Foto: DELFI

Panākumus Kontinentālās hokeja līgas (KHL) spēlēs piektdien izcīnīja latviešu speciālista Pētera Skudras trenētā Ņižņijnovgorodas "Torpedo" komanda un "Soči" vienība, kas nozīmē, ka Latvijas klubs Rīgas "Dinamo" jau svētdien var zaudēt pēdējās cerības uz izslēgšanas cīņām.

"Torpedo" guva sesto panākumu pēc kārtas, ar 3:1 (0:0, 3:0, 0:1) savā laukumā pārspējot pēdējā laikā ļoti neveiksmīgi spēlējošo Slovākijas vienību Bratislavas "Slovan".

Tikmēr "Soči" ar 5:1 (3:0, 2:0, 1:0) izbraukumā pārspēja Podoļskas "Vitjaz" vienību.

Līdz ar to šīm abām komandām Rietumu konferences kopvērtējumā tagad ir pa 81 punktam 55 spēlēs, bet jau svētdien pēc saviem nākamajiem mačiem tās var iegūt vairāk nekā 12 punktu pārsvaru pār Rīgas "Dinamo" un atņemt Latvijas vienībai cerības uz Gagarina kausu. Rīdzinieki pašlaik ar 71 punktu 56 spēlēs ieņem 12.vietu konferencē, un viņiem līdz regulārās sezonas beigām jāaizvada vēl tikai četras cīņas.

Panākumu guva arī līgas līdere Maskavas CSKA, kas ar 5:2 (0:2, 4:0, 1:0) savā laukumā uzveica Horvātijas vienību Zagrebas "Medveščak", atspēlējoties no divu vārtu deficīta. Līdz ar to CSKA šajā sezonā 55 spēlēs jau tikusi pie 132 punktiem, kas ir lielākais skaits līgas vēsturē.

Tāpat CSKA garantējusi sev panākumu arī regulārajā čempionātā un Krievijas čempiones titulu, jo latviešiem pārbagātā Maskavas "Dinamo" komanda ar 3:4 (0:2, 1:1, 1:2) izbraukumā piekāpās Jaroslavļas "Lokomotiv". Kā zināms, Maskavas "Dinamo" komandu pārstāv uzbrucēji Kaspars Daugaviņš un Mārtiņš Karsums, bet tās galvenais treneris ir Harijs Vītoliņš, kuram palīdz Viktors Ignatjevs.

Daugaviņš nospēlēja 15 minūtes un 12 sekundes, izceļoties ar vienu metienu pa vārtiem, zaudētu vienīgo iemetienu un vienu spēka paņēmienu.

Savukārt Karsums laukumā bija 15 minūtes un 11 sekundes, kuru laikā veica četrus metienus, uzvarēja trijos no pieciem iemetieniem un veica sešus spēka paņēmienus.

Rietumu konferences kopvērtējumā CSKA kontā ir 132 punkti 55 spēlēs, bet Maskavas "Dinamo" ar 115 punktiem ieņem trešo vietu.

Kā zināms, tāpat piektdien Vladivostokas "Admiral" komanda, kurā par aizsargu treneri strādā Latvijas speciālists Andrejs Maticins, KHL regulārā čempionāta mača izskaņā pamanījās gūt četrus vārtus un ar 6:2 (1:1, 1:1, 4:0) savā laukumā uzvarēt Latvijas izlases aizsarga Artūra Kuldas pārstāvēto Ufas "Salavat Julajev".

Pirmās divas trešdaļas starp abām komandām noslēdzās ar kaujiniecisku neizšķirtu 2:2, turklāt noslēdzošajā periodā vienības izcēlās ar aktīvu spēli. Tomēr šķita, ka pamatlaikā uzvarētājs noskaidrots netiks un duelis turpināsies pagarinājumā. Pretējās domās gan bija "Admiral", jo vispirms 55.minūtē Envers Lisins izvirzīja laukuma saimniekus vadībā ar 3:2, bet nākamo minūšu laikā Vladivostokas klubs pamanījās gūt vēl trīs vārtus un nodrošināt sev negaidīti pārliecinošu uzvaru.

Pirmos divus vārtus "Admiral" labā guva Iļja Zubovs, kurš, raidot viesu vārtos sesto ripu 31 sekundi pirms pamatlaika beigām, nodrošināja sev arī "hat-trick".

Kulda šajā mačā laukumā pavadīja 19 minūtes un 30 sekundes, kas bija otrais ilgākais spēles laiks "Salavat Julajev" komandā, šajā laikā bloķējot vienu pretinieku metienu.

Abas komandas savā starpā tikās jau ceturtdien, kad uzvaru turpat Vladivostokā ar 3:1 izcīnīja "Salavat Julajev", tādējādi pārtraucot savu četru zaudējumu sēriju.

