Foto: AP/Scanpix

Pasaules vīriešu tenisa trešā rakete šveicietis Rodžers Federers pirmdien 14.reizi savā karjerā sasniedza Vimbldonas turnīra ceturtdaļfinālu, kā arī atkārtoja "Grand Slam" turnīros izcīnīto uzvaru rekordu.

Septiņkārtējais Vimbldonas čempions Federers pirmdien ceturtās kārtas mačā ar rezultātu 6-2, 6-3, 7-5 pārspēja amerikāni Stīvu Džonsonu, kurš ATP rangā ieņem 29.vietu.

"Grand Slam" turnīros Federeram šī ir jau 306. uzvarētā spēle karjerā, kas ir atkārtots rekords. Šveicietim jāgūst vēl viens panākums, lai pārspētu leģendārās Čehijas tenisistes Martinas Navrātilovas rekordu.

Tikmēr dāmu turnīrā pirmdien savu 301. uzvaru karjerā "Grand Slam" sacensībās guva amerikāniete Serēna Viljamsa, kura Vimbldonas turnīra ceturtdaļfinālā iekļuva 12.reizi karjerā, turpinot ceļu pretī savam septītajam šī turnīra uzvarētājas titulam.

Vimbldonas ceturtdaļfinālā Federers spēkosies ar ATP ranga 13.numuru horvātu Marinu Čiliču, kurš pirmdien ceturtās kārtas mačā tika pie uzvaras ar rezultātu 6-1, 5-1, jo traumētu ribu dēļ no sacensībām izstājās turnīrā ar piekto numuru izliktais japānis Kei Nišikori.

Turnīra ceturtdaļfinālu sasniedzis arī ATP ranga 41.vietā esošais amerikānis Sems Kverijs, kurš pirmdien ar rezultātu 6-4, 7-6 (7:5), 6-4 pieveica francūzi Nikolā Maī (ATP 51.).

Jau ziņots, ka Kverijs turnīra trešajā kārtā sensacionāli uzvarēja pasaules pirmo raketi un iepriekšējo divu gadu Vimbldonas čempionu serbu Novāku Džokoviču.

Kverijs ir pirmais amerikāņu tenisists kopš 2011.gada, kuram izdevies sasniegt Vimbldonas turnīra ceturtdaļfinālu. Toreiz to paveica Mārdijs Fišs. Par vietu pusfinālā Kverijs cīnīsies pret Kanādas pārstāvi Milošu Raoniču (ATP 7.), kurš pirmdien sīvā piecu setu cīņā prata atspēlēt divu setu deficītu un ar 4-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-4 uzvarēja beļģi Dāvidu Gofēnu (ATP 11.).

Tikmēr savu 50.uzvaru Vimbldonas čempionāta spēlēs izcīnīja mājinieku cerība Endijs Marejs, kurš cer atkārtot 2013.gada panākumu, kad triumfēja šajā turnīrā. Pasaules ranga otrā rakete Marejs astotdaļfināla cīņā bez lielām problēmām ar 7-5, 6-1, 6-4 uzvarēja austrālieti Niku Kiri, kurš turnīrā bija izlikts ar 15.numuru.

Ceturtdaļfinālā Marejs mērosies spēkiem ar francūzi Žo Vilfridu Tsongu, kurš bija vadībā pirmajā setā ar 4-2 pret tautieti Rišāru Gaskē, kad tas muguras traumas dēļ tikai pēc 24 nospēlētām minūtēm no tālākās cīņas atteicās.

Pirmo reizi "Grand Slam" turnīra ceturtdaļfinālā iekļuvis francūzis Lukass Puī, kurš turnīrā izlikts ar 32.numuru. Viņš pirmdien ar 6-4, 4-6, 3-6, 6-4, 10-8 uzvarēja turnīra 19.raketi Bernardu Tomiču no Austrālijas. Puī līdz šim deviņos "Grand Slam" turnīros tikai divas reizes bija pārvarējis pirmo kārtu, bet tagad ir iekļuvis astoņus labāko skaitā.

Visbeidzot vēl viena astotdaļfināla spēle starp čehiem Tomāšu Berdihu un Jirži Veseliju pirmdien netika pabeigta. Sīvajā cīņā abi pretinieki uzvarēja pa diviem setiem, bet tad spēle tumsas dēļ tika pārtraukta un pārcelta uz otrdienu.

Savukārt dāmu vienspēļu turnīrā pirmdien WTA ranga līdere Serēna Viljamsa ar 7-5, 6-0 uzvarēja Svetlanu Kuzņecovu no Krievijas (WTA 14.). Amerikāniete uzvarēja spēles pēdējos deviņos geimos.

Ceturtdaļfinālā Viljamsa tiksies ar krievieti Anastasiju Pavļučenkovu (WTA 23.), kura ar 6-3, 6-3 uzvarēja Koko Vandeveju no ASV (WTA 30.).

Pie panākuma tika arī Serēnas Viljamsas vecākā māsa Venusa, kura arī 12.reizi karjerā iekļuva Vimbldonas čempionāta ceturtdaļfinālā. Pasaules ranga astotajā pozīcijā esošā Venusa Viljamsa divos setos ar 7-6 (7:3), 6-4 uzvarēja ranga 12.raketi Karlu Svaresu Navarro no Spānijas.

Venusa Viljamsa ir pieckārtēja Vimbldonas čempione, bet pēdējo reizi astoņu labāko vidū iekļuva 2010.gadā. Viņa 36 gadu vecumā arī kļuva par vecāko spēlētāju pēdējo 22 gadu laikā, kura tikusi ceturtdaļfinālā, jo 1994.gadā labāko astoņu skaitā iekļuva tobrīd 37 gadus vecā Navrātilova.

Ceturtdaļfinālā Venusa Viljamsa tiksies ar Kazahstānas tenisisti Jaroslavu Švedovu (WTA 96.), kura pārliecinoši ar 6-2, 6-4 uzvarēja čehieti Lūsiju Šafāržovu (WTA 29.).

Pārsteigumu sagādāja ar 19.numuru izliktā slovākiete Dominika Cibulkova, kura ar rezultātu 6-3, 5-7, 9-7 pārspēja pasaules trešo raketi polieti Agņešku Radvaņsku.

Cibulkova pēc uzvaras pār 2012.gada Vimbldonas turnīra finālisti izplūda prieka asarās. 27 gadus vecā tenisiste pirmo reizi sasniegusi šī turnīra ceturtdaļfinālu, kur viņai pretī stāsies Krievijas sportiste Jeļena Vesņina (WTA 50.), kura astotdaļfinālā ar 5-7, 6-1, 9-7 uzvarēja savu tautieti Jekaterinu Makarovu (WTA 35.).

Ceturtdaļfinālā iekļuva arī rumāniete Simona Halepa (WTA 5.), kura ar 6-7 (5:7), 6-4, 6-3 uzvarēja amerikānieti Medisonu Kīzu (WTA 9.), kā arī vāciete Angelika Kerbere (WTA 4.), kura ar 6-3, 6-1 sagrāva japānieti Misaki Doi (WTA 49.).

Iepriekš Vimbldonas pirmo kārtu vienspēļu turnīros neizdevās pārvarēt Latvijas tenisistiem Ernestam Gulbim, Aļonai Ostapenko un Anastasijai Sevastovai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!