Mājās gatavota aknu pastēte – uz maizes ziežams gardums. Septiņas receptes

Mājās gatavota aknu pastēte – uz maizes ziežams gardums. Septiņas receptes
Foto: Shutterstock

Uz grauzdētas maizes devīgi uzziesta aknu pastēte ar kraukšķīgu sālīta gurķa šķēli ir ātrs veids, kā apklusināt rūcošo vēderu, kamēr gatavojas vakariņas. Šī gardā delikatese lieliski papildinās arī darbdienu un brīvdienu brokastu galdu. Atšķirībā no, piemēram, auksti kūpinātas desas, gardu pastēti ir pa spēkam pagatavot katram, turklāt process ir daudz ātrāks un vienkāršāks, nekā varētu šķist. Sekojot "Tasty" ieteikumiem un receptēm, tu ātri vien iemanīsies pagatavot pastēti pat ar aizsietām acīm un varēsi to baudīt bez bažām – ar nesatricināmu pārliecību par to, kas ir pastētes sastāvā.

Izcilas pastētes pagatavošanas smalkumi

Saldais krējums pastētei piešķirs krēmīgumu un sātīgāku garšu, bet tā vietā vari pievienot arī prāvu sviesta karoti, gabaliņu treknas cūkgaļas vai kūpināta cauraudzīša. Garda un patīkami krēmīga pastēte sanāks, ja daļu pastētei pievienojamo taukvielu aizstāsi ar krēmsieru vai kausēto sieru.

Tie, kas vērīgi skaita kalorijas, saldo krējumu vai sviestu var nepievienot un garšu bagātināt ar citām piedevām, piemēram, saulē kaltētiem tomātiem, žāvētām plūmēm, aprikozēm, sēnēm, šķiņķi un pat grilētu papriku. Aknu pastētei piestāv dažādi zaļumi, tāpēc nesmādē svaigos garšaugus – dilles, pētersīļus, piparmētru, maurlokus, timiānu un rozmarīnu.

Aknu pastētes gatavošanā lielu lomu spēlē arī garšvielas – neiztikt bez sāls, kādas ķiploka daiviņas, vēlama arī lauru lapas klātbūtne un nedaudz pierīvēts muskatrieksts. Vari pastētei pievienot arī apgrauzdētas sinepju vai koriandra sēklas, kā arī rozā piparus – šīs garšvielas piešķirs "raksturiņu" delikateses maigaja konsistencei. Lieliska pastētes piedeva ir arī sasmalcināti, grauzdēti valrieksti, pistācijas vai ciedru rieksti, kas padarīs pastētes struktūru interesantāku.

Lai aknas nebūtu cietas, cep tās vien pāris minūtes labi uzkarsētā pannā. Saceptās aknas pēc tam pasutini, klāt pievienojot, piemēram, sīpolus, burkānus, selerijas sakni un saldo krējumu vai kādu citu no iepriekš minētajām taukvielām. Lai aknām piešķirtu garšu, pievieno garšvielas vien tad, kad aknas jau ir teju izsautējušās.

Ņem vērā, ka, gatavojot pastēti, papildus taukvielām nav nepieciešams pievienot pārāk daudz ūdens vai buljona, citādi pastēte var sanākt pārāk šķidra.

Kā atbrīvoties no aknu specifiskā aromāta

Netīkamo aknu smaržu, kas mēdz būt raksturīga lielāka izmēra lopiņu aknām, iespējams novērst ar piena produktu palīdzību. Ja plāno gatavot liellopa aknas, tās pēc sagriešanas gabaliņos un aknu plēvītes noņemšanas vismaz stundu vēlams izmērcēt pienā (ja aknas gribas ļoti mīkstas, var pat pienā atstāt uz nakti). Drošības pēc var arī ilgāk. Pirms gatavošanas, lai būtu pavisam droši, ka aknas netīkami neodīs, noskalo tās zem tekoša ūdens.

