Foto: Privātais arhīvs
"Zirņu kotletes garšo debešķīgi, it īpaši, kamēr tās vēl ir siltas: kraukšķīga garoziņa, burvīga kūpinājuma un ceptu sīpolu garša. Mmm, tās tiek ēstas kopā ar krietnu karoti auksta krējuma, kas pārkaisīts ar lociņiem. Agrāk zirņu kotletes bija otrās dienas ēdiens, lai glābtu svētku galdā cepešu priekšā kapitulējušos zirņus ar speķi. Tomēr daudzas saimnieces jau laikus izvāra zirņu katlu dubultā – lai sanāk arī kotletēm." stāsta "Zutiņu" saimniece Rūta Beirote, kura saimniecības mājaslapā "Zutini.lv" ir izveidojusi savu digitālo recepšu grāmatu. Ar recepti viņa labprāt dalās arī ar "Tasty.lv" lasītājiem.

"Zutiņi" ir neliela ģimenes saimniecība Krimuldas novadā. Zirņu kotletes viņu mājās top šādi:

40Minūtes
8Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

zirņi sacepts speķītis ar sīpoliem kartupeļi olas skābais krējums milti sāls pipari

Sagatavošana

1

Gaļas mašīnā samaļ zirņus un arī pāri palikušo sacepto speķīti ar sīpoliem. Ja speķītis smalki griezts, to var arī nemalt, bet jaukt klāt veselu. Vēlamā attiecība 1:3. Senajos laikos zirņu nebija ļoti daudz, tādēļ, lai ēdienu "pastieptu garāku" jeb padarītu vairāk, klāt mala arī vārītus kartupeļus. Tā arī reizē zirņu kotletes sanāca maigākas un nebija tik ļoti sātīgas – varēja apēst vairāk par pāris.

2

Samaltajiem zirņiem, kartupeļiem un speķītim klāt liek pāris olas, pāris karotes skābā krējuma, lai masa vijīgāka, un arī sauju miltu.

3

To visu samīca, pielabo ar sāli, pipariem un garšvielām, kas tīk, un veido mazas kotletītes, ko cep no abi pusēm brūnas.

Ja klasiskā izpildījumā zirņu kotletes šķiet garšīgas, bet tomēr mazliet garlaicīgas, pievienojiet kotlešu masai: kaltētus tomātus, kaperus, grauzdētas ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas. Tas padarīs garšu interesantāku, mūsdienīgāku un liks apēst kotletes gardu muti pat tiem, kas skeptiski raugās uz senajām latviešu tradīcijām un ēdieniem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!