Foto: AFP/Scanpix
Jaunzēlandes regbija izlase piektdien Kārdifā ar 41:10 (22:10) negaidīti grūtā cīņā pieveica Gruziju un pirmā iekļuva Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālā.

Pirms spēles bukmeikeri prognozēja Gruzijas smagu sakāvi ar vairāk nekā 60 punktu starpību, jo pēc lieliskās uzvaras pār Tongu gruzīnus skarbi nolaida uz zemes Argentīna (). Tiesa gan, paši pasaules čempioni "All Blacks" pašlaik nekādas zvaigznes no debesīm neplūc, smagi tika izkapāta uzvara pār Argentīnu (26:16), un nācās pasvīst pat pret pastarīti Namībiju (58:14). Pamatuzdevumu Jaunzēlande izpildīja, ātri nokārtojot bonusa punktu, taču bažas radīja netipiski daudzās bumbas pārvaldības un citas kļūdas, kā arī grupcīņa, kur gruzīni pastāvīgi guva virsroku.

Spēles sākums izvērtās vētrains - jau 2. minūtē "Super Rugby" čempionu, Danīdinas "Highlanders" superzvaigzne Vaisake Naholo guva piezemējumu (7:0). Jāpiebilst, ka šī bija otrā Naholo spēle izlasē, bet debijā pret Argentīnu šā gada Regbija čempionātā viņš piedzīvoja kājas kaula plīsumu, un "All Blacks" treneris Stīvs Hansens viņu nemaz neiekļāva izlases sastāvā uz Pasaules kausa izcīņu; tomēr Naholo devās uz savu senču dzimteni Fidži un ar tautas medicīnas palīdzību atgriezās ierindā daudz agrāk, nekā tika cerēts.


Naholo pielika roku arī nākamajā piezemējumā pēc trim minūtēm, uzbrukuma laikā izlaižot bumbu no rokām, un šo laipnību izmantojot Bekam Ciklauri (7:7). 8. minūtē Džulians Savea atguva "All Blacks" vadību (12:7), bet 11. minūtē Laša Malaguradze ar soda sitienu panāca . Līdz 21. minūtei Savea un Deins Kouls nokārtoja "All Blacks" bonusa punktu (22:10), taču realizācija galīgi nevedās Danielam Kārteram, kurš trāpīja tikai vienu no četrām. Līdz pārtraukumam punkti vairs netika gūti, favorītus pievīla ne tikai pašu precizitāte, bet lielu artavu deva Gruzijas masīvie uzbrucēji, kuri regulāri izpildīja kārtīgus spēka paņēmienus, bet grupcīņā dominēja pār titulētajiem pretiniekiem.

Otrais puslaiks aizritēja līdzīgā garā, Jaunzēlandei bija pārsvars, tā bīstami uzbruka, gruzīni sīksti aizstāvējās, taču "All Blacks" kļūdas turpināja krāties, un ilgu laiku vienīgais pūļu atalgojums bija astotā numura Kīrena Rīda piezemējums 52. minūtē (). Spēles beigās Jaunzēlande prognozējami palielināja apgriezienus, 73. minūtē Savea gūstot savu "hat trick", bet 77. minūtē Malakai Fekitoa lieliskā stilā pielika punktu (43:10). Atzinīgi novērtējot Gruzijas uzbrucēju sniegumu, par labāko spēlētāju tika atzīts gruzīnu līderis Mamuka Gorgodze.

Pēc šīs spēles C grupā vadībā ir Jaunzēlande ar 14 punktiem (+87), tai seko Tonga ar 6 punktiem (+7), Argentīna - ar 5 punktiem (+35), Gruzija - ar 4 punktiem (-71), bet Namībijai punktu nav (-58). 4. oktobrī Argentīna centīsies izcīnīt ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu pret Tongu, bet 7. oktobrī Gruzija spēlē pret Namībiju - nokārtot automātisko kvalifikāciju nākamajam Pasaules kausa finālturnīram, ja vien Tonga neparūpēsies par sensāciju. Savukārt grupas pēdējā spēlē Jaunzēlande 9. oktobrī tiksies ar Tongu, bet savu ceturtdaļfināla pretinieci uzzinās pēc Francijas un Īrijas spēles 11. oktobrī.

Šodien paredzētas trīs ļoti svarīgas spēles. Vispirms B grupā Samoa tiksies ar Japānu, bet pēc tam DĀR ar Skotiju, bet "vakara nagla" būs Anglijas un Austrālijas divcīņa A grupā.

Pašlaik B grupā Skotijai ir 10 punkti (+58), DĀR - 7 punkti (+38), Samoa (-31) un Japānai (-33) - pa 4 punktiem, bet ASV (-32) punktu nav, tādējādi izredzes uz ceturtdaļfinālu vēl saglabā četras izlases. Savukārt A grupā Velsai ir 13 punkti (+58), Austrālijai ir 9 punkti (+77), Anglijai - 6 punkti (+21), bet Fidži (-49) un Urugvajai (-107) punktu nav. Tā kā tikai brīnums varētu neļaut Anglijai uzvarēt Urugvaju ar bonusa punktu, Fidži būs spiesta kvalificēties nākamajai Pasaules kausa izcīņai. Savukārt līderu trijniekā pat Velsa vēl nevar būt droša par vietu ceturtdaļfinālā, ja Anglija pieveiks Austrāliju, bet Velsa pēdējā spēlē 10. oktobrī zaudēs Austrālijai, un izšķiroša nozīme var būt izcīnītajiem bonusa punktiem vai par gūto un zaudēto punktu attiecībai. Šāds scenārijs ir pilnīgi iespējams, jo Anglija ir uzvarējusi Austrāliju četrās no pēdējām piecām spēlēm, savukārt Velsa ir zaudējusi Austrālijai pēdējās desmit spēlēs.

Grupu turnīrs noslēgsies 11. oktobrī, bet čempions tiks noskaidrots 31. oktobrī. Pasaules kausu līdz šim pa divām reizēm ir izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. g.), Austrālija (1991. un 1999. g.) un DĀR (1995. un 2007. g.), kā arī vienreiz Anglija (2003. g.). Līdz šim nevienai kausa īpašniecei nav izdevies aizstāvēt titulu, savukārt Regbija čempionāta (agrākā Triju nāciju turnīra) uzvarētājai nekad nav izdevies pat iekļūt finālā - 1999. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Francijai, 2003. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Austrālijai, 2007. gadā Jaunzēlande zaudēja ceturtdaļfinālā Francijai, bet 2011. gadā Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei. Šā gada uzvarētāju Austrāliju vēl gaida smagas cīņas ar Angliju un Velsu par izkļūšanu no grupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!