Foto: DELFI
Aizvadītajā nedēļā netālu no Sirgalas ciemata Igaunijā kādā purvā atrasts Otrā pasaules kara laika padomju armijas pikējošais bumbvedējs PE-2.

Igaunijas ziņu portāls "Delfi" vēsta, ka lidmašīnu atklājuši kluba "Kamerad" entuziasti, kuri brīvajā laikā nodarbojas ar kara laika tehnikas meklēšanu valstī.

Kā kluba biedri noskaidrojuši pēc lidmašīnas sērijas numura, zināms, ka šis bumbvedējs virs Igaunijas notriekts 1944. gada 26. martā.

Pēc kluba biedru vārdiem, šis ir nozīmīgākais atklājums, kas veikts tā četrus gadus ilgajā pastāvēšanas laikā, bet atrast lidmašīnu viņiem izdevies, pateicoties vietējo iedzīvotāju atmiņu stāstiem.

"Vecie ļaudis pastāstīja, ka pēc kara tur bija redzama lidmašīnas aste. Kad mēs ieradāmies šajā vietā, tur, protams, vairs nekā nebija. Bet ar magnētmetriem mēs pārbaudījām visu sektoru, un vienā vietā ierīce uzrādīja anomāliju," stāstījis kluba "Kamerad" vadītājs.

Lidmašīnas trieciens pret zemi bijis tik spēcīgs, ka no tās gandrīz nekas nav palicis pāri. Atrasti arī divi dzinēji, daži ložmetēji, bet pat komandiera nagans un sprādze no trieciena ir izliekušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!