Foto: AFP/Scanpix
Pasaules kausa izcīņas E grupas spēlē svētdien Francijas futbola izlase ar 3:0 (1:0) pārliecinoši apspēlēja mazākumā esošo Hondurasu, bet mačs iegāja futbola vēsturē kā pirmais, kurā vārtu guvums fiksēts ar moderno tehnoloģiju palīdzību.

Francijai divus vārtus guva Karims Benzemā, bet trešais vārtu guvums "pierakstīts" Hondurasas vārtsargam Noelam Valjadaresam.

Francijas futbolistu pārsvars laukumā izpaudās jau ar pirmajām minūtēm, kad Hondurasai nācās lieliem spēkiem aizstāvēties. Ilgu laiku francūžiem nekādi neizdevās "uzlauzt" sīksto aizsardzību, bet lūzums spēlē bija pirmā puslaika izskaņā. Hondurasas soda laukumā Polu Pogbā mugurā iegrūda Vilsons Palasioss, kuram pirms tam bija jau brīdinājums. Palasioss saņēma otro brīdinājumu un sarkano kartiņu, bet piešķirto 11 metru soda sitienu aukstasinīgi realizēja Benzemā.

$d_id=20; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/FIFAWorldCup2014/fifa2014star.inc' ?>

Pēc pārtraukuma francūžu spiediens pieauga jau pirmajās minūtēs, un spēles 48.minūte tiks ierakstīta futbola vēstures grāmatās. Pēc Benzemā sitiena bumba trāpīja pa vārtu tālo stabu un pa līniju lidoja uz otru stabu. Tad bumba trāpīja pa Valjadaresu un uz mirkli šķērsoja līniju, bet Hondurasas vārtsargs uzreiz acīgi to atsita laukumā. Tomēr ieviestā "goal line" jeb vārtu līnijas sistēma signalizēja tiesnesim, ka bumba pilnībā šķērsojusi līniju, un soģi fiksēja vārtu guvumu.

Interesanti, ka nevienā no video atkārtojumiem skaidri nav redzams vārtu guvums, bet tas redzams tikai datorprogrammas speciālā vizuālizētā atkārtojumā. Tāpat vēl viens strīdīgs moments bija mirkli vēlāk, kad FIFA oficiāli nomainīja vārtu guvēju no Benzemā uz Valadaresu, kurš raidījis bumbu savos vārtos.

Pēc vēsturiskajiem vārtiem Francijas pārsvars turpināja pieaugt, un 72.minūtē Benzemā ar spēcīgu sitienu pēc standartsituācijas izspēles raidīja bumbu vārtos.

Portāls "Delfi" piedāvāja šī mača teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!