Foto: Reuters/Scanpix
Japānas regbija izlase sestdien Miltonkīnsā ar 26:5 (20:0) sensacionāli sakāva Samoa, saglabājot izredzes uz vēsturisku iekļūšanu ceturtdaļfinālā.

Austrālieša Edija Džonsa vadībā Japāna jau parūpējās par lielāko sensāciju Pasaules kausu vēsturē, kad pirmajā spēlē pārspēja divkārtējo čempioni DĀR, bet pēc nieka četru dienu atpūtas nogurums spēlēja izšķirošo lomu sakāvē pret Skotiju. Šoreiz Japānas rīcībā bija 10 dienas, līderi apārstējuši savus savainojumus, un rezultāts nelika sevi gaidīt.

Kaut gan par spēles favorīti tika uzskatīta Samoa, pirmais puslaiks aizritēja ar pilnīgu Japānas pārsvaru, ko apliecināja ne vien rezultāts, bet arī bumbas pārvaldības statistika - japāņi kontrolēja bumbu vairāk nekā 80 procentus laika, bet puslaika pēdējās desmit minūtēs - pat 89, savukārt pretinieka 22 metru zonā japāņi viesojās gandrīz 13 minūtes, salīdzinot ar Samoa nieka minūti. Pilnībā nemanāmas bija Samoa zvaigznes Tims Nanai-Viljamss, Kāns Fotuali'i, brāļi Pisi.

Japāna uzreiz ķērās vērsim pie ragiem, un jau 6. minūtē guva piezemējumu, tomēr DĀR tiesnesis Kreigs Žubērs (kurš tiesāja iepriekšējā Pasaules kausa finālu) Ajumu Goromaru saņemto piespēli novērtēja kā padotu uz priekšu. Japāņi nepalika tukšā, un Goromaru trāpīja soda sitienu (3:0). Savukārt favorītiem samoāņiem ne tikai neizdevās nostiprināties pretinieku laukuma pusē, bet pastāvīgi kliboja disciplīna, nopelnot daudzus sodus, bet diviem spēlētājiem saņemot dzelteno kartīti. Divu vīru pārsvaru Japānai izdevās izmantot 24. minūtē, ar grupcīņu noslaukot pretiniekus pie ieskaites laukuma; samoāņi bija spiesti pārkāpt noteikumus, un tiesnesis piešķīra soda piezemējumu par labu Japānai (10:0). Puslaika noslēgumā Goromaru ar soda sitienu un Akihito Jamada, apspēlējot samoāņu milzi Alesanu Tuilangi, ar lielisku piezemējumu panāca jau nepieklājīgo 20:0, un uzvara teorētiski jau bija kabatā - visā Pasaules kausu vēsturē neviena izlase nebija zaudējusi spēli, pārtraukumā esot vadībā ar 14 vai vairāk punktiem.

Otrais puslaiks sākās tāpat kā pirmais - Japāna uzbrūk, Samoa pārkāpj noteikumus. Līdz 48. minūtei Goromaru palielināja Japānas pārsvaru līdz 26:0, ar 45 punktiem kļūstot par šī Pasaules kausa finālturnīra rezultatīvāko spēlētāju, apsteidzot Danu Bigaru (Velsa, 36 punkti) un Frederiku Mišalaku (Francija, 33). Tikai spēles beigās samoāņiem izdevās nodemonstrēt savu lielisko tehniku, Polam Peresam noslēdzot uzbrukumu (26:5). Tomēr likumsakarīgi, ka divas minūtes pirms spēles beigām Samoa nopelnīja jau trešo dzelteno kartīti, šādā noskaņā atvadoties ne vien no cerībām uz ceturtdaļfinālu, bet praktiski arī no cerībām uz automātisku kvalifikāciju nākamajam Pasaules kausam, ko dotu trešā vieta grupā.

Pašlaik B grupā Skotijai ir 10 punkti (+58), Japānai - 8 punkti (-12), DĀR - 7 punkti (+38), Samoa - 4 punkti (-52), bet ASV (-32) punktu nav. Šovakar Skotija Ņūkāslā spēlēs ar DĀR. Lai saglabātu teorētiskas cerības uz ceturtdaļfinālu, japāņiem nu jātur īkšķi, lai Skotija zaudētu ar 8 vai vairāk punktu starpību, tādējādi nenopelnot ne punktu - iespēja, ka Skotija spēs ienest četrus piezemējumus DĀR, ir praktiski nulle, jo Skotijas tradicionālā vājā vieta ir piezemējumu gūšana pret klasi augstākām izlasēm. Ja Skotijai izdosies izcīnīt kaut punktu, Japānas izredzes būs praktiski izkūpējušas, jo nāksies ne vien uzvarēt ASV ar četriem piezemējumiem, bet arī cerēt, ka Skotija negūs ne punkta pret Samoa - ņemot vērā samoāņu demoralizēto stāvokli, ir diezgan naivi.

Savukārt sestdienas "vakara nagla" būs Anglijas un Austrālijas divcīņa A grupā, kur Velsai ir 13 punkti (+58), Austrālijai ir 9 punkti (+77), Anglijai - 6 punkti (+21), bet Fidži (-49) un Urugvajai (-107) punktu nav. Ja Anglija zaudēs, tā kļūs par pirmo turnīra saimnieci Pasaules kausu vēsturē, kas nav spējusi izkļūt no grupas, savukārt jebkāds cits rezultāts situāciju padarīs vēl interesantāku. Pašlaik pat Velsa vēl nevar būt droša par vietu ceturtdaļfinālā, ja Anglija pieveiks Austrāliju, bet Velsa pēdējā spēlē 10. oktobrī zaudēs Austrālijai, un izšķiroša nozīme var būt izcīnītajiem bonusa punktiem vai par gūto un zaudēto punktu attiecībai. Šāds scenārijs ir pilnīgi iespējams, jo Anglija ir uzvarējusi Austrāliju četrās no pēdējām piecām spēlēm, savukārt Velsa ir zaudējusi Austrālijai pēdējās desmit spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!