Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas regbija izlase šobrīd atrodas uz Eiropas Nāciju kausa divīziju 2A un 2B robežas, uzskata valstsvienības spēlētājs Valters Raņķis.

Kā zināms, Latvijas regbija izlase sestdien pārspēlē par vietu Eiropas Nāciju kausa 2A divīzijā savā laukumā ar 10:16 piekāpās Horvātijai, lai gan pirmajā puslaikā atradās vadībā ar 10:3.

"Visnepatīkamāk ir zaudēt spēles, kas ir uzvaramas. Ja horvāti būtu uzvarējuši pārliecinoši, sajūta droši vien tagad būtu citādāka," pēc mača sacīja Raņķis. "Taču šoreiz šķita, ka uzvara tepat vien bija, un varējām to paņemt. Sev par labu neizmantojām vairākas epizodes - neiesitām realizējamus sodus. Taču pirmajā puslaikā izvirzījāmies vadībā, bet otrā puslaika sākumā saņēmām dzelteno kartīti. Pēc tam viņi iesita divus sodus, un rezultāts kļuva līdzīgs. Mača izskaņā radījām spiedienu, taču nedaudz pietrūka. Sagatavošanās cikls bija diezgan īss, taču ar visu to, domāju, ka nospēlējām labi un demonstrējām skatāmu spēli."

Valstsvienības spēlētājs domā, ka šajā mačā komandu pievīlusi situāciju realizācija.

"Ja būtu izdevies gūt punktus vēl dažās situācijā, mēs Horvātiju būtu salauzuši. Varēja jau just, ka spēles beigās arī viņi ir saguruši. Mača beigās pieļāvām vairākas kļūdas, un nevienu epizodi nepabeidzām līdz galam, līdz piezemējumam," uzsvēra Raņķis.

"Gaidījām, ka Horvātija nebūs tik "smaga", bet gan vairāk spēlējoša komanda. Mums bija informācija, ka viņiem ir labi centra spēlētāji un aizsargs, kas arī pierādījās. Taču aizsardzībā, spēlējot pašaizliedzīgi, ar viņiem tikām galā. Par cīņassparu var uzslavēt jebkuru spēlētāju, jo katrs cīnījās. Vienkārši pietrūka saspēlētības uzbrukumu beigu fāzē, jo horvāti ne ar ko pārmērīgu nepārsteidza," piebilda Raņķis.

Kā zināms, nedēļu pirms šī mača Latvijas izlase regbijā-7 izcīnīja astoto vietu Eiropas čempionāta A divīzijā, kurā spēlēja arī daudzi lielās izlases regbisti. Pāris dienas pirms mača pret Horvātiju Latvijas komandai pievienojās vienīgie valsts profesionālie regbija spēlētāji Uldis Saulīte un Jurijs Baranovs no Krievijas kluba Krasnojarskas "Jeņisej-STM”.

"Regbija-7 sagatavošanās posms bija ļoti garš, bet lielā izlase sanāca kopā tikai pēdējā nedēļā, bet abi leģionāri atbrauca tikai divas dienas pirms mača. Arī es pats Jurija piespēlētās bumbas pāris reizes nenoķēru. Spēlētājam viens otru ir jāsajūt, un regbijā pussekunde par ātru vai metrs par tālu nozīmē bumbas zaudēšanu," atzina Raņķis. "Šobrīd atrodamies uz 2A un 2B divīziju robežas. Horvātija balansē uz izkrišanu, bet mēs - uz pacelšanos augstāk. Gribējās tikt prom no šīs grupas, jo negribam spēlēt pret Lietuvu, kas mums ir ļoti neērts pretinieks. Neklātienē mums bija iespēja apsteigt lietuviešus, taču to neizdarījām, un nāksies pret viņiem cīnīties aci pret aci. Nekādu traģēdiju no tā nezīmēsim - komanda mums šobrīd atjaunojas, un viss būs kārtībā."

Kā zināms, Lietuvas izlase, kas pēdējos gados tiek uzskatīta spēcīgāka par Latviju, 2A grupā palika pēdējā vietā, tāpēc nākamajā ciklā kopā ar Latviju spēlēs 2B grupā.

Šobrīd nav zināms, vai valstsvienībā paliks tās galvenais treneris Sergejs Lisko.

"Es noteikti gribētu, lai Lisko paliek Latvijas izlases galvenā trenera amatā. Ļoti inteliģents un patīkams speciālists, kurš uz katru spēli sagatavo taktiskas nianses. Var redzēt, ka viņš mīl regbiju, un tā ir ļoti patīkama sajūta," atklāja Raņķis. "Arī mačā pret Horvātiju sagatavojām vairākas autu izspēles, kas ļoti labi strādāja. Ja vien Lisko būtu vairāk laika atbraukt uz Latviju un pastrādāt ar puišiem... Taču viennozīmīgi viņš izlases spēli ir pacēlis līmeni augstāk. Taktiski kļūstam gudrāki, spēle paliek modernāka. Agrāk Latvijas valstsvienība bija raksturīga ar to, ka izceļas tikai ar cīņu un spēku, taču tagad skatītājs pateiks, ka spēlējam modernu pasaules regbiju. Protams, izpildījums kaut kur atpaliek, taču spēles zīmējums ir ļoti interesants. Viņš arī pats saka, ka viņam patīkami ar mums strādāt, jo vienmēr ir forši strādāt ar puišiem, kas grib."

Raņķis piebilda, ka abu spēlējošo ārzemnieku Saulītes un Baranova piesaistīšana regbija izlasei nāca tikai par labu, lai gan iecerētā sapratne pietrūkusi.

"Abu leģionāru iesaistīšanās palīdzēja, jo tie ir puiši, kas cīnās ar visu sirdi un dvēseli. Taču regbijs nav sporta veids kā basketbols, kur divi spēlētāji, atbraucot no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA), var visu izšķirt. Taču Ulda un Jurija ieguldījums ir milzīgs, ja vien tikai būtu bijis iespējams saspēlēties kopā ilgāku laiku. Saiknes jau ir, jo agrāk esam kopā spēlējuši ilgu laiku, taču nepieciešams tās tikai atjaunot un atcerēties," uzskata Raņķis.

Kā ziņots, ciklu iepriekš Latvijas izlase zaudēja vietu Eiropas Nāciju kausa izcīņas 2A divīzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!