Foto: Shutterstock

Batenberga kūka ir viens no britu konditorejas lepnumiem, kas konditorejās un pavārgrāmatās parādījusies jau no 19. gadsimta beigām. Ievērību tā izpelnījusies ne tikai ar to, ka šķērsgriezumā paveras četri (reizēm deviņi) divkrāsu kvadrātiņi, bet arī ar leģendu, kas apvij kūkas izcelsmi. Turpinot rakstu sēriju par dažādu ēdienu vēsturi, šoreiz piedāvājam iepazīties ar Batenberga kūku mazliet tuvāk.

Viena no visizplatītākajām teiksmām, kas apvij Batenberga (vecākajā angļu valodā dēvēta par Batenburga) kūku, ir karaliskas izcelsmes. Proti – nostāsti vēsta, ka šī kūka pirmo reizi dienasgaismu ieraudzījusi tieši uz Lielbritānijas karalienes Viktorijas mazmeitas princeses Viktorijas un Batenbergas Luisa kāzu svinībām tālajā 1884. gadā. Divkrāsainā mandeļu biskvīta, aprikožu džema un marcipāna kūka it kā simbolizējot divu valstu – Lielbritānijas un Vācijas – savienību. Marcipāns iekļauts kā vācu gardums, bet aprikožu džems un biskvīts – kā britiem piedienoša lieta. Taču ēdienu izcelsmi pētošie vēsturnieki norāda, ka šis kūkas izcelsmes stāsts vairāk ir no mutes mutē pārstāstīta leģenda.

Drukātajos materiālos Batenberga kūka pirmo reizi pieminēta gandrīz 15 gadus pēc svinīgā notikuma – 1898. gadā. Turklāt pirmo reizi drukātajā receptē kūka sastāvējusi nevis no četriem, bet gan deviņiem krāsainā biskvīta gabaliņiem. Vienu no pirmajām receptēm 19. gadsimta beigās, 20. gadsimta sākumā aprakstījis tolaik slavenais konditors un pavārs Frederiks Vains, kurš bijis arī vairāku grāmatu un žurnāla "The British Baker" redaktors. Savā receptē viņš Batenburga kūku ilustrējis ar 9 šķērsgriezuma sekcijām, kurā četri biskvīta kvadrātiņi iekrāsoti rozā, bet pieci saglabāti zeltainā biskvīta krāsā.

Foto: Shutterstock

Paralēli šāda paša izskata kūka parādījās 1898. gada Viktorijas laika mājsaimnieču žurnālā "The Table", tikai ar citu nosaukumu – "Domino kūka". Kā šīs receptes rediģētāja un autore norādīta slavenā žurnāla redaktore un vairāku pavārgrāmatu autore Agnese Berta Māršala. Bet Māršala un Vains nebija vienīgie – šajā pašā gadā līdzīgu kūku, kurā ir tikai četri kvadrātiņi, aprakstījis arī Roberts Vells, nodēvējot to par neapoliešu ruleti.

Lai nu kā būdams, laika gaitā, sākoties masu patēriņam un tirgū ienākot lielajiem konditoriem, Batenberga kūka savu popularitāti tikai audzēja. To sāka ražot lielākos apmēros, lai skaisti sasaiņotu pārdotu Lielbritānijas labākajos veikalos. Konditoru konkursos Batenberga kūkas pagatavošana bijusi liels izaicinājums, jo prasījusi milzu precizitāti. Jau vēlāk, 20. gadsimta 30. gados, Frederika Vaina no jauna izdotajā pavārgrāmatā Batenberga kūka sastāvējusi gan no četriem, gan deviņiem un pat 25 kvadrātiņiem, atgādinot šaha galdiņu vai vitrāžas stiklu.

Batenberga kūkas recepte

Foto: Shutterstock

Lai izbaudītu, par ko tad tā sajūsminās briti jau divu gadsimtu garumā, Batenberga kūku var pagatavot mājās. Piedāvājam vienkāršotu kūkas versiju, kas sastāv vien no četriem kvadrātiņiem, lai tās pagatavošana katram būtu pa spēkam.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 350 g ļoti mīksts sviests;
  • 350 g cukurs;
  • 280 g milti;
  • 2 TK cepamais pulveris;
  • 100 g mandeļu milti;
  • 6 olas;
  • 1 TK vaniļas ekstrakts;
  • ½ TK mandeļu ekstrakts;
  • Rozā pārtikas krāsviela;
  • 200 g aprikožu džems;
  • 1 kg marcipāna masa;
  • Pūdercukurs.

Cepeškrāsni laikus uzkarsē līdz 180°C. Sagatavo divas biskvīta kvadrāta formas (20 cm), ietauko un izklāj ar cepampapīru.

Gatavo biskvīta mīklu – lielā bļodā liek sviestu, cukuru, miltus, cepamo pulveri, mandeļu miltus, olas un vaniļas ekstraktu. Masu samaisa, līdz tā vienmērīga. Tad tieši pusi no mīklas pārlej citā bļodā. Vienai mīklas porcijai pievieno mandeļu ekstraktu un samaisa. Otrai mīklas porcijai pievieno rozā krāsvielu – tik daudz, lai mīkla kļūtu sārta.

Mandeļu biskvīta mīklu lej vienā formā, bet sārto biskvītu – otrā. Biskvītus liek cepeškrāsnī un cep 25–30 minūtes – iedurtam kociņam būtu laukā jāiznāk sausam, kad biskvīts gatavs. Gatavo biskvītu izņem no krāsns un atdzesē formā 10 minūtes. Pēc tam izņem abus biskvītus no formām un atdzesē pilnībā.

Biskvītiem ar nazi apgriež maliņas, lai tās būtu taisnas. Pēc tam pārgriež katru no biskvītiem uz pusēm, lai iegūtu divus rozā un divus dzeltenus taisnstūra biskvīta gabaliņus. Var izmantot lineālu, lai pārliecinātos, ka biskvīti tiešām ir ar vienādām maliņām, lai šķērsgriezumā veidotos skaisti kvadrātiņi.

Aprikožu džemu uzsilda ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī un izkāš caur sietu, lai tajā nebūtu miziņu.

Uz virsmas, kas izkaisīta ar pūdercukuru, izrullē ceturtdaļu no marcipāna masas, lai iegūtu 20x10 centimetrus lielu taisnstūri. Marcipāna virsmu apsmērē ar aprikožu džemu, bet tam virsū gareniski liek vienu sārtā biskvīta gabaliņu – tā sānu apziež ar aprikožu džemu un blakus cieši pieliek mandeļu biskvīta gabaliņu. Biskvītu virsmu apsmērē ar džemu, bet tiem virsū, šoreiz otrādā secībā, lai veidotos šaha galdiņa krāsojums, liek abus atlikušos biskvīta gabaliņus.

Izrullē atlikušo marcipāna masu aptuveni 20x25 centimetrus lielā taisnstūrī. Biskvīta pildījumu visapkārt apziež ar aprikožu džemu. Ar mīklas ruļļa palīdzību marcipāna masu uzsēdina virsū biskvītam, lai marcipāns kārtīgi apsegtu kūku. Lieko marcipāna daļu apgriež ar nazīti. Kūkai var ļaut mazliet ievilkties pirms pasniegšanas.

Raksta tapšanā izmantota informācija no "Foodtimeline", "Food History Jottings", "BBC Good Food".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!