Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Kopš janvāra Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) strādā divi latviešu tiesneši - Eduardam Odiņam ir pievienojies Andris Ansons, kurš iepriekš strādājis Krievijas Jaunatnes hokeja līgā (MHL), kā arī jauniešu un junioru pasaules čempionātos.

"Mana nozīmēšana uz Kontinentālās hokeja līgas (KHL) čempionāta spēlēm bija pilnīgi negaidīta, manu tābrīža sajūsmu ir grūti aprakstīt vārdos," saka Ansons. "Pati pirmā spēle KHL ir īpaši palikusi atmiņā, bija ļoti daudz emociju un vajadzēja pārslēgties uz pavisam citu spēles tempu, kas šajā līgā ir augstāks nekā citās."

Iespēju strādāt KHL Ansons ieguva pēc tam, kad personisku iemeslu dēļ līgu pameta cits ārzemju tiesnesis Kīts Kavals, kurš bija pirmais Ziemeļamerikas soģis KHL. Ansonam iejusties jaunajā darbā palīdzēja gan mača kolēģi, gan Eduards Odiņš, kurš ir trīsreiz atzīts par KHL labāko tiesnesi. "Es sazvanījos ar Eduardu un konsultējos ar viņu kā pieredzējušu KHL tiesnesi," saka Ansons. "Viņš palīdzēja man ar padomu un vienmēr atbalstīja vēl tad, kad es tikai sāku tiesāt MHL."

"Ar vairākiem KHL tiesnešiem man izdevās kontaktēties un strādāt kopā iepriekšējos pasaules čempionātos un Starptautiskās Hokeja federācijas (IIFH) nometnēs," stāsta Latvijas soģis. "Pirmajās spēlēs KHL puiši mani īpaši atbalstīja un dalījās pieredzē."

Andris Ansons bija viens no tiesnešiem nupat aizvadītajā junioru pasaules čempionātā, kurā savās mājās triumfēja Somijas U20 izlase. "No šā turnīra man ir ļoti pozitīvas atmiņas," viņš saka. "Junioru izlases demonstrēja ļoti augsta līmeņa hokeju, tik skatāmas spēles vienmēr ir patīkami apkalpot. Man patika atgriezties "Hartwall" arēnā Helsinkos, bet jau uz KHL spēlēm."

Pie hokeja tiesneša specialitātes Ansons nonāca kā lielākoties hokeja tiesneši - pēc spēlētāja karjeras beigām. "Es kādreiz nodarbojos ar hokeju, man vienmēr ir paticis šis sporta veids. Labs profesionālis no manis diemžēl nesanāca un tēvs ieteica aiziet uz tiesnešu kursiem," atceras Ansons. "Tēvam ir draugs, kurš pats kādreiz bija hokeja tiesnesis un tiesnešu departamenta vadītājs; tieši viņš pastāstīja tēvam par šiem kursiem un piedāvāja man tos noklausīties. Tas bija 2006. gada oktobrī, bet pēc kuru beigām 2007. gada sākumā es ieguvu tiesneša licenci un sāku apkalpot bērnu un jauniešu spēles."

"Latvija ir maza valsts un hokeja tiesneša profesija tajā nav īpaši populāra. Lielākajai daļai vietējo soģu tas ir hobijs. Man arī tā bija sākumā," saka Ansons, kurš nu jau ar šo lietu nodarbojas profesionāli un cer strādāt šāgada pasaules čempionātā elites divīzijā, kas notiks Krievijā. "Pagaidām par šo turnīru nedomāju, jo sezona vēl rit pilnā sparā, un visa uzmanība tiek veltīta tai. Jebkurā gadījumā, cerības nokļūt pasaules čempionātā ir, un es tam gatavošos neatkarīgi no IIHF lēmuma."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!