Foto: Shutterstock

Mīksts, krēmīgs un tikko uzziests uz maizītes – sviestu ēdam kā brokastīs, tā pusdienās un vakariņās. Ikviena kārtīga lauku sieva pateiks, ka sviesta kulšana nav raķešzinātne, un to katrs var izdarīts pats, ja vien prot. Pateicoties virtuves palīgam – blenderim – svaigu sviesta porciju pagatavot ir pavisam viegli. Kas jādara?

Vispirms jāizvēlas atbilstošs saldais krējums. Visgardākais un smeķīgākais sviests sanāks no trekna lauku saldā krējuma, kas nav pasterizēts. Tomēr, ja nav iespējas tikt pie lauku labumiem, derēs arī tāds saldais krējums, kam ir vismaz 35 procenti tauku. Saldo krējumu pirms sviesta gatavošanas notur istabas temperatūrā vismaz 30 minūtes, lai tas nebūtu auksts.

Sviesta kulšanai derēs kā jaudīgs krūzes blenderis, tā rokas blenderis – galvenais, lai ar to varētu sakult saldo krējumu. Lai sviestu varētu sakult ātri, gatavo nelielu porciju, izmantojot aptuveni 250-300 mililitrus saldā krējuma. Lej saldo krējumu blenderī un kul – vispirms saldais krējums sakulsies putukrējumā, bet pēc tam sabruks un veidos dzeltenas sviesta pikas, no kurām atdalīsies paniņas, kas ir sviesta ražošanas blakusprodukts (tās gan vairāk atgādinās sūkalas, jo paniņas pēc tam tiek raudzētas). Sakultu sviestu var iegūt dažās minūtēs, atkarībā no tā, cik jaudīgs ir blenderis.

Kad pēc saldā krējuma kulšanas dzeltenās sviesta pikas atdalījušās no paniņām – sviests gatavs. Mīksto sviestu pārliec kādā cieši noslēdzamā trauciņā un iemaisi tajā šķipsnu sāls garšai. Pāri palikušās paniņas var izmantot vēlāk, pievienojot pankūku mīklai, lai šķidrums neietu zudumā. Tikko pagatavoto sviestu var uzfrišināt arī ar svaigi sakapātiem garšaugiem vai kaltētiem tomātiem. Paša gatavoto sviestu vēlams izlietot aptuveni trīs dienu laikā, lai tas nesabojātos. Glabā to ledusskapī!

Tikko pagatavoto sviestu izmanto, kā vēlies – smērē uz maizītēm, apcep tajā dārzeņus vai pievieno mīklām. Par to, kā piešķirt sviestam svaigu garšu un aromātu, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!