Foto: Shutterstock
Kulinārija nemitīgi attīstās, ik gadu pasaulē parādās milzum daudz jaunu ēdiena pagatavošanas tehnoloģijas un jaunas, oriģinālas ēdienu receptes. Līdz ar tām mūsu ikdienā parādās jauni nosaukumi un termini - vilinoši, kārdinoši un brīžiem nesaprotami. Viens no salīdzinoši jauniem terminiem ir dresings, mēģināsim tikt skaidrībā, kas šis ir par zvēru.

Patiesībā dresings ir nekas cits kā smalki nosaukta salātu mērce, kuras uzdevums ir sasaistīt ēdiena sastāvdaļas un piešķirt tām noteiktu garšu - pikantu, asu, saldskābu u.t.t.

Lai gan termins "dresings" kulinārijā parādījies jau pirms 100 gadiem, aktīvā apritē tas iekļuvis vien pavisam nesen.

Kādēļ tieši tagad? Jo tagad kulinārā māksla piedzīvo neticamu attīstību un popularitāti, īpaši akcentējot veselīga uztura nozīmi. Apvienojot šīs divas lietas, iegūstam jaunu faktu: cilvēki vēlas gatavots daudz, garšīgi un veselīgi, kas nozīmē, ka rūpnieciski gatavoto mērču piedāvājums vairs neapmierina. Miljoniem saimnieču pašas gatavo majonēzi, tāpat cenšoties dažādot salātus ar jaunām mērcēm - dresingiem.

Cik daudz salātu mērču jeb dresingu jūs zināt?

Klasisko dresingu gatavo no olīveļļas, vīna etiķa vai citronu sulas, sinepēm, pievienojot ķiplokus un zaļumus pēc garšas. Šo dresingu mēs visi pazīstam kā vinegretu.

Ne mazāk populāra ir "Tūkstots salu mērce", ko izmanto tāda paša nosaukuma salātiem, salātu mērce ar marinētiem gurķiem (nejaukt ar Tartara mērci), galu galā - mājās gatavotās majonēzes un simtiem garšu variācijas - arī visas šīs ir salātu dresingi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!