Foto: PantherMedia/Scanpix
Laikā, kad pavadām aizejošo un sagaidām jauno gadu, nav piemērotāka dzēriena svinībām kā šampanietis vai dzirkstošais vīns - tas ir tik saviesīgs un svinīgs! Daļa šarma pilnīgi noteikti slēpjas glāzē, no kādas baudām šo dzērienu. Vien turot rokās skaistu un elegantu glāzi, svētku sajūta jau klāt!

Nedomājot par smalko etiķeti, būtiskākais, kas jāievēro, radot svinīgu noskaņu, ir tas, lai glāzes būtu mājas saimniekiem un viesiem patīkamas un pieejamas. Tomēr, ja vēlamies visu "pa īstam", bet glāžu kolekcija mājās nav pilnīga, laiks gādāt jaunas šampanieša vai dzirkstošā vīna glāzes.

Īpašu baudījumu dzirkstošais vīns vai šampanietis sagādā, dzerts no glāzēm, kas neļauj izgarot burbulīšiem un nenomaskē dzēriena aromātu. Šim nolūkam piemērotākās būs klasiskās flute formas glāzes, kas ir līdzīgas baltvīna glāzēm, tikai nedaudz šaurākas. Tāpat populāra izvēle ir arī zemie, par Marijas Antuanetes glāzēm dēvietie kausiņi, kas izskatās glīti, tomēr šādās glāzēs ielietam dzirkstošajam dzērienam burbuļi izgaros ātrāk. Mēdz teikt, ka Marijas Antuanetes tipa glāzes joprojām populāras ir tikai tādēļ, ka tikai no šīm glāzēm var izveidot dzirkstošā dzēriena piramīdu jeb "eglīti".

"Ar glāzēm ir tā, ka visi vīnziņi dalās trijās nometnēs: vieni skaļi deklarē, ka piemērota glāze ir pats svarīgākais, otri apgalvo, ka pilnīgi vienalga, kāda ir glāze, svarīgākais ir vīns. Savukārt trešā grupa, kurai piederu arī es, pauž ideju - ir jāsaprotu, ka glāze manīs vīna aromātu un izskatu, bet garšu - nekad!" portālam "Tasty.lv" stāsta vīnzinis Jānis Kaļķis. Galvenais faktors, kas jāņem vērā, izvēloties glāzi, ir tas, kā tajā veidojas un spēlējas dzirkstošie burbulīši. Piemēram, Marijas Antuanetes stila glāzē (ko reizēm mēdz salīdzināt arī ar Pompadūra madāmas krūtīm) vīns ļoti ātri sasils, jo glāze tieši saskaras ar plaukstu.

Veikalos ir pieejamas tik daudzas un dažādas glāzes – kā nesamulst? Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties glāzi dzirkstošajam vīnam?

Pirmkārt, materiālam. Līdzās klasiskajam kristālam un stiklam šobrīd pieejami arī dažādi mūsdienīgāki materiāli, tirgotāji nereti piemin "Dimax", "Kwarx" u.t.t. "Dimax" materiāls, piemēram, ir izturīgāks, caurspīdīgāks un mirdzošāks par kristālu, savukārt "Kwarx" ir īpaši izstrādāts materiāls, kas ir izturīgāks, spožāks un caurspīdīgāks par parasto stiklu. Šī materiāla cietība tiek panākta ar neredzamu, bet ļoti spēcīgu saiti starp glāzes pamatni, kājiņu un kausu, kas rada nevainojami gludu virsmu. Tāpat "Kwarx" glāzēs ieliets dzēriens izskatīsies dzidrāks.

Otrkārt, kvalitātei. Labas kvalitātes glāzi raksturo glāzes maliņa, kauss, kausa un kātiņa savienojuma vieta, pats kātiņš un pamatne. Kvalitatīvām glāzēm maliņa ir līdzena un plāna, ļaujot labāk izjust dzēriena garšu. Īpaši smalka un plāna glāzes maliņa patīkami piekļaujas lūpām. Ir glāzes, kuru kausiņa apakšā ir ar lāzeri iestrādāts mazs punktiņš, lai dzēriena burbulīši celtos uz augšu vienmērīgā līnijā, uzlabojot vizuālo un garšas baudījumu.

Glāzes kausa lielums un forma ir ne tikai dizaina lieta, šie rādītāji ietekmē arī dzēriena baudīšanu. Vīnzinis Jānis Kaļķis iesaka izvēlēties klasisko "Flute" tipa glāzi, turklāt tādu, kas augšdaļā ir nedaudz sašaurināta, ļaujot pilnībā izbaudīt atbrīvojušos dzirkstošā vīna aromātu un garšu.

Labai glāzei kātiņa un kausiņa savienojuma vieta nedrīkst būt īpaši pamanāma, tai jābūt vienlaidus. Glāzes kātiņa garums simbolizē eleganci, savukārt plakana glāzes pamatne nodrošina stabilitāti.

Izmērs un dizains

Gan klasiskās "Flute" tipa glāzes, gan Antuanetes glāzes tilpums ir no 120 līdz 200 mililitriem. "Flute" glāzes izstiepti garenā forma ļauj dzēriena burbulīšiem atsisties pret glāzes sieniņām, radot tīkamu skatu acīm. Antuanetes glāze vairāk paredzēta saldam šampanietim un dzirkstošajam vīnam. Šāda tipa glāzes ar rupjāku stiklu vai no cita materiāla mēdz dēvēt par Champagne Goblet jeb šampanieša kausu. Glāzi, kuras tilpums pārsniedz 200 ml sauc par Grand Champagne Goblet jeb lielo šampanieša kausu.

Dizains ir gaumes un budžeta jautājums. Veikalos pieejamas gan vienkāršas, askētiskas glāzes, gan ar gravējumiem, īpašiem rotājumiem, dažādiem pasaulslavenu mākslinieku gleznojumiem, kristāla dekoriem, sudraba un zelta iekausējumiem u.t.t.

Glāzes ir tas priekšmets ar kuru lieliski var pārvērst noskaņu un tematiku uz galda un interjerā. Izvēloties kristāla vai apgleznotas glāzes, svētku galda klājums izskatīsies greznāk nekā, ja tiek izvēlētas vienkāršas standarta tipa glāzes. Uzburiet lielisku svētku sajūtu ar skaistām glāzēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!