Katru gadu februāra pirmajā nedēļā atzīmē Starptautisko mitrāju dienu. Šogad, 2017. gada 5. februārī, Purvubrideji.lv aicina doties uz Ziemeļu purviem, kas priecē ar daudziem ezeriņiem, plašu ainavu un nervus kutinošām spraigām vietām, bet Dabas aizsardzības pārvaldes izglītības centrs "Meža māja" sestdien, 4. februārī, aicina ikvienu doties izzinošā pārgājienā pa Ķemeru Nacionālā parka (ĶNP) mitrājiem. Tāpat pārgājiens notiks arī Lubāna mitrājā.

Šogad Pasaules mitrāju dienas temats ir "Mitrāji – dabas katastrofu riska samazinātāji", un arī šajā pārgājienā ikviens varēs uzzināt vairāk par mitrāju lomu kopējā vides aizsardzības kontekstā.

Šoreiz Purvu bridēju pārgājienā piedalīsies arī EK LIFE projekta "Mitrāji" vadītāja, vadošā pētniece - Dr. biol. Māra Pakalne. Pārgājiena mērķis - Pirtsmeža purvs - atrodas divu stundu brauciena attālumā no Rīgas, līdzās Salacas upei netālu no Igaunijas robežas. Purvs ietilpst dabas liegumā "Ziemeļu purvi".

Pulcēšanās paredzēta svētdien, 5. februārī, pulksten 11 Staicelē stāvlaukumā pie estrādes: ej.uz/purvubrideji-staicele. Tālāk ar auto (12 km) kopīgi jābrauc līdz pārgājiena starta vietai pie Pirtsmeža purva. Gājiena garums būšot aptuveni trīs līdz četri kilometri - 80% purvs, 20% stigas un meža takas, stāsta organizatori.

Tā laikā paredzēts vērot purvu burvību un kliedēt mītus, pa ceļam iestiprinoties ar savām līdzpaņemtajām pusdienām. Pēcpusdienā, ap pulksten 15, paredzēts atgriezties pie auto, sasildīties pie ugunskura un dalīties atmiņās, kā Latvijā aizsākās pārgājieni purvos un kāds nopelns ir Pirtsmeža purvam.

Purva kurpju skaits ierobežots, tādēļ dalībnieki aicināti pieteikties, rakstot uz info@purvubrideji.lv vai zvanot pa tālruni 20120101 un norādot dalībnieku skaitu, apavu izmērus un kontakttālruni.

Dalības maksa: 15 eiro, skolēniem/studentiem 12 eiro. (Pārgājienā var doties bērni no 10 gadu vecuma). Grūtības pakāpe – viegla (vietām spraigākas izjūtas). Lai neizmērcētu kājas, rekomendēts virs gumijas vai trekinga zābakiem uzvilkt ar bahilas.

Savukārt uz pārgājienu Ķemeros pulcēšanās paredzēta pulksten 11 pie "Meža mājas", bet atgriezties plānots ap pulksten 14. Maršruta garums – aptuveni septiņi kilometri, piemērots arī nūjotājiem. Dalība pārgājienā ir bez maksas, taču organizatori aicina iepriekš pieteikties, zvanot Aijai Balandiņai pa tālruni 29149365.

"Pārgājiens ir lieliska iespēja tematu par mitrāju aizsardzību aktualizēt, ļaujot ikvienam interesentam dabā izpētīt un uzzināt vairāk par mitrājos dzīvojošo sugu daudzveidību un to lomu kopējās ekosistēmas saglabāšanā. Maršruts vedīs cauri mitrajiem mežiem, kas piedāvā piemērotus apstākļus daudzām retām augu un dzīvnieku sugām. Aplūkosim arī purvus dažādās attīstības stadijās, kas ir būtiska dabas sastāvdaļa, kā arī piestāsim upes krastā, kas arī ir nozīmīgs mitrājs dažādu ekosistēmu līdzās pastāvēšanai," pauž pasākuma galvenā organizatore, dabas izglītības centra "Meža māja" dabas izglītības darba speciāliste Aija Balandiņa.

Foto: DELFI

Pārgājiena dalībnieki varēs arī uzzināt, kādēļ mitrāji uzskatāmi par nozīmīgiem dabas katastrofu riska samazinātājiem. Piemēram, purvi un upes, pastāvīgi vai periodiski uzkrāj ūdeni, tādēļ tiem ir ļoti svarīga loma ūdens attīrīšanā, barības vielu uzkrāšanā un pārtikas ieguvē, bet kas vēl būtiskāk – pateicoties savai spējai uzkrāt ūdeni, tie spējīgi novērst tādas dabas katastrofas kā plūdi. "Diemžēl visā pasaulē pamazām šādas ekosistēmas tiek iznīcinātas, apdraudot ikviena zemes iemītnieka eksistenci. Gribam pārgājiena dalībniekiem uzsvērt, ka dabā viss ir savstarpēji saistīts, un pat iznīcinot tādu it kā niecīgu dabas vienību kā puķi vai kukaini, mēs varam izjaukt dabisko ciklu, ekosistēma var aiziet bojā un nepildīt savas funkcijas," skaidro Balandiņa.

11. februārī līdzīgs pārgājiens plānots dabas liegumā "Niedrāju-Pilkas purvs", kad kopā ar DAP pārstāvjiem būs iespēja izspēlēt izzinošo spēli "Purva laipas atklājējs", kā arī doties dabā pa Niedrāju–Pilkas purva taku.

Paralēli šiem pārgājieniem visu februāri jaunieši vecumā no 18 līdz 25 gadiem var piedalīties starptautiskā foto konkursā, kurā aicināti sevis bildētās mitrāju fotogrāfijas augšupielādēt oficiālajā Pasaules mitrāju dienas interneta vietnē www.worldwetlandsday.com.

Arī Lubāna mitrāja informācijas centrs (IC) katru gadu atzīmē starptautisko mitrāju dienu. 2017. gada februārī tam par godu notiks slēpju pārgājiens jeb bridiens vienā no noslēpumainākajām vietām Latvijā – Baltajos klānos, teikts IC mājaslapā. Vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!