Foto: Zigismunds Zālmanis, Jeļizaveta Iļjina
Līdz ar pavasara iestāšanos mostas ne tikai daba, bet arvien vairāk cilvēku atsāk sportiskās aktivitātes.

Pēc nedaudz vairāk nekā mēneša 24. aprīlī ar pirmā posma sacensībām, klasiku Cēsis-Valmiera sāksies Latvijā populārākā kalnu riteņbraukšanas seriāla – SEB MTB Maratona – jubilejas, 15. sezona. Daudzi tautā tik iemīļoto sacensību dalībnieki jau ir sākuši aktīvi gatavošanos, dažas komandas aizvada nelielas treniņnometnes ārpus Latvijas robežām, bet citi vēl tikai sāk ieeļļot no pagraba uznesto riteni.

Lai labāk un drošāk sagatavotos jaunajai sezonai, SEB MTB Maratona rīkotāji dod piecus vērtīgus padomus:

1. Ja domā iegādāties jaunu riteni, tad labāk to darīt specializētos velo veikalos, kur speciālisti Tev dos attiecīgus padomus, ņemot vērā gan sportiskās vēlmes, gan braukšanas līmeni, gan Tava maciņa biezumu.

2. Lai uzsāktu treniņus un justos komfortabli, painteresējies veikalā par piemērotu apģērbu. Ja treniņos un sacensībās jutīsies ērti, būsi atbilstoši laika apstākļiem arī apģērbies, tad Tava pašsajūta un rezultāti noteikti būs labāki!

3. Treniņus uzsāc laicīgi, nevis tikai pēdējā nedēļā pirms sacensībām. Treniņu slodzi palielini pakāpeniski. Vēlams braukt vismaz trīs reizes nedēļā 1-1,5 stundas bez īpašas piepūles. Ideāli braucienus veikt ar domu biedriem – varēsi pēc treniņa apspriest paveikto un izrunāt tuvākos plānus!

4. Ļoti labi, ja vari atļauties savā treniņu programmā iekļaut arī vispārējo fizisko sagatavotību – peldēšanu, pastaigu, dažādus vingrojumus ar svariem, lokanības vingrojumus. Jo sevišķi stiprini muguru, vēderu un kājas, kas būs Tavi nozīmīgākie "ieroči" visas sezonas gaitā. Sev piemērotos vingrojumus veic ne tikai pirmajos mēnešos, bet visas sezonas laikā, lai nepazaudētu fizisko formu! Neaizmirsti pēc treniņiem un sacensībām kārtīgi izstaipīt nogurušos muskuļus.

5. Pirmo reizi startējot sacensībās, ievāc maksimāli daudz informāciju no pieredzējušiem braucējiem. Tas Tev noteikti atvieglos pirmo startu un Tu daudz objektīvāk varēsi novērtēt savas spējas! Nekad neforsē notikumus, neaizmirsti paņemt distancē dzeramo un ēdamo. Tas jādara arī treniņos, kas garāki par 2 stundām. Ēd un dzer jau 30 – 40 minūtes pēc starta gan sacensībās, gan treniņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!