Foto: AFP/Scanpix
2014.gada Pasaules kausa finālturnīrā Brazīlijā otrdien 1/8 finālā uzvaru dramatiskā cīņā guva Beļģijas futbola izlase, kas pagarinājumā ar 2:1 (0:0, 0:0, 2:1) pārspēja ASV valstsvienību.

Tādējādi beļģi otro reizi valsts vēsturē iekļuva Pasaules kausa ceturtdaļfinālā. Pirmo reizi Beļģija to paveica 1986.gadā. Tagad cīņā par spēlēšanu pusfinālā Beļģija tiksies ar Argentīnu.

Šī bija jau piektā spēle šajā Pasaules kausā, kurā uzvarētāju nācās noskaidrot pagarinājumā vai pēcspēles sitienu sērijā. Pirms četriem gadiem iepriekšējā Pasaules kausa finālturnīrā izslēgšanas turnīrā četras reizes komandas uzvarētāju nespēja noskaidrot pamatlaikā.

$d_id=110; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/FIFAWorldCup2014/fifa2014star.inc' ?>

Abas komandas ļoti aktīvi aizvadīja pirmās 45 minūtes, kuru laikā kopā tika izpildīti 11 stūra sitieni (8:3 beļģu labā) un 12 sitieni pa vārtiem (9:3 arī bēlģu labā). Tomēr ļoti bīstamas situācijas ne vienai, ne otrai komandai neizdevās izveidot. Divas reizes labā situācijā bija beļģu uzbrucējs Kevins de Brujne, bet bumba pēc viņa sitieniem nelidoja vārtos.

Arī otrajā puslaikā sākumā komandas apmainījās ar ātriem uzbrukumiem un izcēlās ar azartisku cīņu, bet momentus izveidoja reti. Spēles gaita mainījās otrā puslaika otrajā daļā, kad beļģi pārņēma iniciatīvu un diktēja spēles gaitu. Pēdējās 20 minūtēs Beļģija lieliem spēkiem uzbruka, izveidoja daudzas labas vārtu gūšanas iespējas, bet vienu no savām lieliskākajām spēlēm aizvadīja ASV vārtsargs Tims Hovards.

Daudz aktīvāk komandas sāka spēlēt pagarinājumā. Tā sākumā lieliski labajā malā nospēlēja uz maņu iznākušais Romelu Lukaku, kurš atdeva piespēli soda laukumā Kevinam de Brujnam. Beļģu futbolists nomānīja aizsargus un ar precīzu sitienu tālajā apakšējā stūrī guva pirmos vārtus mačā. Beļģu pārsvars turpināja pieaugt un papildlaika pirmā puslaika izskaņā Beļģija guva arī otros vārtus. Tagad jau de Brujns atdeva piespēli Lukaku, kurš bez minstināšanās trieca bumbu tuvējā vārtu stūrī.

Kārtējo reizi spēles gaita mainījās papildlaika otrajā daļā, kurā jau Beļģijai nācās domāt par savu vārtu drošību. 107.minūtē soda laukumā lielisku piespēli saņēma amerikāņu jaunais futbolists Džulians Grīns, ar vienu pieskārienu raidot bumbu vārtos. Dažas sekundes pēc vārtu guvuma laba iespēja izlīdzināt rezultātu bija Džermēnam Džonsam, pēc kura sitiena bumba lidoja nedaudz garām vārtu augšējam stūrim. Pēdējās minūtēs ASV futbolisti lieliem spēkiem metās uzbrukumā, izdarīja vairākas bīstamas piespēles vārtu tuvumā, taču beļģi nosargāja uzvaru un otro reizi savā vēsturē iekļuva Pasaules kausa ceturtdaļfinālā. 


Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!