Foto: Reuters/Scanpix
Dienvidāfrikas regbija izlase 17. oktobrī Tvikenemā Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālā ar 23:19 (12:13) pārspēja Velsu un pusfinālā tiksies ar čempiones Jaunzēlandes un Francijas divcīņas uzvarētāju. Uzvaru nesošo piezemējumu DĀR guva piecas minūtes pirms pamatlaika beigām.

Galvenais jautājums pirms spēles bija šāds: vai Velsa, kas traumu dēļ zaudējusi jau astoņus spēlētājus, spēs izturēt pēc šokējošā zaudējuma Japānai pamazām apgriezienus uzņemošās DĀR brutālo spiedienu. Arī abu izlašu tikšanās statistika Velsai neko labu nevēstīja - pirmā uzvara pār DĀR tika izcīnīta tikai 1999. gadā pēc 93 sausiem gadiem, bet otrā uzvara tika gūta abu izlašu iepriekšējā spēlē pagājušajā gadā, pārtraucot 16 zaudējumu sēriju. Tiesa, Pasaules kausu izcīņā Velsa spējusi izrādīt ļoti cienījamu pretestību, 2011. gadā grupas spēlē piekāpjoties tikai ar 16:17, turklāt DĀR gūstot izšķirošo piezemējumu vien spēles beigās, savukārt Velsai netrāpot vairākus soda sitienus pēdējās minūtēs.

Velsa pārliecinoši parādīja, ka pat ievērojami novājinātā sastāvā spēj sagādāt nopietnas galvassāpes favorītiem. Pirmās minūtes aizritēja vētrainā Velsas uzbrukumā, radot lielisku piezemējuma gūšanas iespēju, kas diemžēl nedeva nekādu rezultātu kļūdainās pēdējās piespēles dēļ. Pamazām DĀR pārnesa spēli pretinieka laukuma pusē, un desmitais numurs Handre Polards īsā laikā divreiz sodīja velsiešus par pārkāpumiem (6:0). Viņa velsiešu oponents Dans Bigars, kurš bija galvenais varonis uzvarā pār Angliju, 14. minūtē samazināja rezultāta starpību (6:3), taču jau nākamajā uzbrukumā Polards atjaunoja sešu punktu pārsvaru (9:3). 17. minūtē sekoja Bigara atbilde, kurš lieliski gaisa cīņā ar Villiju le Rū izkaroja paša raidīto bumbu, izrāvās cauri pretinieku aizsardzības līnijai un iedeva rezultatīvu piespēli devītajam numuram Garetam Deivisam (9:10). 21. minūtē Polards atjaunoja DĀR pārsvaru (12:10), bet puslaika pēdējās sekundēs Velsas uzbrukumu Bigars noslēdza ar dropsitienu (12:13).

Otrā puslaika sākumā Polards netrāpīja soda sitienu, toties Bigars nekļūdījās (12:16). DĀR sāka "pievilkt skrūves", un 51. minūtē Polards ar dropsitienu samazināja rezultāta starpību līdz minimumam (15:16). Puslaika pirmās 10-15 minūtes aizritēja ar izteiktu DĀR pārsvaru, un Velsa bija spiesta asā cīņā demonstrēt visu savu pašaizliedzību un izturību, lai nepieļautu pretinieku nokļūšanu savā ieskaites laukumā. Šajā laikā turpinājās Velsas spēlētāju savainojumu likstas, šoreiz hukeram Skotam Boldvinam pēc sadursmes ar Ebenu Ecebetu nācās pamest laukumu uz nestuvēm. Televīzijas translācijas veicēji aizvien biežāk rādīja Velsas trenera Vorena Gatlanda sarūgtināto seju, komandas lazaretei papildinoties ar kārtējo cietušo. 62. minūtē Polards ar soda sitienu pēc ilga pārtraukuma atkal izvirzīja vadībā DĀR (18:16), taču jau pēc minūtes Bigars atjaunoja Velsas pārsvaru (18:19). Tomēr pēdējais vārds piederēja divkārtējai čempionei DĀR - pēc uzvarētas grupcīņas un lieliskas Dveina Fermūlena piespēles kapteinis un devītais numurs Furī du Prie 75. minūtē veica izšķirošo piezemējumu (23:19).

Pārējās ceturtdaļfināla spēlēs 17. oktobra vakarā čempione Jaunzēlande tiksies ar Franciju, bet 18. oktobrī Īrija spēlēs ar Argentīnu, bet Austrālija - ar Skotiju.

Pusfinālā 24. oktobrī DĀR pret Jaunzēlandi vai Franciju, bet 25. oktobrī Īrija vai Argentīna pret Austrāliju vai Skotiju. Spēle par trešo vietu notiks 30. oktobrī, bet fināls - 31. oktobrī.

Pasaules kausu līdz šim pa divām reizēm ir izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. g.), Austrālija (1991. un 1999. g.) un DĀR (1995. un 2007. g.), kā arī vienreiz Anglija (2003. g.). Līdz šim nevienai kausa īpašniecei nav izdevies aizstāvēt titulu, savukārt Regbija čempionāta (agrākā Triju nāciju turnīra) uzvarētājai nekad nav izdevies pat iekļūt finālā - 1999. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Francijai, 2003. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Austrālijai, 2007. gadā Jaunzēlande zaudēja ceturtdaļfinālā Francijai, bet 2011. gadā Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei. Šā gada uzvarētāja Austrālija var lauzt bēdīgo tradīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!