Foto: Reuters/Scanpix
Kosmiskais aparāts "Chang e-3", uz kura borta atrodas pirmais ķīniešu mēnessgājējs "Nefrīta zaķis", veiksmīgi startējis no "Xichang" kosmodroma un iegājis starporbītā.

Kā vēsta aģentūra "Siņhua", kosmiskā aparāta palaišana notikusi pirmdien, 2. decembrī, 1:30 pēc vietējā laika (pēc Latvijas laika - 1. decembrī plkst. 19:30).

Aparāta piezemēšanās uz Mēness paredzēta decembra vidū, kad mēnessgājējs uzsāks Zemes dabiskā pavadoņa virsmas un ģeoloģiskās struktūras izpēti.

Pēc ASV un Padomju Savienības Ķīna ir trešā lielvalsts, kas palaidusi mēnessgājēju. Ja viss notiks pēc plāna, Ķīna kļūs par trešo valsti, kuras kosmiskais aparāts ir nolaidies uz Mēness.

Pirmais ķīniešu mēnessgājējs tika prezentēts šī gada 5. Novembrī starptautiskajā tautsaimniecības sasniegumu izstādē Šanhajā. Tas ir zeltīts sešriteņu aparāts, kas aprīkots ar autonomu navigācijas sistēmu.

Mēnessgājēja nosaukums "Nefrīta zaķis" tika izraudzīts atklātā balsojumā, un ir saistīts ar ķīniešu mitoloģijā pazīstamo Mēness zaķi, kas piederējis Mēness dievietei Čaņai.

Ķīnas Mēness izpētes programma startēja 2007. gadā, kad tika palaists aparāts "Chang e-1". Mēness orbītā tas darbojās 14 mēnešus, un kā lielākais ieguvums minama augstas izšķirtspējas trīsdimensiju Mēness karte.

Savukārt otrā aparāta "Chang e-2" misija 2010. gadā bija izpētīt vislabāko vietu, kur varētu nolaisties tas mēnessgājējs, kurš šobrīd atrodas ceļā uz Zemes dabisko pavadoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!