40 dienas pirms Lieldienām jeb septītā trešdienā pirms Lieldienām kristīgā pasaule atzīmē Pelnu trešdienu (2022. gadā tā iekrīt 2. martā). Izsenis šī bijusi publiska grēku nožēlas diena un fiziska pelnu kaisīšana uz galvas (lūk, te arī aug kājas teicienam "kaisīt pelnus uz galvas", kad kāds publiski sevi vaino visos grēkos) un sākas atturības laiks it visā. Ņemot vērā, ka ēdiens ir viena no lielākajām un visvienkāršāk sasniedzamām baudām, striktie noteikumi sākas ar ēdienkartes izmaiņām – pirmkārt, nekādas gaļas, viduslaikos strikts "nē!" tika teikts arī olām un piena produktiem, bet, mainoties gadsimtiem, šis noteikums mīkstināts.
Jāatzīst, ka agrāk gavēni ievērot bija nesalīdzināmi vienkāršāk, jo pavasaris izsenis ir bijis trūcīgs laiks. Par to pat daino latviešu tautasdziesma, kas stāsta, ka rudenī pilni apcirkņi, bet "pavasarī dvēselīte diedziņā karājās".
Jaunlopi vēl nebija piedzimuši, govis – aizlaistas ciet, vistas dēja ļoti slinki vai nedēja nemaz (olas tika vāktas un rūpīgi uzglabātas, gaidot Lieldienas) – faktiski ideāls laiks gavēnim, jo tāpat neko nevarēja dabūt. Taču ar katru gadu tas kļuva aizvien grūtāk – parādījās ledusskapji, saldētavas, jaunas tehnoloģijas un iespējas, kas ļāva dabūt, ko sirds un vēders kāro, visu gadu.
Taču fizisks gavēnis palīdz garīgam gavēnim. Atteikšanās, piemēram no saldumiem un kādas izklaides lietotnes izdzēšana no telefona, viena otru papildina. Atsakoties no kāda našķa, tu atceries par to, ka gavē arī garīgi.
Atteikties no gaļas ir viens no vienkāršākajiem veidiem, daudz grūtāk ir ar našķu izslēgšanu no ēdienkartes, arī olu un piena produktu neesamība ikdienas maltītēs var sagādāt lielu pārbaudījumu.
Ja esi visēdājs, tad klasiskais gavēnis – atteikšanās no gaļas – būs kā ceļojums jaunu garšu meklējumos. Iespēju, kā aizstāt ierasto kotleti vai karbonādi, ir bezgala daudz, vajag tikai apņēmību un ledusskapja papildināšanu ar jauniem produktiem. Neaizstājams palīgs šajā ceļojumā būs ēdienreižu plānošana, jo viss jaunais prasa nelielu iespringšanu un mācīšanos no kļūdām.
Ja šis būs pirmais gavēnis tev, tad vislabāk ir sev izturēt vēl vienu dienu, nevis skaļi paziņot par 40 dienu atteikšanos no ierastā.
Dod iespēju graudaugiem un makaroniem, cel godā saknes un salātus, diedzē sēklas un tukšo saldētavu, kur savu uznācienu dārzeņi un ogas, atklāj dažādu mērču un smūtiju spēku. Vāri, sautē, cep un blendē!
Lai aizraujošs un jauniem garšas atklājumiem bagāts ceļojums!