Foto: Shutterstock
Kraukšķīgā mīklas "mētelītī" fritēti produkti ir bezgala gardi, turklāt šāda maltīte ir īsts pārsteigums gan lieliem, gan maziem kārumniekiem, liekot minēt, kas tad slēpjas aiz zeltainās mīklas garoziņas, jo aiz tās iespējams "noslēpt" gan vistu, gan zivis, jūras veltes, dārzeņus, sēnes, sieru un pat augļus.

Prasmīgi pagatavota mīkla veido zeltainu un patīkami kraukšķīgu garoziņu, tai pat laikā saglabājot produkta sulīgumu un uzturvērtību. Savukārt, rīkojoties nemākulīgi, mīkla var padoties pārāk blīva un gumijota vai – gluži pretēji – pārāk šķidra, lai pietiekoši aizsargātu no eļļas fritējamo produktu.

Tādēļ ir laiks noskaidrot portāla "Kitchenmag" un "Tasty" ieteikumus, kā pareizi pagatavot izcili gardu mīklas panējumu.

Galvenie mīklā fritētu produktu gatavošanas pamatprincipi virtuves "nezinīšiem"

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Galvenās mīklas sastāvdaļas ir milti un olas (reizēm tiek izmantoti tikai putoti olu baltumi), ko jāatšķaida ar pienu, ūdeni, gāzēto ūdeni, alu vai stipro alkoholu. Produktu panēšanai paredzētā mīkla var būt gan šķidrāka, gan biezāka, gan sāļa, gan salda, gan neitrāla, gan papildināta ar dažādām garšvielām. Dažas receptes iesaka mīklai pievienot sodu, cepamo pulveri vai pat raugu.

Kad mīkla gatava, tajā rūpīgi apviļā katru fritējamā produkta gabaliņu, lai tas būtu pilnīgi pārklāts ar mīklu, liek verdošā eļļā, kas uzkarsēta līdz noteiktai temperatūrai.

Dziļvārei jāizvēlas eļļa, kurai ir augsts degšanas punkts. Tā kā lielākoties fritēšana jāveic tad, kad eļļa sasniegusi 180–190 grādu karstumu, izvēlies tādu eļļu, kurai degšanas punkts ir krietni vien augstāks.

Degšanas punkts eļļai ir tas brīdis, kad tā ne tikai sāk dūmot un zaudēt savas vērtīgās uzturvielas, bet kļūst organismam pat kaitīga. Tieši šī iemesla dēļ jāizvēlas rafinētās eļļas, kas to ražošanas procesā ir jau iepriekš karsētas. Fritēšanai absolūti nepiemērotas būs dažāda veida olīveļļas, cūku tauki un citas svaigās eļļas, jo to degšanas temperatūra ir salīdzinoši zema. Kādi piederumi jāsagatavo fritēšanai un kādu eļļu ieteicams izvēlēties, uzzināsi šajā "Tasty" rakstā.

Produktus liek eļļā un, ik pa laikam apgrozot, gatavo pāris minūtes, līdz mīklas garoziņa ir skaisti zeltaina. Tad produktus uzmanīgi izņem no eļļas un liek traukā, kas iepriekš izklāts ar papīra dvieli vai salvetēm, lai notecinātu lieko eļļu.

Padomi, kā pagatavot izcili gardu mīklas "mētelīti"

Foto: Shutterstock

Mīklas iejaukšanai labāk izmantot putojamo slotiņu, blenderi vai rokas mikseri – jo labāk visas sastāvdaļas tiks saputotas, jo mīklas panējums būs gaisīgāks.

Sulīgiem produktiem piemērotāka būs biezākas konsistences mīkla, kas labāk "pieķersies", veidojot blīvu garoziņu, kas neļaus produkta sulai iztecēt eļļā. Savukārt ne tik sulīgu produktu panēšanai labāk izmantot šķidrāku mīklu, kas ļaus verdošajai eļļai piekļūt produktam, padarot to mīkstāku un sulīgāku.

Īpaši porainu, skaisti zeltainu un maigu mīklas garoziņu iegūsi, izmantojot mīklas gatavošanai gāzēto minerālūdeni.

Putotu olu baltumu pievienošana mīklas mētelīti padarīs gaisīgu, pufīgu un it kā mežģīņotu. Tikai ņem vērā, ka putotos olbaltumus mīklā uzmanīgi jāiemaisa vien neilgu brīdi pirms gatavošanas, kad eļļa katliņā jau uzkarsēta un panējamie produkti sagriezti gabaliņos. Turklāt bļodu ar šādi gatavotu mīklu ieteicams ievietot traukā, kurā ieliets auksts ūdens.

Ja vēlies, lai mīklas garoziņa ir īpaši kraukšķīga, aizstāj pienu ar alu vai arī sajauc mīklu ar gāzētu ūdeni un pievieno nedaudz stiprā alkohola – konjaku, degvīnu, brendiju, viskiju u.c.

Jāņem vērā, ka ir produkti, kurus pirms fritēšanas ieteicams termiski apstrādāt. Piemēram, kartupeļi un vistas gabali ar kauliņu vien pāris minūtes vāroties eļļā vēl nebūs gatavi. Savukārt augļus, zivis, strēmelītēs sagrieztu putnu gaļu, sieru, sēnes un sulīgus dārzeņus, piemēram, papriku vai brokoļu gabaliņus, var fritēt eļļā bez iepriekšējas termiskas apstrādes.

Garšvielu un garšaugu pievienošana mīklai piešķirs tai īpaši patīkamu un bagātīgu garšu. Pamēģini iemaisīt mīklā, piemēram, apceptus sīpolus, ķiplokus, sīki sakapātu papriku, čili, zaļumus, rīvētu sieru, kartupeļu biezputru, kapātus valriekstus vai ķimenes.

Pirms fritēšanas ļauj mīklai vismaz stundu "atpūsties" istabas temperatūrā, tad tā labāk pielips produktam.

To, vai mīklai ir pareizā konsistence, vari pārbaudīt, iemērcot tajā karoti. Ja panējums vienmērīgi pārklāj karoti, ir pievienots pietiekošs miltu daudzums, ja mīkla pārklāj karoti nevienmērīgi, veidojot caurumus, jāpievieno vēl nedaudz miltu.

Mīklas gatavošanai izmanto tikai ledusskapī atdzesētus produktus.

Lai mīkla labāk pieliptu produktiem, tos ieteicams iepriekš viegli apviļāt miltos vai cietē.

Palutini sevi, jau šovakar izmēģinot kādu no mūsu sagatavotajām mīklā fritēto gardumu receptēm.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!