Foto: AP/Scanpix
Jaunzēlande 9. oktobrī Ņūkāslā ar 47:9 (14:3) pieveica Tongu, izcīnot pirmo vietu regbija Pasaules kausa finālturnīra C grupā. Tādējādi "All Blacks" ir vienīgā izlase pasaulē, kas Pasaules kausos grupu fāzē uzvarējusi visās spēlēs un vienmēr ir izcīnījusi pirmo vietu.

Pirmajā puslaikā pasaules čempionei īpaši labi neklājās. Tongas regbistiem sākotnēji izdevās uzspiest savu agresīvo spēli, gūt virsroku grupcīņā un neitralizēt ļoti bīstamos Jaunzēlandes aizsargus, turklāt paši jaunzēlandieši, gluži kā iepriekšējās spēlēs, turpināja pieļaut dažādas kļūdas. Pirmajās minūtēs iniciatīva piederēja Tongai, taču 13. minūtē favorīti uzlēja aukstu dušu, ātri izspēlējot kombināciju pretinieka laukuma pusē, ko noslēdza fulbeks Bens Smits. 26. minūtē Tongas desmitais numurs Kurts Morats ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību (7:3), taču pēc četrām minūtēm Tonijs Vudkoks, kurš guva "All Blacks" vienīgo piezemējumu iepriekšējā turnīra finālā, palielināja favorītu pārsvaru (14:3).

Šādā garā aizritēja visa spēle: tiklīdz Tonga guva punktus ar soda sitienu, nekavējoties sekoja Jaunzēlandes piezemējums. Puslaika beigas aizritēja ar ievērojamu Tongas pārsvaru, uzvarot sānu iemetienu pie pretinieku ieskaites laukuma un vairākas reizes ar molu mēģinot pārstumt pretiniekus pāri ieskaites laukuma līnijai, tie bija spiesti vairākkārt pārkāpt noteikumus, līdz tiesnesis uz sodīto soliņu aizsūtīja 2013. gada pasaules gada spēlētāju Kīrenu Rīdu.


Tomēr favorīti varēja pateikties tiesneša mīkstajai sirdij, ka pēc vairākiem pārkāpumiem pie savas ieskaites līnijas viņi nesaņēma soda piezemējumu par labu pretiniekiem. Visbeidzot saliniekiem izdevās tikt pāri ieskaites līnijai, taču video tiesnesis nekonstatēja bumbas piezemējumu, un "All Blacks" varēja atviegloti uzelpot. Kaut gan pirmajā puslaikā Jaunzēlande guva divus piezemējumus, tā septiņas reizes zaudēja bumbu pretiniekiem un septiņas reizes par pārkāpumiem saņēma soda sitienu, kamēr tongieši bumbu zaudēja tikai trīs reizes un saņēma divus sodus.

Var tikai minēt, kādus piparotus vārdus pārtraukumā saviem audzēkņiem veltīja Jaunzēlandes treneris Stīvs Hansens, taču otrajā puslaikā laukumā saimniekoja tā Jaunzēlande, kuru pēdējos gadus ir pieraduši redzēt. Kaut gan 48. minūtē Morats trāpīja soda sitienu (14:6), pēc četrām minūtēm "All Blacks" atbildēja ar Nehes Milnera-Skadera piezemējumu (21:6), 56. minūtē Morats atkal trāpīja soda sitienu (21:9) un jau pēc trijām minūtēm atkal Milners-Skaders guva piezemējumu (28:9), un maisam gals bija vaļā: 64. minūtē piezemējumu guva tikai pirms minūtes laukumā uznākušais Sonijs Bils Viljamss, 70. minūtē - Sems Keins, bet 77. minūtē - Ma'a Nonu - sestais Jaunzēlandes spēlētājs, kurš izlasē aizvadījis 100 spēles.

Pēc šīs spēles C grupā Jaunzēlandei ir 19 punkti (+125), Argentīnai - 10 punkti (+64), Gruzijai - 8 punkti (-70), Tongai - 6 punkti (-60), bet Namībijai - 1 punkts (-59). Grupas pēdējā spēlē 11. oktobrī Argentīna tiksies ar Namībiju. Ceturtdaļfinālā Jaunzēlande 17. oktobrī spēlēs ar Francijas un Īrijas spēles zaudētāju, bet Argentīna 18. oktobrī spēlēs ar Francijas un Īrijas spēles uzvarētāju.

