Foto: FIVB
Viens no vadošajiem Latvijas pludmales volejbola pāriem Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža ceturtdien nespēja pārvarēt apakšgrupu turnīru Maskavā notiekošajā Pasaules kausa "Grand Slam" kategorijas posmā, tādējādi vēl vairāk iedragājot cerības kvalificēties Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. No trim Latvijas pāriem izslēgšanas turnīru sasniedza vienīgi Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs, kuri to sāks no pirmās kārtas.

Šajā turnīrā ar 27.numuru izliktie Pļaviņš un Regža F apakšgrupas izšķirošajā, trešajā, mačā ar 0-2 (15:21, 21:23) piekāpās Francijas sportistiem Juzefam Krū un Eduāram Rulansonam, kuriem piešķirts 22.numurs.

Jau ar mača sākumu Pļaviņš/Regža nonāca iedzinējos, turklāt panākt Francijas sportistus viņiem neizdevās. Seta otrajā pusē Krū/Rulansons pamanījās savu pārsvaru palielināt vēl vairāk un gūt drošu uzvaru pirmajā setā. Otrais sets tikmēr sākās līdzvērtīgi, bet tā vidū Pļaviņš/Regža nonāca iedzinējos ar pāris punktu starpību. Tehniskajā pārtraukumā Francijas sportisti devās ar viena punkta pārsvaru (11:10), taču uzreiz pēc tā viņi panāca 14:11.

Tiesa, Latvijas duets atspēlējās, un otrā seta izskaņa bija sīva, jo rezultāts kļuva neizšķirts 20:20, taču turpinājums viņiem vairs nebija sekmīgs, jo Pļaviņš/Regža cieta neveiksmi setā ar 21:23.

Pirms tam ceturtdienas pirmajā cīņā šis Latvijas duets sīvā cīņā ar 2-1 (18:21, 21:17, 19:17) uzvarēja Džonu Hidenu un Tri Bornu no ASV, kuri turnīrā ir izlikti ar 11.numuru.

Jau ziņots, ka grupu turnīru Pļaviņš/Regža trešdien sāka, ar 0-2 (16:21, 18:21) zaudējot ar sesto numuru izliktajiem nīderlandiešiem Aleksandram Brouveram un Robertam Mēvsenam.

Ar vienu uzvaru trīs mačos Latvijas pāris palika pēdējais F apakšgrupas kopvērtējumā, līdz ar to nesasniedzot izslēgšanas turnīru. Pļaviņš/Regža noslēdza turnīru dalītā 25.vietā un ieguva 160 ranga punktus.

Tikmēr neveiksmi pēdējā H apakšgrupas mačā piedzīvoja arī ar devīto numuru izliktie Samoilovs un Šmēdiņš, kuri ar 0-2 (17:21, 18:21) piekāpās ar astoto numuru izliktajiem krieviem Konstantīnam Semjonovam un Vjašeslavam Krasiļņikovam.

Tiesa, jau pirms tam šis Latvijas duets bija nodrošinājis sev vietu izslēgšanas turnīrā, ko gan piektdien būs jāsāk no pirmās kārtas.

Samoilovs/Šmēdiņš šī turnīra pirmajā spēlē ar 2-0 (21:17, 21:15) pārspēja poļus Mihalu Kadziolu un Jakubu Šalankeviču, kuriem piešķirts 24.numurs, bet pēc tam ceturtdien ar 2-0 (21:14, 21:17) uzvarēja arī brazīliešus Rikārdu Alekšu Kostu Santusu un Andrē Lojolu Steinu, kuriem turnīrā bija 25.numurs.

Ar divām uzvarām trīs mačos Samoilovs/Šmēdiņš ierindojās otrajā vietā H apakšgrupā.

Savukārt jau pēc apakšgrupu turnīra šis posms noslēdzies vēl vienam Latvijas duetam Rihardam Finsteram un Edgaram Točam, kuri bija izlikti ar 32.numuru. Abos piektdienas A apakšgrupas mačos viņi piedzīvoja zaudējumu - vispirms viņi ar 0-2 (13:21, 5:21) cieta pamatīgu sakāvi pret sacensību 16.numuru Džošu Binstoku un Semu Šekteru no Kanādas, bet pēc tam ar 0-2 (19:21, 16:21) piekāpās poļiem Bartošam Losjakam un Pjotram Kantoram, kuriem piešķirts 17.numurs.

Ar trīs spēlēs piedzīvotiem trim zaudējumiem Finsters/Točs palika pēdējie A apakšgrupā un izslēgšanas turnīrā neiekļuva. Līdz ar to šis pāris turnīru noslēdza dalītā 25.vietā.

Pamatturnīrā piedalījās 32 dueti, būdami sadalīti astoņās apakšgrupās, pa četriem pāriem katrā. Pēcāk grupu labākās komandas izslēgšanas spēles sāks no otrās kārtas, bet otro un trešo vietu ieguvējas cīnīsies pirmajā kārtā.

Jau vēstīts, ka Finsters/Točs un Pļaviņš/Regža iepriekš pārvarēja šī turnīra kvalifikāciju.

Kā zināms, Samoilovs un Šmēdiņš šonedēļ ieņem piekto vietu jaunākajā olimpiskajā rangā, kas noteiks Riodežaneiro Olimpiādes dalībniekus.

Latvijas otrais labākais pludmales volejbola duets Pļaviņš un Regža olimpiskajā rangā ir ārpus labāko trīsdesmitnieka, un no olimpiskās zonas viņi atpaliek par vairāk nekā 1300 punktiem, bet, piemēram, "Grand Slam" posmu uzvarētāji nopelna 800 punktus. Līdz olimpiskās atlases beigām atlicis aizvadīt vēl trīs turnīrus - šonedēļ notiek "Grand Slam" kategorijas posms Maskavā, nākamajā nedēļā risināsies Eiropas čempionāts, bet pēc tam tiks aizvadīts "Grand Slam" posms Hamburgā.

Visos turnīros volejbolisti spēkojas par Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kas ir svarīgi, cīnoties par ceļazīmēm uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sākās pērn 1.janvārī. Augustā gaidāmajai Olimpiādei 15 pāri kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā. Vēl piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā, vienu vietu saņēma pagājušā gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet vēl viena pienāksies Olimpiādes mājiniekiem.

Latvijas dueti saglabā cerības uz otras ceļazīmes iegūšanu arī Kontinentālajā kausā.

Šosezon pludmales volejbolā prestižākie notikumi būs Riodežaneiro olimpiskās spēles, kur sacensības risināsies slavenajā Kopakabanas pludmalē, un oktobrī Fortloderdeilā, ASV, gaidāmās Pasaules kausa finālsacensības. Tūrē būs arī pieci "Grand Slam", trīs "Major" sērijas turnīri un 11 "Open" sērijas turnīri vīriem.

Kā zināms, 2017.gadā Latvijā risināsies Eiropas čempionāta finālposms, bet 2018.gadā ir cerības pirmoreiz organizēt Pasaules kausa sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!