Foto: Reuters/Scanpix
Anglijas regbija izlase sestdien Parīzē ar 31:21 (17:12) pieveica Franciju un izcīnīja pirmo Sešu nāciju "Grand Slam" kopš sera Klaiva Vudvorda vadītās "zelta paaudzes" panākuma 2003. gadā, kam pēc dažiem mēnešiem sekoja triumfs Pasaules kausa izcīņā.

Austrāliešu trenera Edija Džonsa audzēkņi jau bija nodrošinājuši uzvaru turnīrā – pirmo reizi pašreizējā sastāva turnīra vēsturē gan uzvarētājs, gan pastarītis jau bija noskaidroti pirms pēdējās kārtas. Par spīti tam, ka angļi guva trīs piezemējumus (Denijs Kea 11. minūtē (10:3), Dens Kouls 19. minūtē (17:6) un Entonijs Vatsons 55. minūtē (25:18)), bet franči – nevienu, mājinieku devītais numurs Maksims Mašeno septiņas reizes sodīja pretiniekus par pārkāpumiem, neļaujot aiziet pārāk lielā atrāvienā, un tikai divi Ouena Farela soda sitieni pēdējās desmit minūtēs ļāva angļu līdzjutējiem atviegloti nopūsties.

Anglijas "Grand Slam" triumfs noticis nieka dažus mēnešus pēc izgāšanās pašu organizētajā Pasaules kausa izcīņā, kas Edija Džonsa priekštecim Stjuartam Lankasteram maksāja trenera amatu, kaut gan viņa vadībā Anglijas sniegums Sešu nāciju turnīrā nebija peļams, četras reizes izcīnot otro vietu. Savukārt Džonss šajā Pasaules kausa izcīņā parūpējās par neapšaubāmi lielāko sensāciju regbija vēsturē, kad viņa vadītā Japānas izlase (jāpiebilst, ka Džonsa māte ir japāniete) pieveica divkārtējo čempioni DĀR. Vēl vairāk, tieši Edijs Džonss bija Anglijas pretinieces Austrālijas treneris 2003. gada Pasaules kausa izcīņas finālspēlē, bet 2007. gadā kā DĀR izlases trenera Džeika Vaita palīgs deva milzu ieguldījumu dienvidafrikāņu uzvarā.

Citās pēdējās kārtas spēlēs Dublinā Īrija pārspēja Skotiju (35:25), bet Kārdifā Velsa sakāva Itāliju (67:14). Turnīra noslēgumā Anglijai ir 10 punktu, Velsai – 7, Īrijai – 5, Skotijai un Francijai – pa 4 punktiem, bet Itālija tā arī palikusi tukšā.

Sešu nāciju kausa izcīņa ir senākais starptautiskais regbija turnīrs pasaulē. Kopš 1883. gada tajā piedalās Anglija, Skotija, Velsa un Īrija, 1910. gadā tika uzņemta Francija (to izslēdza 1931. gadā ar apsūdzībām profesionālismā (līdz pat 1995. gadam regbijs oficiāli bija amatieru spēle), bet 1940. gadā uzņēma atkal), bet 2000. gadā Itālija. Visvairāk čempionu titulu ir Anglijai – 27 (13 "Grand Slam", pēdējais 2016. gadā), tai seko Velsai ar 26 tituliem un 11 "Grand Slam" (pēdējais 2008. gadā), Francijai ir 17 uzvaras un 9 "Grand Slam" (pēdējais 2010. gadā), Skotijai 14 uzvaras un 3 "Grand Slam" (pēdējais 1990. gadā), Īrijai 13 uzvaras un 2 "Grand Slam" (pēdējais 2009. gadā pēc 61 gada pārtraukuma), bet Itālijas labākais rezultāts ir bijusi tikai trešā vieta.

Pasaules rangu tabulā Anglija pakāpusies līdz 4. vietai, atpaliekot tikai no dienvidu puslodes regbija gigantiem Jaunzēlandes, Austrālijas un DĀR. Pašlaik pirmais desmitnieks izskatās šādi: 1. Jaunzēlande, 2. Austrālija, 3. DĀR, 4. Anglija, 5. Velsa, 6. Argentīna, 7. Īrija, 8. Francija, 9. Skotija un 10. Japāna.

Pasaules vadošo regbija izlašu cīņas atsāksies jūnijā, kad Eiropas vadošās izlases dosies turnejās pa dienvidu puslodi. Anglija aizvadīs trīs spēles Austrālijā, Velsa – Jaunzēlandē, Īrija – Dienvidāfrikā, bet Francija aizvadīs divas spēles Argentīnā. Eiropiešus gaida smagi pārbaudījumi: piemēram, Anglija Austrālijā ir spējusi uzvarēt tikai trīs reizes, savukārt ne Velsa Jaunzēlandē, ne Īrija Dienvidāfrikā nekad nav uzvarējušas – jāpiebilst, ka velsieši vispār pēdējo uzvaru pār "All Blacks" svinējuši pirms 63 gadiem. Turklāt lieliskais sniegums Sešu nāciju kausa izcīņā negarantē panākumus lejpus ekvatora – 2012. gadā "Grand Slam" ieguvēja Velsa Austrālijā saņēma aukstu dušu visās trijās spēlēs. Jāņem vērā, ka Eiropas izlases vispār ļoti reti uzvar dienvidu puslodes gigantu laukumos, un Regbija čempionāta līmenis ir ievērojami augstāks nekā Sešu nāciju turnīram, ne velti pērn pirmo reizi Pasaules kausu vēsturē pusfinālā neiekļuva neviens Eiropas pārstāvis, liekot pusfinālus un finālu ironiski nodēvēt par Regbija čempionāta turpinājumu.

Tikmēr ar kārtējo Gruzijas triumfu noslēdzās Eiropas Nāciju kausa elites divīzijas jeb "Sešu nāciju B" turnīrs. Pēdējā kārtā Gruzija Tbilisi izrēķinājās ar tradicionāli sīvāko sāncensi Rumāniju (38:9), Krievija viesos sakāva Portugāli (53:21), bet Vācija negaidīti nospēlēja neizšķirti ar Spāniju (17:17). Atšķirībā no ikgadējā Sešu nāciju turnīra, zemākajās divīzijās katra sezona ilgst divus gadus. 2014.-16.g. sezonas noslēgumā Gruzijai ir 45 punkti, Rumānijai – 34 punkti, Krievijai - 27, Spānijai -- 23, jaunpienācējai Vācijai – 8, bet Portugālei – 6 punkti. Portugāli nomainīs 1B divīzijas uzvarētāja Beļģija, pēc vienas sezonas pārtraukuma atgriežoties elitē. Jāņem vērā, ka nākamā sezona vienlaikus būs kvalifikācijas turnīrs 2019. gada Pasaules kausa finālturnīram. Tā kā Gruzija jau ir nodrošinājusi dalību, Eiropas zonai pienākas tikai viena automātiskā ceļazīme, bet otrā tiks izspēlēta ar Okeānijas trešo labāko izlasi. Par Eiropas līmeni varēs spriest, kad jūnijā Gruzijas izlase mērosies spēkiem ar visām trijām Okeānijas vadošajām vienībām Fidži, Samoa un Tongu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!