Foto: Vida Press

Indijas ziemeļos esošais reģions Kašmīra jau vairākus gadu desmitus ir vairāku valstu strīdus ābols. Kā zināms, šobrīd tur izcēlušies pēdējo sešu gadu laikā lielākie civilie nemieri.

Visos desmit Kašmīras ielejas apgabalos noteikta komandantstunda. Slēgti veikali, bankas, skolas un valdības iestādes. Pilsētu ielās un ciematos patrulē karavīri.

Reaģējot uz spriedzi Kašmīrā, itāļu izcelsmes fotogrāfs Valerio Berdini publiskojis 2010. gadā tapušu fotogrāfiju sēriju, kurā fiksēts nosacītais miers un kašmīriešu ikdienas dzīve.

Foto: Vida Press

"2010. gada sākumā Kašmīras vārdu ziņu virsrakstos nevarēja atrast. Tobrīd tas bija salīdzinoši mierīgs laiks un es izmantoju izdevību, apmeklējot Indijas ziemeļus, paviesoties arī Šrinagarā. Gribēju pabūt vietā, ko mēdz dēvēt par paradīzi zemes virsū," aģentūrai "Vida Press" stāsta fotogrāfs.

Berdini ar šo foto sēriju vēlējies parādīt daudz cietušās zemes citu pusi – ne tādu, kas nāk prātā, dzirdot vārdu Kašmīra. "Ierados Šrinagarā labu nodomu vadīts, meklējot mieru, sastapu miermīlīgus ļaudis un tiku uzņemts ar vissiltāko viesmīlību. Tā Kašmīra, ko ieraudzīju un iepazinu, tik tiešām ir pelnījusi paradīzes vārdu."

Foto: Vida Press

"Sēdēt Dala ezera krastos – tā ir debešķīga sajūta. Auglīgas zemes un neaptverami skaistas ainavas," atceras fotogrāfs.

Uzziņai:

Kašmīra ir reģions Indijas ziemeļrietumos. Līdz 19. gadsimta vidum termins "Kašmīra" tika attiecināts tikai uz Kašmīras ieleju, kas atrodas starp Pīrpandžālas kalniem un atlikušo Himalaju kalnu sistēmu, taču mūsdienās ar terminu "Kašmīra" apzīmē daudz lielāku teritoriju (aptuveni 222 tūkstošus km²), kas robežojas ar Sindžanas Uiguru autonomo reģionu ziemeļaustrumos un Tibetas autonomo reģionu rietumos, kā arī ar Indijas štatiem Himāčalu Pradēšu un Pendžābu dienvidos, Pakistānu austrumos un Afganistānu ziemeļrietumos. Kašmīras teritorija ir strīdus objekts starp Indiju un Pakistānu kopš 1947. gada, kad Pakistāna atdalījās no Indijas. Pašlaik Kašmīras ziemeļu un rietumu daļas kontrolē Pakistāna, savukārt dienvidu un dienvidaustrumu daļas kontrolē Indija. Pagājušā gadsimta 50. gados Kašmīras sadalīšanā iesaistījās arī Ķīna, izsakot savas pretenzijas uz Kašmīras austrumu daļu, liecina "Wikipedia" atrodamā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!