Kad britu rakstnieks Roalds Dāls radīja savu slaveno pasaku tēlu Villiju Vonku un viņa fantastiskos saldumus, kas pagājušā gada sešdesmitajos gados šķita neticami, viņš iedvesmoja tās paaudzes bērnus. Nu šī paaudze ir sen pieaugusi un daži no viņiem pasakaino šokolādes un saldumu fabriku īstenojuši dzīvē, raksta "Daily Mail".

Singapūras Nacionālās universitātes pētnieki radījuši "digitālo konfekti uz kociņa", kas ar elektrodu palīdzību virtuālās garšas raida tieši uz cilvēka garšas receptoriem. Idejiski šī ierīce ir kā mūžīgā ledene, kas nekad nebeidzas, vai košļājamā gumija, kurai ir četras garšas vienlaicīgi. Digitālajai konfektei ir četras dažādas garšas: salda, sāļa, rūgta un skāba - tās visas pārraida mēlei pievienots sudraba elektrods. Tāpat gadžets nemanāmi koriģē temperatūru, atklājot vēl izteiktākas garšas nianses.

"Atklājām, ka, stimulējot mēles galiņu neinvazīvi ar elektrosignāliem un siltumu, veiksmīgi var radīt garšas pamatnianses," žurnālam "New Scientist" stāsta ierīces izstrādāju komandas vadītājs Nimeša Ranasinghe.

Pagaidām gan izgudrojums vēl ir tikai "bērna autiņos" un vairāk piemērots laboratorijas pētījumiem, tomēr zinātnieki domā, kā samazināt gadžeta izmērus, lai ledeni varētu turēt mutē. Nākamais solis, lai pilnveidotu digitālo konfekti, - radīt īsta ēdiena smaržu un faktūru.

Digitālā konfekte tiek veidota, domājot par cukura diabēta slimniekiem, kā arī vēža slimniekiem, kam ķīmijterapijas laikā vājinās garšas sajūtas.

Šī pati zinātnieku grupa darbojas arī pie cita projekta - viņi meklē veidus, kā garšas sajūtas pārraidīt no attāluma - lai kādreiz garšu varētu nosūtīt tikpat vienkārši, kā e-pastu vai īsziņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!