Foto: DELFI
"Policistu laupīšanā" Jēkabpilī iesaistītie specvienības "Alfa" dalībnieki policijā strādājuši gandrīz 20 gadus un nekas nav liecinājis par viņu gatavošanos noziegumam, ceturtdien Latvijas Radio atzina uz izmeklēšanas laiku atstādinātais "Alfas" komandieris kapteinis Andris Zaušs.

"Ir ļoti grūti komentēt, kas notika," sacīja Zaušs.

Viņš pastāstīja, ka viens no aizturētajiem vienības karavīriem policijā strādājis 17 gadus, vienatnē audzinot meitu, piepelnoties blakus darbos un ilgstoši neesot gājis atvaļinājumā. Savukārt otrs sistēmā strādājis gandrīz 18 gadus. "Nebija nekādu pazīmju, ka abiem būtu galvā kaut kas grīstē sagājis," sacīja Zaušs, piebilstot: "Mēs esam lielākā šokā nekā sabiedrība."

Zaušs neuzskata, ka "Alfa" ir elitāra vienība, jo vienmēr ir bijis grūti vienību nokomplektēt – darbinieku algas nav lielas, tāpēc daudzi meklē iespējas piepelnīties. Komandieris arī pauda neizpratni par iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (V) minēto 41 disciplīnas pārkāpumu "Alfā", sakot, ka viņam zināmi 10 gadījumi, kad darbinieki sodīti.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka trešdien tiesa apcietināja visus piecus Jēkabpils laupīšanā iesaistītos – brāļus Pāvelu un Denisu Hristoforidi, grupas šoferi Staņislavu Babeli un abus "Alfas" policistus - Arvo Žagaru un Leonīdu Koņuhovu. Tiesa zālē apcietināja tikai Babeli un Pāvelu Hristoforidi, pārējie vēl ārstējas slimnīcā.

Laupīšana Jēkabpilī notika otrdien pēc pulksten deviņiem, kad pieci bruņoti vīri iebruka spēļu zālē "Fenikss". Pakaļdzīšanās laikā nošauts viens policists un ievainoti vēl divi likuma kalpi. Laupītāji aizturēti, un trīs no tiem ievainoti.

Pēc notikušā uz izmeklēšanas laiku no amata atstādināts Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis, "Alfas" priekšnieks Andris Zaušs un divi citi specvienības vadītāji.

Laupītāju aizturēšanas laikā bojāgājušā Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākā inspektora Andra Znotiņa apbedīšanas ceremonija notiks sestdien Jēkabpils pilsētas kapos. Ceremonijā piedalīsies arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V), Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs un citas Iekšlietu ministrijas un VP amatpersonas. Šajā dienā Jēkabpilī būs izsludināta sēru diena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!