Foto: Shutterstock

Mūsu nacionālā virtuve var lepoties ar ēdieniem, kuri pasaules izsmalcinātākajiem gardēžiem liek mērot ceļu uz Latviju. Mēs tos varam baudīt vai katru dienu, bet 18.novembra svētku maltīte ir īpaši piemērots brīdis, lai tradicionālos Latvijas virtuves ēdienus papildinātu ar ikdienā mazāk ierastiem produktiem un jaunām garšām.

Uzkodas

Tradicionālas un latviskas svētku galda uzkodas ir ziemas krājumiem sarūpētie dārza un meža labumi: marinētas sēnes, tomāti želejā, sālīti gurķīši, skābēti kāposti. Vari tos pasniegt gan tāpat, gan izmantot salātu pagatavošanai vai uzkodu un citu ēdienu dekorēšanai.

Lieliska uzkoda būs arī vārītas kāršu pupas ar ķiplokiem, pašgatavota pastēte vai tradicionālā asinsdesa, ko vari papildināt ar brūkleņu, dzērveņu, jāņogu vai upeņu ievārījumu. Ja pieliekamā krājumos ir kāds vasarā pagatavots čatnijs, ir īstā reize to celt galdā. Pikantais čatnijs būs lieliska piedeva gan asinsdesai, gan kādam Latvijā ražotam sieram, gan cepetim.

Nacionālo lepnumu – ceptus nēģus želejā vari pasniegt ar grauzdētu saldskābmaizi, mārrutku-ābolu mērci un dekorēt ar dzērvenēm. Ja nēģis kādu iemeslu pēc nešķiet laba ideja, vari to aizstāt ar citu tikpat latvisku produktu – ceptām reņģēm marinādē. Neoficiāla statistika liecina, ka tām ir tendence nozust no galda zibens ātrumā.

Un, protams, salāti. Šī ir svētku galda sadaļa, kur katra saimniece var improvizēt uz nebēdu, savienojot visneiedomājamākās garšu kombinācijas. Gatavojot salātus, neatstāj novārtā tādus tradicionālus produktus kā bietes, burkāni, selerijas sakne, kāļi, rāceņi, rutki, āboli, dzērvenes – nebaidies tos kombinēt ar eksotiskām sastāvdaļām. Aizdaram noderēs skābais krējums, mārrutki, rapšu vai linsēklu eļļa. Salātu dekorēšanai un aizdaram vari izmantot kazas sieru, grauzdētas sēklas un riekstus. Īpaši latviskas salātu piedeva ir kaņepju vai ķirbju sēklas, lazdu rieksti un kaltētas ogas.

Zupas

Ja vēlies svētku mielastu sākt ar zupas baudīšanu, tad saldeno un mazliet sīvo pētersīļa sakni jeb pastinaku vari izmantot krēmzupas garšas bagātināšanai. Tas citiem dārzeņiem, piemēram, ķirbjiem, burkāniem, ziedkāpostiem, kartupeļiem, piešķirs interesantas garšas nianses. 

Vari kuņģa "iesildīšanai" pagatavot kādu pavisam tradicionālu zupu: frikadeļu, kāpostu vai biešu – tās krāsa it īpaši labi piestāvēs svētku galdam. Ja vēlies ko neierastāku, izmanto, piemēram, mūsu nacionālo produktu sīpolu un pagatavo no tā sīpolzupu franču gaumē, papildinot ar rupjmaizes grauzdiņiem, kuri bagātināti ar "aromātiskā" Latvijas siera "cepurīti".

Pamatēdiens

Izvēloties cepeti, vari ļaut vaļu improvizācijai. Vista gan šoreiz nebūs īsti vietā, jo tā ir pārāk ikdienišķa. Kāpēc gan svētku reizē nepalutināt sevi ar ko īpašāku? Tā varētu būt gan maigā un diētiskā truša gaļa, gan jērs, gan kāds mūsu valstij tradicionāls medījums, piemēram, brieža fileja. Un, ļoti iespējams, ka valsts svētki ir īstā reizi īsti karaliskam mielastam, kad vari celt galdā fazāna cepeti, jo Latvijā ir arī vairākas fazānu audzētavas.