Zaudējumu piedzīvoja arī cita Latvijas aizsarga Oskara Bārtuļa pārstāvētā Kazahstānas vienība Astanas "Baris", kas nespēja gūt vārtus un izbraukumā ar 0:4 (0:2, 0:0, 0:2) piekāpās Novosibirskas "Sibirj".

"Sibirj" hokejisti jau trešajā spēles minūtē atklāja rezultātu. Neilgi pēc ielaistajiem vārtiem Bārtulis izcēlās ar uzbrukumu pretiniekam galvas un kakla rajonā, par ko bija sodīts, atstājot laukumu uz divām minūtēm, kā arī saņemot desmit minūšu disciplināro sodu. Mājiniekiem vēl vienus vārtus perioda vidū guva Sergejs Šumakovs.

Otrajā periodā Astanas komanda nespēja pietuvoties pretiniekiem, un tas noslēdzās bez gūtiem vārtiem. Pēdējā periodā Aleksejs Kopeikins divreiz spēja pārspēt "Baris" vārtsargu, tādējādi palīdzot savai komandai gūt pārliecinošu uzvaru.

Bārtulis nospēlēja 12 minūtes un 26 sekundes, bez 12 noraidījuma minūtēm izceļoties arī ar vienu metienu.

Tikmēr uzvaru svinēja vēl viena Latvijas aizsarga Georgija Pujaca pārstāvētā Ņižņekamskas "Ņeftehimik" vienība, kas izbraukumā ļoti svarīgā mačā ar 3:2 (1:1, 0:1, 1:1) pieveica Jekaterinburgas "Avtomobilist".

"Ņeftehimik" uzreiz izmantoja vairākumu un izvirzījās vadībā spēles trešajā minūtē, tomēr perioda beigās Aleksandrs Nesterovs izlīdzināja rezultātu. Līdzīga cīņa turpinājās arī otrajā un trešajā periodā, kad abas komandas guva pa vieniem vārtiem. Uzvaras vārtus 55.minūtē iemeta Mihails Žukovs.

Pujacs laukumā aizvadīja 21 minūti un trīs sekundes, izceļoties ar pieciem spēka paņēmieniem.

Pašreizējie Gagarina kausa čempioni Magņitogorskas "Metallurg papildlaikā ar rezultātu 2:1 (1:1, 0:0, 0:0, 1:0) pārspēja Čeļabinskas "Traktor". Lai arī divi vārti tika gūti pirmajā periodā, tomēr spēles liktenis tika izšķirt tieši papildlaikā pēc Magņitagorskas spēlētāja Rafaela Batiršina gūtajiem vārtiem.

No Austrumu konferences vietu izslēgšanas turnīrā sev jau garantējušas četras vadošās komandas Kazaņas "Ak Bars", "Sibirj", Magņitogorskas "Metallurg" un Omskas "Avangard", bet tām ar 80 punktiem 56 spēlēs seko "Salavat Julajev".

"Baris" komanda ar 78 punktiem 55 spēlēs atkritusi jau uz septīto pozīciju, astotajā pozīcijā esošo "Avtomobilist" apsteidzot par četriem punktiem. Savukārt "Admiral" un "Ņeftehimik" ar 70 un 67 punktiem ieņem attiecīgi devīto un desmito vietu, saglabājot vēl cerības uz "play-off" sasniegšanu.

Šajā sezonā līgas klubus sagaida lielākais spēļu skaits sacensību vēsturē - 60 mači regulārajā čempionātā. Līdz šim nevienā no KHL sezonām katra komanda nebija aizvadījusi vairāk par 56 spēlēm. Regulārais čempionāts ilgs līdz 24.februārim. Tā gaitā savā divīzijā komandas savā starpā tiksies četras reizes, divas reizes katra komanda spēlēs ar konferences otras divīzijas vienībām, savukārt ar otras konferences komandām sezonas gaitā aizvadīs tikai vienu spēli. Papildus tam katra komanda vēl četras spēles aizvadīs ar savas divīzijas vienībām, pāriem veidojoties pēc līdzjutēju interesi mudinošiem apsvērumiem, kā arī četras reizes tiksies ar otras konferences pārstāvjiem, arī šeit pāriem veidojoties pēc līdzjutēju interesi veicinošiem apsvērumiem.

Gagarina kausa izcīņā vēlāk startēs katras konferences astoņi labākie klubi, kur pirmās divas vietas ieņems divīziju uzvarētāji. Šosezon tikusi likvidēta iepriekš divreiz aizvadītā Cerības kausa izcīņa, kurā sacentās Gagarina kausā neiekļuvušie klubi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!