Foto: EPA/LETA
2010.gada 11.jūlijā ar 120 minūšu ilgu trilleri starp Spāniju un Nīderlandi noslēdzās iepriekšējais Pasaules kausa finālturnīrs. Pēc četriem gadiem šīs abas vienības tiksies jau finālturnīra otrajā dienā, un abas būs galvenās favorītes B grupā.

Daudzi paredz, ka tieši spāņi un holandieši iesoļos 1/8 finālā bez problēmām, bet divas citas komandas - Čīle un Austrālija - grupā pildīs pastarīšu lomu. Tomēr tikpat daudzi atgādina Francijas likteni pirms četriem gadiem, kad vieni no favorītiem apkaunojoši atstāja 2010.gada Pasaules kausu, un to vairāk velta Nīderlandes virzienā. Kā būs, to ieraudzīsim Līgo vakarā, jo tieši Latvijas svētkos finišēs B grupas cīņas.

Neapšaubāma grupas favorīte ir Spānija, kuras futbolisti nosaka toni ne tikai Eiropas, bet visas pasaules futbolā pēdējos gados. Visentes del Boskes vadītā izlase uzvarējusi jau trīs lielos turnīros pēc kārtas un centīsies savu dominanci turpināt Brazīlijā. Visticamāk, ka spāņiem šī būs pēdējā iespēja sevi apliecināt šādā sastāvā Pasaules kausā, jo izlases kodols, kas devis tai lielos panākumus pēdējos gados, ir pārsniedzis 30 gadu slieksni.

B GRUPAS KOMANDU SASTĀVI

Pasaules kausa ieguvēji teicami aizvada pēdējo gadu un kopš Konfederāciju kausa zaudējuši tikai vienu spēli. Eiropas kvalifikācijas zonā spāņi nezaudēja nevienu spēli un apsteidza Franciju, bet vienīgo zaudējumu pēdējā laikā piedzīvojuši spēlē pret DĀR. Arī abas pārbaudes spēles pret Bolīviju un Salvadoru spāņi aizvadīja pārliecinoši, apliecinot favorītu statusu pirms turnīra.

Spānijas futbola izlase Brazīlijā ieradusies ar visiem saviem ierastajiem līderiem Ikeru Kasiljasu, Ksavi, Ksavi Alonso un Andresu Injestu, bet lielākās galvassāpes del Boskem sagādā uzbrucēja Djego Kostas sportiskā forma. Madrides "Atletico" uzbrucējs kluba rindās guva 35 vārtus, taču savainojums viņam liedzis iegūt optimālo fizisko formu.

Spāņu futbolistiem sīvākā konkurence grupā būs "senie draugi" holandieši, kuri Brazīlijā ieradušies optimālajā sastāvā ar savu lielāko zvaigzni Arjenu Robenu priekšgalā. Pirms diviem gadiem EURO 2012 "oranžie" piedzīvoja fiasko, lai gan bija vieni no favorītiem. Tomēr "melno joslu" Nīderlandes futbolisti spēja atstāt uzreiz pagātnē, jo Pasaules kausa kvalifikācijā savā grupā uzvarēja deviņas no desmit spēlēm un reizi cīnījās neizšķirti (pret Igaunijas izlasi Tallinā - 2:2, izglābjoties kompensācijas laikā). Der atgādināt, ka "oranžos" īpaši jāskatās Latvijas futbola izlasei un faniem, jo nākamajā atlasē holandieši būs mūsējo pretinieki.

Nīderlandes panākumus Brazīlijā lielā mērā noteiks Robena un Robina van Pērsija sniegums, jo tieši šie ir divi "atslēgas" spēlētāji. Diemžēl, šoreiz Brazīlijā neredzēsim trešo holandiešu zvaigzni Rafaelu van der Vārtu, kurš maija beigās bija spiests atteikties no spēlēšanas savainojuma dēļ. Tiesa "oranžajiem" vājā vieta varētu būt salīdzinoši mazpieredzējusī aizsardzība un stabila vārtsarga trūkums.

Divu favorītu divvadību šajā grupā centīsies apšaubīt Čīle, kas varētu būt pārsteigums šajā grupā. Čīle kvalifikācijas turnīra laikā nomainīja galveno treneri un spēja pirmo reizi savā vēsturē otro reizi pēc kārtas iekļūt Pasaules kausa finālturnīrā. Kopumā Čīle devīto reizi spēlēs Pasaules kausā - 1962.gada izcīnīta trešā vieta, bet piecreiz komandā nav pārvarējusi priekšsacīkstes. Iepriekšējās divās dalībās 1998. un 2010.gadā Čīle pārvarēja priekšssacīkstes, un abos gadījumos 1/8 finālā piekāpās Brazīlijai. Tagad Čīle cer vēlreiz neapstāties tikai pēc trīs spēlēm...

Čīle ir viena no sastāva ziņā sabalansētākajām izlasēm, jo katrā pozīcijā ir diezgan sīva konkurence. Daudzi speciālisti norāda, ka čīliešiem ir vairāki talantīgi un uz pārsteigumiem spējīgi futbolisti, bet kā jau Dienvidamerikas futbola pārstāvjiem ir viena problēma - vai viņi spēs savu talantu arī parādīt laukumā? Čīles noteicošie spēlētāji būs Aleksis Sančess un Eduardo Vargass, kā arī Matiass Fernandess un Arturo Vidals.

Šajā grupā pastarītes loma atvēlēta Austrālijai, kas gan māk pārsteigt ar savu sniegumu lielajos turnīros. 2006.gadā austrālieši tikai otro reizi vēsturē iekļuva finālturnīrā, bet šogad spēlēs jau trešo reizi pēc kārtas, tā kā Austrālija ieguvusi zināmu stabilitāti. Ceļš uz finālturnīru gan nebija rožains, drīzāk ērkšķains, tomēr Brazīlija sasniegta.

Interesanti, ka pēc nestabilās kvalifikācijas galvenais treneris vācietis Holgers Osjeks saglabāja savu amatu, taču to zaudēja oktobrī pēc neveiksmēm pārbaudes spēlēs Brazīlijai un Francijai. Viņa vietā stājās Andže Postekoglu.

 Austrālijas izlases rindās visa uzmanība būs pievērsta Timam Kehilam, bet tāpat speciālisti iesaka pavērot Maili Jedinaku, kurš varētu būt arī viens no svarīgākajiem spēlētājiem austrāliešiem.

Pasaules kausa B grupas spēļu grafiks

Datums Laiks Komanda Komanda Vieta
13/06 22:00 Spānija --- Nīderlande Salvador
14/06 01:00 Čīle --- Austrālija Cuiaba
18/06 19:00 Austrālija --- Nīderlande Porto Alegre
18/06 22:00 Spānija --- Čīle Rio de Janeiro
23/06 19:00 Austrālija --- Spānija Curitiba
23/06 19:00 Nīderlande --- Čīle São Paulo

Portāla DELFI versija B grupas kopvērtējumam

Spānija
Nīderlande
Čīle
Austrālija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!