmo izlasi profesionālā regbija vēsturē, kas kalendārā gada laikā uzvarēja visās spēlēs, pēdējo 14. uzvaru ar fantastisku gribasspēku pēdējās sekundēs izraujot Īrijā, sākotnēji zaudējot ar 0:19. Trīs reizes (2006., 2009. un 2010. gadā) viņš tika atzīts par pasaules gada labāko spēlētāju.

Pēc karjeras noslēgšanas Mako plāno pievērsties labdarībai un savai mūža otrajai kaislībai - aviācijai, iegūstot helikoptera komercpilota apliecību.

Mako karjeras beigas iezīmē paaudžu maiņu Jaunzēlandes izlasē pēc triumfa Pasaules kausa izcīņā, aizejot arī tādām zvaigznēm kā Daniels Kārters, Konrāds Smits, Ma'a Nonu, Kevens Mealamu, Tonijs Vudkoks.

Mako paziņojums par karjeras noslēgšanu notika vienu dienu pēc Jaunzēlandes regbija leģendas Džonas Lomu pēkšņās nāves 40 gadu vecumā. Kaut gan Lomu jau 20 gadus slimoja ar smagu nieru slimību un bija rindā uz otro transplantāciju, pēdējos mēnešos viņš izskatījās samērā normālā fiziskā formā, un nekas neliecināja par traģēdiju. Džona Lomu bija ne tikai regbija pirmā superzvaigzne, kas spoži iemirdzējās 1995. gada Pasaules kausa izcīņā DĀR un kļuva par iedvesmas avotu tūkstošiem topošo jauno regbistu visā pasaulē - viņa bezprecedenta popularitāti arī pretinieku komandu līdzjutēju un spēlētāju vidū veicināja superzvaigznes statusam netipiskā vienkāršība un sirsnīga attieksme, kā arī īsta vīrišķība, vairākus gadus spēlējot visaugstākajā līmenī par spīti nopietnai slimībai.

Mako atzina, ka viņam, tāpat kā daudziem citiem mūsdienu regbistiem, tieši Lomu bija iedvesmas avots. "Kad es kļuvu par "All Blacks", viņš bija komandā. Spēlēt kopā ar viņu bija apbrīnojami. Atceros vienu no savām pirmajām spēlēm; kad izkāpu no autobusa un pūlis tuvojās, es padomāju "cik tas ir forši būt "olblekam"", bet cilvēki tik nāca un nāca, jo vienīgais, ko viņi gribēja, bija nokļūt tuvāk pie Džonas. Daudziem visā pasaulē sāp, aizejot šim dižajam cilvēkam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!