Foto: Shutterstock
Aromātiskais rozmarīns ir neaizvietojama piedeva tumšo gada mēnešu sātīgajiem ēdieniem, jo šī brīnumzālīte vairo enerģiju un optimismu, kā arī uzlabo koncentrēšanās spējas, atmiņu un veicina skābekļa pieplūšanu smadzenēm. Eksperti apgalvo, ka rozmarīna uzmundrinošais efekts pārspēj pat kofeīnu saturošus dzērienus, piemēram, kafiju. Tādēļ ievies šo garšaugu arī savā virtuvē, lai bagātinātu ceptu kartupelīšu, cūkgaļas, zupu un sautējumu garšu vai izmantotu to aromātiskās itāliešu maizes fokačas pagatavošanai.

Ja rozmarīnu audzē mājās – garšaugu podiņā uz palodzes, atceries, ka tā lapas jāievāc pirms auga ziedēšanas, citādi to garša kļūs rūgtena.

Sulīgi piparots liellopa steiks ar ķiploku-rozmarīna kartupelīšiem

Foto: Vida Press
Mutē kūstošs, sulīgs steiks un zeltainas ķiploku kartupeļu šķēlītes - tā tiešām ir ideāla garšu kombinācija. Tomēr pats labākais ir tas, ka šīs karaliskās maltītes pagatavošana aizņems tikai pusstundiņu tava dārgā laika.

Lasīt vairāk

Zivs rullītis ar krāsnī ceptiem rozmarīna kartupeļiem

Foto: Publicitātes foto
Zivs rullīša recepte tika gatavota "Aikāgaršo" pavārskolas ietvaros, un to kopā ar šefpavāru Normundu Baranovski gatavojuši Naudītes pamatskolas skolēni.

Lasīt vairāk

Boloņas mērce

Foto: Shutterstock
Boloņas mērce ir stipra un sātīga. Tai ir bieza konsistence. Pasniedz to ar spageti, taljatelles vai papardelles pastu. Mērci ledusskapī var uzglabāt līdz pat nedēļai. Ar katru dienu tā kļūst arvien garšīgāka. Atdzesēta tā ļoti labi garšo uzziesta uz maizes.

Lasīt vairāk

Sacepums ar rozmarīnu

Foto: Shutterstock
Kartupeļu sacepums ar rozmarīnu un kūpinātu šķiņķi.

Lasīt vairāk

Fokača - itāliešu maize

Foto: Shutterstock
Fokača ir garda un aromātiska itāliešu maize ar ķiplokiem, olīvām un garšaugiem. Tās cepšanai vari izmantot arī saulē kaltētus tomātus.

Lasīt vairāk

Izcila ceptu rozmarīna kartupeļu recepte

Foto: Shutterstock
Izcilais virtuves meistars, britu šefpavārs Džeimijs Olivers savā raidījumu sērijā "Džeimija Olivera Ziemassvētki" rāda, kā mierīgi un bez steigas pagatavot dažādus izcili gardus svētku cienastus. Viens no Džeimija noslēpumiem ir - ja proti perfekti pagatavot ceptus kartupeļus, tu jau esi puceļā līdz izcilam Ziemassvētku cienastam. Izmantojot pāris knifiņus, tos var uzcept izcili un bez steigas. Pavārs uzsver: "Esmu atklājis tādu virtuves piederumu kā kartupeļu stampa, kura ir burvju nūjiņa, lai perfekti izceptu kartupeļus. Savā dzīvē bieži esmu cepis tupeņus un vienmēr esmu domājis, ka labāk vairāk, nekā pārāk maz, jo pārpalikumus var izmantot savādāk. Piedāvāšu jums vairākas garšas, no kurām varēsiet izvēlēties sev tīkamāko."

Lasīt vairāk

Vienkāršais gaļas-kartupeļu sacepums ar rozmarīnu pannā

Foto: Vida Press
Vienkāršas, bet tajā pašā laikā izsmalcinātas - tieši tādas ir šīs vakariņas. Ēdienkartes dažādošanai iesakām izmantot tieši jēru, bet, protams, tu vari izmantot arī jebkuru citu gaļu.

Lasīt vairāk

Sviesta kēkss ar rozmarīnu

Sviesta kēkss ar rozmarīnu - interesanta, smaržīga un garda recepte.

Lasīt vairāk

Liellopa steiks ar rozmarīnu un grilētiem dārzeņiem

Sulīgs steiks un svaigi grilēti dārzeņi veido maltīti, no kuras atteikties nebūs spējīgs neviens gaļas mīļotājs!

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar bekonu, tomātiem un rozmarīnu

Foto: Shutterstock
Aromātiska, sātīga un garda pupiņu zupa ar bekonu, tomātiem un rozmarīnu.

Lasīt vairāk

Sīpolu pica ar fetas sieru un rozmarīnu

Foto: Shutterstock
Ātrā sīpolu pica tev neliks vilties. Salikumā ar krēmīgo fetas sieru un sildošo rozmarīnu, sīpolus iemīlēs pat rūdīti to pretinieki. Turklāt šis ēdiens arī otrajā dienā garšos debešķīgi, protams, ja vien no tā vēl būs kas palicis pāri.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu sautējums ar čili un rozmarīnu

Foto: Vida Press
Neraugoties uz "jiftīgi" violeto krāsu, sautēti sarkanie kāposti ir ne vien dekoratīvi, bet arī ļoti garšīgi. Izmēģini šo recepti kopā ar pikantām desiņām vai aromātisku cepeti.

Lasīt vairāk

Glazētas ribiņas ar medu un garšaugiem

Foto: Shutterstock
Glazētas ribiņas ar medu un garšaugiem - ikdienas vai svētku galdam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!