Foto: Publicitātes foto

Kamēr paši vēl staigājam mēteļos un no rītiem salstam, tikmēr maigiem, trausliem, gaiši rozā ziediem drosmīgi sāk ziedēt sakuras. Lai redzētu šo skaistumu, nebūt nav jābrauc uz Japānu vai tepat tuvāk uz Uzvaras parku, bet – tā kā sakuras ir pielāgojušās Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, tās pavisam droši var iestādīt arī savā dārzā. Zaļenieku kokaudzētavas dārzu centra "Labklājības dārzi" vadītāja Kristiāna Komina-Kaušele stāsta, kur un kā tās stādīt, kā kopt, iesakot arī skaistākās šķirnes.

Kur un kā stādīt?

Sakuras, mazāk pazīstamas kā sīkzobainais kalnu ķirsis vai Japānas ziedu ķirsis (Prunus serrulata) ir lielāki vai mazāki vasarzaļi koki un krūmi. Sakuras aug normālās, barības vielām bagātās dārza augsnēs ar paaugstinātu kaļķa saturu, nepanes skābas un mitras augsnes.

Sakuras ir saulmīles, tāpēc tās jāstāda saulainās vietās. Turklāt – dārzā tām ieteicams izvēlēties no vējiem pasargātu vietu.

Kristiāna Komina-Kaušele

Kā kopt?

Speciāliste norāda, ka iestādīto sakuru vislabāk ir balstīt, lai tā vējā nekustās, tas palīdzēs kokam labi iesakņoties. Tāpat svarīga ir arī zemes virskārtas mulčēšana, kas palīdzēs gan uzturēt mitrumu augsnē, gan pasargās sakņu kamolu no apsalšanas ziemā.

Respektīvi, lai ziemas periodā pasargātu sakuru mizu no plaisāšanas krasi mainīgo temperatūru laikā un arīdzan pasargātu koka mizu no saules apdegumiem, vēlā rudenī vai ziemas sākumā pirms sniega, kad ārā ir sauss, saulains laiks un temperatūra ir ap +3 līdz +4 grādiem, sakuru stumbrus, tāpat kā augļu koku stumbrus "Labklājības dārzi" vadītāja Kristiāna Komina-Kaušele iesaka balsināt jeb kaļķot. Otrs variants – uz ziemu tos aptīt ar baltu agroplēves lentu, arī bambusa vai niedru paklājiņiem.

Skaistāko šķirņu ieteikumi:

"Ja dārzā jau liekas, ka viss ir, un vietas ir visai maz, tad lieliski iederēsies piramidālas formas sakura – šķirne 'Amanogawa'. Ziedi ir gaiši rozā, viegli pildīti un smaržīgi savukārt lapojums ir tumši zaļš, bet rudenī dzelteni oranžs. Vainaga platums 0.8-1 metrs, augstums 3-5 metri. Zied maijā," skaisto augu raksturo Kristiāna Komina-Kaušele.

"Ja dārzā ir vēlmē pēc kaut kā krāsaināka ne tikai aprīļa beigās un maija sākumā, kad ir sakuru ziedēšanas laiks, bet arī ilgāk, tad mans ieteikums būtu izvēlēties sakuras šķirni – 'Royal Burgundy'," rekomendē speciāliste, ieskicējot arī konkrētās šķirnes īpatnības: lapojums ir purpursarkans, ziedi rozā, viegli pildīti un smaržīgi. Vainags kolonveida, koka augstums – 5 metri, platums – 4 metri. Izteikti skaists koks, kuru ieteicams stādīt no ziemeļu vējiem aizsargātā, saulainā vietā.

Ja patīk nokarenās formas, tad padoms būtu iegādāties sakuras šķirni – 'Kiku-shidare-zakura'. Šķirnei raksturīgs mazliet pārkarens vainags, koka augstums – no 2.5 līdz 4 metriem, platums no 2.5 līdz 3 metriem. Ziedi rozā, pildīti.

Eiropā un arīdzan Latvijā ļoti populāra sakuru šķirne ir 'Kanzan'. Ziedi karmīnrozā, pildīti, smaržīgi, plaukstot pumpuri bronzas krāsā, zied maijā. Lapojums tumši zaļš, rudenī – dzelteni sarkans. Vainags kolonveida, koka augstums no 5 līdz 7 metriem, platums līdz 5 metriem.

Noslēgumā – atceries, ka sakuras ir pielāgojušās Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, tāpēc tās pavisam droši var stādīt dārza augsnēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!