Skeletona un bobsleja līderi Martins Dukurs un Oskars Melbārdis, kā arī divi Siguldas trases darbinieki februāra beigās dosies uz olimpisko bobsleja un skeletona trasi Korejā, lai ar padomiem un ieteikumiem palīdzētu vietējiem speciālistiem tās sagatavošanā, portālam "Delfi" atklāja Siguldas trases direktors Dainis Dukurs.

"Uz Koreju dosies divi Siguldas trases darbinieki - Mārtiņš Sausais un Jānis Skrastiņš, kuri strādāja arī Sočos. Abi ir tik augsta līmeņa profesionāļi, ka viņiem, manuprāt, uzticēs taisīt trases profilu, kas ir visnopietnākā un atbildīgākā lieta, attiecīgos instrumentus viņi ņems līdzi," pastāstīja Dainis Dukurs. "Tā ir baigi labā motivācija mūsu, Siguldas trases, ledus brigādei, jo tas ir viņu, visas komandas darba novērtējums. Sportistiem, komandai tas neko nevar dot, bet es esmu lepns, ka tie ir divi puiši no Latvijas, no Siguldas trases."

Februāra nogalē Phjončhanas bobsleja un skeletona trasē strādās vairāku valstu speciālisti - no Vācijas, Krievijas. "Tas ir normāli, ka brauc vairāku valstu pārstāvji, lai kādam nešķistu ka dažas valstis "pieēvelē" trasi sev," norāda Dukurs. "Būs arī vietējie, bet viņi vairāk mācīsies."

Sportistu izlozē, kas dosies uz Koreju, ir arī Latvijas pārstāvji Martins Dukurs un Oskars Melbārdis, kurš ar savu ekipāžu arī dosies uz Phjončhanu. "Kā beidzas pēdējais PK posms, tā viņi brauc prom. Martins man atstāja vienu skeletonu un slidas, kas man ir tagad jānosūta uz Koreju. Tur viņi visi satiksies," pastāsta brāļu Dukuru treneris.

Jautāts par Korejas sportistu straujo progresu tieši pirms olimpiskajām spēlēm pašu mājās, Dainis Dukurs atteic, ka sacensībās vienmēr uzvar labākie. "Korejietis ir ļoti cienījams pretinieks, fiziski spēcīgs, labi brauc, labi ekipēts, viņam atkal būs mājas trase. Mums atliek tikai gatavoties. Tāds ir sports. Mums ir jābūt stiprākiem. Par simtdaļu, divām, bet ātrākiem. Tāpēc mēs nesēžam uz lauriem un visu laiku domājam par virzību uz priekšu, strādājam. Tagad, piemēram, Martins man zvanīja un pasūtīja jaunas slidas, sarunājām ar metālmeistaru Māri Balodi. Visu laiku esam attīstībā. Ja mums izdosies atrast kaut ko labu, tas ir jāvelk ārā pēdējā brīdī un īstajā vietā, lai mēģinātu uzvarēt. Tāds ir mērķis. Protams, viegli tas nebūs, bet tas, ko mēs darām, darām ar pilnu atdevi un visaugstāko motivāciju un latiņu liekam visaugstāk. Sanāks - būsim priecīgi, nesanāks - uzvarēs tas, kurš tobrīd būs stiprākais," viņš saka. "Vankūverā Martins pats sev sabojāja rezultātu, bet Soči ir lieta, ko es esmu no savas dzīves izsvītrojis un aizmirsis. Ne tāpēc, ka Martins palika otrais, bet visas tās atmosfēras dēļ. Kad Olimpiāde noslēdzās un sākās epopeja Krimā un Donbasā, šo posmu esmu izsvītrojis no savas dzīves un pieņēmis lēmumu uz šo valsti nekad vairs nebraukt."

