Sezonas produkts – pienene: ieteikumi, kā veselīgo nezāli iekļaut ēdienkartē
Foto: Shutterstock

Kopā ar sertificētu pirtnieku un dziednieku Ziedoni Kārkliņu iepazīstinot "Tasty" lasītājus ar ēdamajām nezālēm, iepriekš atklājām, kā iekļaut ēdienkartē dažādām vērtīgām vielām pārbagātās nātres un gārsu. Šoreiz uzzināsi noderīgu informāciju par pieneņu veselīgajām īpašībām un receptes šī auga izmantošanai.

Pavasarī šis augs mūs priecē ar saviem saulainajiem ziediem, taču pienenes var būt arī lielisks ikdienas ēdienkartes papildinājums. Piemēram, Francijā tās audzē kā dziedniecisku pārtikas kultūru, bet Kanādā tās audzēšana aizliegta ar likumu, jo pieneni uzskata par ļoti nevēlamu nezāli, kuras izplatība jāierobežo.

Pārtikā var izmantot visu augu, turklāt iespējamais pielietojums ir visai plašs. Pienenes būtu īpaši ieteicams iekļaut ēdienkartē, ja ir:

  • kaulu slimības;
  • aknu slimības (katru dienu vajag apēst 5–6 augu lapiņas);
  • diabēts (ziedēšanas laikā 10 augu lapiņas dienā);
  • hronisks nogurums;
  • enerģijas trūkums;
  • ekzēma;
  • vajadzīga organisma tīrīšana;
  • žultsakmeņi;
  • vielmaiņas traucējumi;
  • liesas slimības;
  • nepieciešama asins tīrīšana;
  • sieviešu slimības;
  • astma;
  • pazemināts asinsspiediens.

Pienenēs ir C un B2 vitamīni, saknēs Fe, K, Mn, P, lapās Ca, P, Mn, B, Cu, Ni, Mo un citas vērtīgas vielas.

Sezonas produkts – pienene: ieteikumi, kā veselīgo nezāli iekļaut ēdienkartē
Foto: Shutterstock

Ļoti laba ir pieneņu sula, kura palīdz tikt galā ar dažādām slimībām, locītavu sāpēm, pazeminātu skābes daudzumu, spēcina organismu utt.

Ja iekož bite vai lapsene, steidzīgi sasmērē koduma vieta ar pieneņu pienu. Pēc īsa brīža sāpes un tūkums pāries. Arī no vasaras raibumiem var atbrīvoties, tos sasmērējot ar pieneņu sulu. To atstāj uz sejas vismaz 2 stundas, tad nomazgā. Tāpat dara arī ar pinnēm.

Ja moka locītavu sāpes, reimatisms, artrīts, tad sasmalcina pieneņu lapas un ziedus un liek klāt pie sāpošajām vietām kā sildošu kompresi. Efekts ir labāks, ja papildus lieto pieneņu lapu novārījumu iekšķīgi: 1 ĒK sasmalcinātu lapu termosā pārlej ar glāzi verdoša ūdens un patur 1 stundu. Tad nokāš un lieto pa 1 ĒK pirms ēšanas.

Aterosklerozes dziedināšanai un profilaksei lieto pieneņu sakņu pulveri pa 1 TK 3 reizes dienā pirms ēšanas. Tam vēl var pievienot medu.

Diabēta un hepatīta gadījumā 1 TK sasmalcinātu sakņu termosā pārlej ar verdošu ūdeni un patur 2 stundas. Lieto pa 1 ĒK 3 reizes dienā pirms ēšanas.

Aknu iekaisumu gadījumos ieteicams katru dienu apēst 5–6 ziedkātiņus, lai uzlabotu aknu funkciju, bet diabēta gadījumā katru dienu vajadzētu apēst vismaz 10 ziedkātiņus.

Lasi tālāk un uzzini dažādus garšīgus veidus, kā veselīgās pienenes iekļaut pavasara ēdienkartē.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka