Foto: cev.lu
Latvijas volejbola izlases galvenais treneris Avo Kēls pēc uzvaras pār Maķedoniju un iekļūšanas Eiropas sudraba līgas finālturnīrā norādīja uz izšķirošo brīdi otrajā setā, kad, uzlabojot servi, izdevās atspēlēt astoņu punktu deficītu.

Ziņots, ka Latvijas volejbola izlase Eiropas sudraba līgas A grupā svētdien Skopjē ar 3-0 (28:26, 29:27, 25:17) pieveica Maķedoniju, nodrošinot ceļazīmi uz finālturnīru. Latvijas izlasei tā bija piektā uzvara piecās spēlēs un piektā uzvara pēc kārtas jaunā galvenā trenera Kēla vadībā.

"Nervoza spēle. Pirmajā setā mūsu serve nebija laba. Treniņos strādājam pie servju uzlabošanas. Ja pirmajā setā bija daudz kļūdu, tad otrajā pie 6:14 un pēc otrā pārtraukuma teicu, ka tieši tagad vajag riskēt ar servi," uz svarīgāko brīdi mačā norādīja Kēls. "Tad Andrejs (Zavorotnijs) veica teicamu servju sēriju (sešas pēc kārtas), un tas bija atslēgas moments. Mēs bijām atpakaļ spēlē, tad jau bija punkts punktā. Galotnē atspēlējām četras setbumbas, bet veiksme un mūsu puišu meistarība palīdzēja mums uzvarēt. Trešajā setā, kad bijām vadībā, viņi samazināja tempu, un varēja just, ka viņi nekādi nespēs "ieķerties" šajā spēlē. Tad kļuva vieglāk."

Kēls bilda, ka otrajā setā pretiniekiem labas serves un veiksme palīdzēja iegūt drošu pārsvaru. "Mums bija sadalītas zonas starp spēlētājiem, bet vairākas serves trāpīja tieši "konflikta zonā". Tur vajadzēja kaut ko darīt. Veicām izmaiņas un nedaudz riskējām, bet rezultāts mums spieda riskēt. Ja būtu punkts punktā gājuši, tad jau zaudētu setu. Tajā brīdī bija sarunāts, ka ar Andreja servēm sākam riskēt. Domājam pakāpeniski samazināt starpību, bet Andrejs veica tādu sēriju, ka bijām atpakaļ spēlē uzreiz."

Kēls ar savu asistentu Gunti Ataru pirms mača cītīgi bija izanalizējuši pretinieka spēles stilu un jaunos akcentus viņu sniegumā. Kēls gan saka, ka ne vienmēr pirms tam veiktās sagataves nostrādā spēlē un nākas veikt kādas korekcijas, tomēr šoreiz pretinieku uzbrukums tika apturēts un gūta uzvara.

Igauņu treneris šoreiz sākumsastāvā kā vienu no diagonāles spēlētājiem laukumā sūtīja Tomu Vanagu, kurš nepievīla. Tāpat savas epizodes un nelielo spēles laiku negaidīti droši un aukstasinīgi nospēlējis Armands Āboliņš, kurš šoreiz nespēlēja kā libero.

Latvijas izlasei tagad 6. jūnijā A grupas pēdējā spēlē jātiekas ar Austriju, tomēr vēl pirms šī mača Latvijai jau ir garantēta pirmā vieta grupā. Tādējādi mačs Latvijas izlasei neko neizšķirs, līdz ar to, visticamāk, Kēls laukumā vairāk ļaus darboties otrajam sastāvam.

"Tie, kuri mazāk spēlējuši, būs 100% gatavi un centīsies izmantot sev dotās iespējas. Mums reti gadīsies tādas spēles, kurās pilnīgi nekas neizšķiras. Tāpēc šāda veida spēles ir ļoti labas, jo līdzīgā mačā daudz maiņu neveikšu," atzīst Kēls.

Tagad pēc nepilnām divām nedēļām Latvijas volejbola izlase atgriezīsies Skopjē uz finālturnīru. "Man vajag nomest kādus piecus kilogramus, lai nesvīstu tik traki. Pēc divām nedēļām te būs droši vien vēl karstāks nekā šodien," ar joku sarunu noslēdz Kēls, norādot uz Skopjē valdošo svelmi un slikto ventilāciju sporta zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!