Savukārt Gruzija kā grupas trešā labākā izlase kopā ar izslēgšanas spēļu dalībniecēm automātiski kvalificējusies 2019. gada Pasaules kausa finālturnīram Japānā. Tas nozīmē, ka pirmo reizi pēdējo triju turnīru laikā visām trijām Klusā okeāna salu valstīm Fidži, Samoa un Tongai nāksies piedalīties atlases spēlēs. Iespējams, ka starptautiskā regbija organizācija "World Rugby" palielinās Okeānijas zonas kvotu: parasti viena izlase kvalificējusies tieši, bet otra - papildu atlasē ar citu kontinentu komandām, bet uz šo turnīru Okeānijai vispār bija tikai viena ceļazīme, jo Samoa un Tonga jau bija nodrošinājušas automātisku kvalifikāciju ar trešo vietu savās grupās. Okeānijas zonā šīm trijām izlasēm līdzvērtīgu konkurentu nav, Papua Jaungvineja un Kuka salas vienmēr cietušas graujošas sakāves.

10. oktobrī notiks trīs spēles: B grupā Ņūkāslā Skotija-Samoa, A grupā Tvikenemā Austrālija-Velsa, bet Mančestrā Anglija-Urugvaja.

Pašlaik B grupā DĀR ir 16 punkti (+120), Skotijai - 10 punkti (+40), Japānai - 8 punkti (-12), Samoa - 4 punkti (-52), bet ASV (-96) punktu nav. Lai ceturtdaļfinālā pievienotos DĀR, Skotijai ir jāuzvar Samoa; pretējā gadījumā 11. oktobrī Japāna ar uzvaru pār ASV var viņus apsteigt. Ceturtdaļfinālā DĀR 17. oktobrī tiksies ar A grupas otro vietu (visticamāk, Velsu), bet B grupas otrā vieta 18. oktobrī - ar A grupas uzvarētāju (visticamāk, Austrāliju).

A grupā Austrālijai (+97) un Velsai (+58) ir pa 13 punktiem, Anglijai - 6 punkti (+1), Fidži - 5 punkti (-17), bet Urugvajai (-139) punktu nav. Austrālijas un Velsas divcīņas uzvarētāja 18. oktobrī ceturtdaļfinālā tiksies ar B grupas otro vietu (visticamāk, Skotiju, taču liela pārsteiguma gadījumā Japānu), bet zaudētāja - 17. oktobrī ar DĀR.

D grupā Īrijai (+84) un Francijai (+72) ir pa 14 punktiem, Itālijai - 5 punkti (-24), Rumānijai - 4 punkti (-59), bet Kanādai - 1 punkts (-73). 11. oktobrī Itālija un Rumānija cīnīsies par automātisko ceļazīmi uz 2019. gada finālturnīru, bet Īrija un Francija noskaidros grupas uzvarētāju. Līderu divcīņas uzvarētāja 18. oktobrī ceturtdaļfinālā spēlēs ar Argentīnu, bet zaudētāja - 17. oktobrī ar Jaunzēlandi.

Grupu turnīrs noslēgsies svētdien, 11. oktobrī, bet čempions tiks noskaidrots sestdien, 31. oktobrī. Pasaules kausu līdz šim pa divām reizēm ir izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. g.), Austrālija (1991. un 1999. g.) un DĀR (1995. un 2007. g.), kā arī vienreiz Anglija (2003. g.). Līdz šim nevienai kausa īpašniecei nav izdevies aizstāvēt titulu, savukārt Regbija čempionāta (agrākā Triju nāciju turnīra) uzvarētājai nekad nav izdevies pat iekļūt finālā - 1999. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Francijai, 2003. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Austrālijai, 2007. gadā Jaunzēlande zaudēja ceturtdaļfinālā Francijai, bet 2011. gadā Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei. Šā gada uzvarētāja Austrālija var lauzt bēdīgo tradīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!