Ja gaļa tevi neuzrunā, pagatavo pildītu foreli, lasi vai karpu. Latviska izvēle būs arī līdaka vai zandarts. Lieliska piedeva zivij ir citrusaugļi un mazpazīstamais fenhelis. Nebaidies to izmantot – fenhelis zivij piešķirs maigu anīsa aromātu.

Cepetis tradicionāli tiek pasniegts ar sautētiem kāpostiem. Padari šo piedevu neparastāku, izvēloties sautēt sarkanos kāpostus, vai uzlabojot to garšu ar netradicionālām garšvielām – kadiķogām , kanēļa mizu, anīsu. Vari kāpostiem pievienot arī žāvētus vai svaigus augļus (ābolus, bumbierus, apelsīnus). Ja seko figūrai, sautē kāpostus apelsīnu sulā – tie izdosies aromātiski, bet nesaturēs liekas kalorijas.

Neaizmirsti arī par grūbām un kartupeļiem, kuri jau izsenis ir bijuši uz katra sevi cienoša latvieša svētku galda. Vari šos produktus gatavot tradicionālā veidā, bet vari ļaut vaļu nelielai improvizācijai un, piemēram, grūbas sautējot vīnā un buljonā, pagatavot aromātisku "grubotto" vai, gatavojot krāsnī ceptas kartupeļu šķēles, pievienot tām čili, laima mizu, ķiploku un kokosriekstu pienu.

Deserts

Latvisks saldēdiens nebūt nenozīmē, ka tev ir jāvelta puse dienas treknas, ar krēma rozēm izgreznotas lauku tortes pagatavošanai ( kaut, protams, tā nav slikta doma). Laikā, kad veikalu plaukti un restorānu ēdienkartes ņirb no svešzemju labumu pārpilnības, ir īstais laiks atcerēties bērnības garšas un palutini lielos un mazos kārumniekus ar tādiem kārumiem kā pašgatavotas vafeles ar biezpiena krēmu, saldie 'kartupeļi', rupjmaizes kārtojums, debesmannā, putukrējums ar karamelizētām auzu pārslām. Ideja: deserta trauciņos vai lielākā veidnē kārtām liec sadrupinātus "Selgas" cepumus, skābo krējumu, gabaliņos sagrieztus zefīrus ( starp citu, vai zināji, ka šī salduma oriģinālā receptūra tapusi tieši Latvijā?), sablendētas saldētās zemenes, putukrējumu.

Dzērieni

Bērnus iepriecini ar cidoniju, dzērveņu vai smiltsērkšķu karsto dzērienu, ko vari papildināt ar kādu kanēļa standziņu vai dekorēt ar anīsa zvaigznīti. Skaists dekors būs arī saldētas ogas. Ja saldētavā ir noslēpušies rabarberi, izmanto tos morsa pagatavošanai. Vari ietaupīt laiku, iegādājoties kvalitatīvu kvasu.

Valsts svētkiem īpaši patriotisku noskaņu piešķirs mūsu veselības eliksīrs "Latvijas melnais balzams" vai kāds no Latvijas vīndarītavu vīniem, kuri nu jau ir iegādājami visai plašā izvēlē, bet īsti vīri svētku cepeti noteikti izvēlēsies noskalot ar krietnu malku miestiņa.

Un atceries, neatkarīgi no tā, vai svētku galdu pošat paši, vai dodaties ārpus mājas, svarīgākais ir izbaudīt maltīti un pavadīt laiku kopā ar tuviem un mīļiem cilvēkiem.

Marinētas reņģes ar sīpoliem un apelsīnu šķēlēm

Reņģes karstā marinādē ar sīpolu gredzeniem un apelsīnu šķēlēm

Lasīt vairāk

Vinegrets ar olu un siļķi

Plānojot valsts dzimšanas dienas svētku galdu, veselīgas ēšanas kustības
Aikāgaršo
šefpavārs Normunds Baranovskis rosina gatavot tradicionālus ēdienus Latvijas karoga krāsās, piemēram, biešu vinegretu ar olu un siļķi!