Lai arī situācija Pasaules kausa kopvērtējumā ir "mierīga", pirms nākamajām lielākajām sacensībām, pasaules čempionāta, brāļus Dukurus vēl gaida darbs. "Pirms pasaules čempionāta jau vēl ir jāpacīnās. Tomasam vajag punktus "globusam", Martins teorētiski ir vinnējis, bet brauksim," stāsta Dainis Dukurs. "Situācija ir tāda, ka Sanktmorica tagad līst lietus un divas dienas nav braukti treniņi, uz nedēļas beigām gan sola aukstāku laiku. Tomasam ir svarīgi labi nobraukt to Pasaules kausa posmu, tad viņi dodas pāri kalniem uz Itāliju, lai nebūtu jālido mājās un atpakaļ, - strādās vieglatlētikas zālē, ar svariem, un tad pārbrauks uz Īglsu. Ar austriešiem esam sarunājuši, ka Martins ar Tomasu nobrauks par trases atklājējiem nelielās Austrijas sacensībās Īglsas trasē, kas mums ir kā pateicība par to, ka palīdzējām viņu komandai Siguldā, Eiropas kausa laikā. Ja laiks būs labs, varbūt pat starp braucieniem kādu slidu pamēģināsim. Pēc pasaules čempionāta ir vēl viens Pasaules kausa posms, kurā, iespējams, Martins nestartēs. Viņam sanāk ļoti gara, sešas nedēļu prombūtne no mājām un tas nav viegli."

"Sezona nav viegla - arī pēdējā sacīkste to parādīja. Man patika, ka Tomass tur laboja Martina svaigi uzrādīto trases rekordu. Trasē bija iepriekšējā rekorda īpašnieks Džons Montgomerijs, un viņš izteica gandarījumu, ka ir virzība uz priekšu un viņa rezultāts ir labots. Ar Martini viss ir skaidrs, bet ar Tomasu vēl esam nelielos meklējumos. Šis tas ir atrasts, ir neliela trauma, bet būs ok," pirms pasaules čempionāta optimistiski noskaņots ir Dukurs vecākais.

Šajā sezonā Siguldas trase pirmo reizi uzņēma augstāka līmeņa bobsleja un skeletona sacensības, sarīkojot Eiropas kausa posmu. Pēc tā gan trasi, gan organizāciju slavēja arī IBSF prezidents Ivo Fonjīni, taču nu runas par iespēju tuvākajā laikā Latvijā uzņemt Pasaules kausa posmu ir pieklusušas. Vai Dainim Dukuram ir kāda jaunāka informācija? "Mums mazliet īpatnēja starptautiskās federācijas vadība, no kuras gribētos vairāk konkrētības. IBSF prezidents man vēl Vankūverā pienāca klāt, paspieda roku un izteica pateicību par Latvijas posmu, kurā viņš arī bija klāt, taču konkrēti neko neteica - mēs mēģināsim, skatīsimies, varbūt…" saka Dukurs. "Man svarīgāk ir tas, ka mēs - LBSF, Latvijas valsts, kas piešķīra finansējumu un Siguldas trase - noorganizējām labu pasākumu. Visvairāk priecē tas, ka sportisti prombraucot nāca klāt, spieda roku un pateicās par emocijām. Īpašs paldies no manis tiem četriem tūkstošiem skatītāju, kas tajā drausmīgajā laikā atnāca uz trasi! Tādā laikā saimnieks suni nedzen ārā - mans suns izgāja un uzreiz atgriezās, un nebija pierunājams doties man līdzi, aizbraucu uz trasi viens. Palaidām cilvēkus zem jumta, tuvāk trasei, mazliet pasaudzējām savus līdzjutējus un sagādājām emocijas arī sportistiem. Viens austriešu sportists man stāstīja - izbraucu no 14. virāžas, redzu trases malā galvas, kļūdos 15. virāžā, iznāku uz vienas slidas un trases malā paceļas simtiem roku. Vēl Vistlerā viņš man pienāca klāt, spieda roku un atzinās - Daini, paldies par šīm izjūtām, jo mums Austrijā savās trasēs nav izdevies šādu cilvēku interesi piedzīvot. Tāpēc patiešām milzīgs paldies līdzjutējiem par to, ka atnāca un radīja šo svētku sajūtu - tā ir ļoti vajadzīga mums, kas strādā šajā sporta veidā, - sportistiem, darbiniekiem, organizatoriem. Es ceru, ka mēs redzēsim Pasaules kausu Latvijā!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!