Kādas aknas izmantot pastētes gatavošanai

Liellopa aknas – kvalitatīvas aknas būs tumši sarkanbrūnas. Liellopa aknas sver aptuveni 4-5 kilogramus. Garšas ziņā tās ir nedaudz asas, mēdz būt pat rūgtenas. Liellopa aknas visgardākās būs ceptas, fritētas un grilētas, bet, ja vēlies gatavot no tām pastēti, lai iegūtu patīkamāku garšu un struktūru, labāk pievieno arī cūkas vai teļa aknas (1:1).

Svaigas un pastētes gatavošanai piemērotas teļa aknas ir gaiši sarkanbrūnā krāsā un sver vien 1-2 kilogramus. Tās ir vienas no delikātākajām aknām, jo var viegli pārcept un sabojāt, ja garšvielas tiks pievienotas priekšlaicīgi. Teļa aknas ne vien gatavo apceptas, pievieno mērcēm un pilda pīrādziņos, bet no tām var pagatavot arī ļoti gardu, maigu pastēti.

Jēra aknas ir viena no visīstākajām delikatesēm, jo tās nav tik plaši pieejamas. Jēra aknas sver aptuveni kilogramu un garšas ziņā ir maigas, reizēm pat nedaudz pikantas. Jēra aknu pastēte padosies īpaši garda, ja pirms cepšanas tās tiks izmērcētas vīnā vai sarkanvīna etiķa marinādē.

Cūkas aknas sver aptuveni 1-2 kilogramus, un tām ir izteikti specifiska garša. Cūku aknas vislabāk pagatavot pastētē, jo svaigām aknām ir viegli graudaina tekstūra, kas ceptos aknu gabaliņos var negaršot tik labi. Cūkas aknu pastētes garšu īpaši labi papildina majorāns vai maltu lauru lapu pulveris. Izvēloties cūkas aknas, jāskatās, lai tās būtu gludas, spīdīgas, bez izteiktām cīpslām. Šis ieteikums attiecas arī uz pārējiem aknu veidiem.

Vistas aknas izmēra ir ziņā vismazākās, sasniedzot vien 30 gramus. Vistas aknas ir spilgti sarkanbrūnas, ar maigu garšu. Tās lieliski garšos ceptas – kā mērcēs, tā siltajos salātos. No vistas aknām sanāks arī ļoti garšīga un maiga pastēte. To gatavojot, jāņem vērā, ka nevajadzētu aknas ilgi vārīt, pretējā gadījumā tās kļūs sausas un cietas. Vistu aknu pastētes neatņemama sastāvdaļa ir brendijs, ko var aizstāt ar baltvīnu vai šeriju.

Kā pareizi uzglabāt pastēti

Pastētes ēdāji jau zina, ka jau pēc dažām dienām tā mēdz apvilkties ar tumšu virskārtiņu, kas nedaudz apkalst. Lai tā nenotiktu, pirms liec trauku ledusskapī, pārklāj tam pāri pārtikas plēvi, lai tā saskartos ar pastētes virskārtu.

Pastēte gan nav no tiem produktiem, ko ledusskapī var glabāt ilgstoši, bet, ja izkausēsi sviestu un pārliesi ar to pastēti, virskārta neapkaltīs un pastēte tik ātri nebojāsies.

Ja gadījies pagatavot lielāku daudzumu pastētes, tad daļu vari likt saldētavā un atkausēt, kad tas nepieciešams. Jāteic, ka man gan līdz šim nav nācies izmantot šādu uzglabāšanas variantu, jo pastēte nekad mūsu ledusskapī nav uzkavējusies ilgāk kā 4 -5 dienas.

"Tasty" recepšu krājumos atradu septiņas izmēģināšanas vērtas aknu pastētes receptes un ceru, ka kāda no tām kļūs arī par tavās mājās iecienītu gardumu. Lai labi garšo!

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Tasty iesaka