Kas notiek, ja savus radošos spēkus apvieno fotogrāfs un ēdienu stiliste? Rezultāts ir vien acīm baudāms, bet arī… ēdams! Buenosairesā dzīvojošā edienu stiliste Anna Keville Džoisa un fotogrāfs Agustins Njeto ēdienā atveidojuši četras Austrumeiropas valstu galvaspilsētas: Varšavu, Budapeštu, Prāgu un Bukaresti. Kā izejvielas dažādu slavenu pilsētu ainavu attēlošanai tiek izmantoti tādi produkti kā salāti, makaroni, kukurūza, kartupeļu biezputra. Turklāt tas darīts tik prasmīgi, ka konkrētās pilsētas ainas zinātājam ir uzreiz atpazīstamas.

Anna Keville Džoisa pastāstīja, ka katras pilsētas atveidojumam bija savas zināmas grūtības: “Piemēram, kā attēlot miglu, kas veļas pāri Prāgas namu jumtiem? Kā radīt ūdens sajūtu upē, kas šķērso Budapeštu? Kā parādīt visas Bukarestes krāsas un dizaina elementus? Varšavas ainā kā uzburt augsto debesu sajūtu?” Ar sava darba starpniecību māksliniece centās nodot pilsētas atmosfēras sajūtu un noskaņu, ne tik daudz precīzu ainas atveidojumu.

Prāgas atveidei, stiliste izvēlējās pilsētai raksturīgos tiltus ar laternām ar pilsētas panorāmu fonā. Viņa miglas radīšanai izvēlējās izmantot jēlcukuru, lampām - olu dzeltenumus, ielu segumam - sēkliņas.
Budapeštas gadījumā tika izvēlēta panorāmas pieeja - krāsainas ēkas veidotas no sakņu dārzeņiem, Danubes želatīna tecējumā, koki ir salātlapas, ka skaisti izvietotas viena uz otras. No kartupeļu mizām veidotie Ungārijas kalni cēli paceļas pār pilsētu.

Varšavas un Bukarestes atveidē Džoisa izvēlējas izmantot krāsainas ilustrācijas, kas parādītu šo pilsētu dinamisko raksturu. Polijas galvaspilsētā gaisīgie mākoņi ir veidoti no kartupeļu biezputras, savukārt piemineklis - no zaļām lapiņām. Savukārt Rumācijā celtņu kupoli sastāv no sarkanā sīpola gabaliņiem. 

Šī nav pirmā reize, kad pie kopīga projekta strādājuši Džoisa un Njeto - viņi kopā pirms kāda laika radījuši ēdiena mākslas darbu sēriju "A Tribute to Budgie", kurā attēloti dažādi putni. Ēdiena stiliste arī šajā reizē bija ļoti radoša, piemēram, flamingo ķermenis veidots no drumslās saberztām brokastu pārslām, bet cita putniņa attēlošanai izmantotas īpaši plānas burkāna šķēlītes. Ap katru no šķīvjiem izkārtoti produkti, kas izmantoti konkrētā putna attēlošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!