Lasīt vairāk

Truša sedls ar burkānu un pilngraudu plācenīšiem

Truša gaļa ir veselīga alternatīva ierastajai cūkgaļai. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis. Norādītie daudzumi - divām porcijām.

Lasīt vairāk

Jēra stilba cepetis

Foto: Shutterstock
Jēra stilba cepetis un neatņemama sastāvdaļa - rabarberu ievārījums.

Lasīt vairāk

Ar valriekstiem pildīta karpa

Foto: Shutterstock

 Lasīt vairāk

Zaļumos cepta laša fileja ar pastinaku biezeni

Lielisks laša ēdiens ar bagātīgām garšas niansēm, ko sniedz zaļumi un fenhelis, pasniegts ar maigu pastinaku biezeni un sviestā ceptām dārza veltēm – tas garšo labāk, nekā varētu iedomāties!

Lasīt vairāk

Ķirbju mango čatnijs ar rozā pipariem un baziliku

Foto: Shutterstock
Attīstoties ēst gatavošanas kultūrai Latvijā, arī tradicionālajā virtuvē ienāk jaunas dvesmas. Pareizi kombinējot jau pazīstamus produktus, iespējams iegūt jaunas garšu nianses. "Ķirbis ir piemērots produkts dažādiem ēdienu eksperimentiem, jo izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī neitrālo garšu un zeltaini dzelteno krāsu, tādēļ pareiza tā izmantošana ēst gatavošanā spēj ēdienam piedot neaizmirstamu garšu un vizuālo baudījumu," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, iesakot no ķirbja pagatavot svaigu, garšīgu, pikantu mērci - čatniju, kuru ieteicams ēst pie putnu gaļas ēdieniem un sieriem.

Lasīt vairāk

Biešu biezeņzupa ar zilo sieru

Foto: Shutterstock
Klasiskā biešu zupa apnikusi? Izmēģini ko jaunu - biešu biezeņzupu ar zilo sieru! Recepti iesaka
Lido
šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Miežu orzotto ar maskarpones sieru

Foto: Shutterstock
Recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - ģimenes restorāna "Hercogs" šefpavārs Andris Rumītis. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Gruboto - grūbu 'risoto'

Grūbu risoto jau sen gribēju izmēģināt, taču nekad līdz tam netiku. Kādurīt beidzot cēlos ar skaidru domu, ka ir īstā diena, kad to gatavot! Izpētīju receptes internetā un nolēmu, ehh... gatavošu pēc "čujs ņuhs un poņa" principa. Galarezultāts sanāca sātīgs un gards. Jaunākais bērns noēda 3 (!!!) porcijas. Kur tas mazajā puncītī sarūmējās, to nevaicājiet!

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas kartupeļu šķēlītes ar sieru un timiānu

Vienkāršs, bet gards kartupeļu sacepums - kā piedeva pamatēdienam. Ja pievienosi vairāk saldā krējuma un siera, kā arī pienu, iegūsi Francijā iecienīto kartupeļu "gratin" - sātīgu pamatēdienu!

Lasīt vairāk

Bērnības kūka - saldais 'kartupelis'

Foto: Shutterstock
Saldās bērnības klasika - kūciņas 'kartupelis'. Tās ēdot vienmēr nosmērējās rokas un mute, bet seju rotāja laimīgi apmierināts smaids. Pagatavo un noskaidro, vai tā vēl arvien garšo tikpat lieliski, kā tavās atmiņās.

Lasīt vairāk

Dzērveņu uzputenis ar mannu

Foto: Shutterstock
Dzērveņu uzputenis ar mannu, kuru vislabāk baudīt ar aukstu pienu.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes kārtojums

Foto: Shutterstock
Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.

Lasīt vairāk

Smiltsērkšķu un medus dzēriens ar ingveru

Rudens ir laiks, kad nepieciešams
stiprināt organismu
, un tieši maltītes dažādošana un papildināšana ar
vitamīniem
bagātiem produktiem, kā arī tējām un karstajiem dzērieniem palīdzēs stiprināt imunitāti un "uzlādēt" enerģiju. Veselīgu dzēriena recepti iesaka Jūrmalas restorāna 36. līnija īpašnieks, šefpavārs Lauris Aleksejevs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!