Vai zināt, kā uztaisīt kristālu un kā darbojas elektroniskais deguns? Kā izskatās kristāli un DNS mikroskopā? To visu un daudz ko citu piektdienas naktī varēs noskaidrot astoņās Latvijas pilsētās – Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī, Valmierā, Salaspilī, Liepājā, kur no plkst. 18.00 - 23.00 notiks ikgadējais Zinātnieku nakts pasākums par tēmu "Kristāli".

Tas ir pasākums, kas notiek 24 Eiropas valstīs un ap 300 pilsētās. Zinātnieku nakts, līdzīgi kā populārā Muzeju nakts, ir iespēja ielūkoties tur, kur ikdienā netiekam, un izmēģināt dažādas interesantas lietas. Zinātnieku nakts Latvijā šogad notiks jau astoto reizi. Tūrismagids.lv piedāvā dažus ieteikumus, kurp doties piektdienas naktī. 


Laboratorijas un koncerti Rīgā

Foto: LETA

Rīgā, kā jau galvaspilsētā, pasākumu Zinātnieku naktī būs visvairāk. Zinātnieku nakts gaitā varēs pētīt dabas veidotus un mākslīgus kristālus, uzzināt par Latvijas ķīmiķu darbību zinātnē, kā arī noskaidrot, ko zinātnieki dara ar kristāliem. Latvijas Universitātes (LU) fakultātēs varēs gan uzzināt ko vairāk par nākotnes tehnoloģijām, gan izprintēt kristālu uz 3D printera, gan arī "uztaisīt" kristālus paši. 

LU galvenajā ēkā, Raiņa bulv. 19, plkst. 18.00 sāksies Zinātnes kafejnīcas pasākums, kas būs veltīts pilsoniskās līdzdalības jautājumiem. Turpat vestibilā varēs apskatīt izstādi "Zinātnieku hobiji", bet uz tikšanos aicinās Teoloģijas fakultāte. Savukārt LU pagalmā noteikti vērts aiziet apskatīt mākslinieka Aigara Bikšes interaktīvo instalāciju "Kur ir mūsu mīļais zinātnieks?" - spēlfilmas, animācijas un instalācijas apvienojumu mazliet neierastā veidā, pārvarot kultūras atšķirības, fiziskās eksistences robežas un laika barjeras.

Plkst. 19.00 Rīgas kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014" sāksies Zinātnes festivāls. To vadīs un ar dzīvajiem eksperimentiem piedalīsies LU jaunie zinātnieki. Zinātnes pasaulē ievedīs arī plaša tematiskā spektra videoprojekcijas. Uzstāsies apvienības "Dr. Klisicka laboratorija", "Dūmu zārka zēni", ansamblis "Manta", "Gas of Latvia" un "Bērnības Milicija" un "Delay tre-es". Vakaru noslēgs koncerts – deju vakars LU Radio NABA klubā "NABAKLAB", kas sāk-sies plkst. 22.00
Savukārt Transporta un sakaru institūtā, Lomonosova ielā 1, varēs ielūkoties fizikas laboratorijā, šķiedru optikas sistēmu (telekomunikāciju) laboratorijā un pat izmēģināt aviotrenažieri.
"Latvijas Valsts ceļi" Autoceļu kompetences centrā, Rencēnu ielā 1, varēs atklāt ceļu būvniecības nianses , bet pagalmā tiks demonstrēta ceļu testēšanas tehnika. Uzstāsies arī Ints Teterovskis ar kori "Balsis" un DJ, spēlējot repertuāru no tehno mūzikas līdz smagam metālam. Visiem apmeklētājiem organizatori sola iedot Latvijas ceļu – īpašu asfalta gabaliņu.

Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) varēs noskaidrot, kā kristāli ietekmē asinsspiedienu un sirdsdarbību. Aktivitāšu laikā apmeklētājiem būs iespēja noskaidrot gan savu asinsspiedienu un pulsu, gan uzzināt, ko rāda elektrokardiogramma, un vai kristālu daudzums mūsu asinīs ietekmē tās formu. Tāpat Zinātnieku nakts apmeklētājiem būs atvērta RSU Stomatoloģijas fakultātes mācību bāze ar datorizētiem 3D simulatoriem, iepazīstot zobārsta ikdienu un zobu kristālisko dabu. RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedrā, Kapseļu ielā 23, tiks meklēti apziņas kristāli –būs iespēja atklāt savas personības un emocionālā stāvokļa īpatnības, kā arī piedalīties maģiskās domāšanas eksperimentā.

Atzīmējot Zinātnieku nakti, Rīgas Tehniskā universitāte un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar Francijas Institūtu Latvijā, Zinātnes teātri no Lielbritānijas un AS "Latvenergo" Enerģētikas muzeju, sagatavojusi īpašu programmu skolu audzēkņiem. Programmā paredzēts zinātnes šovs "Zinātnes nākotne. Gaisma un elektrība", kurā skolēni un skolotāji varēs vērot un paši aktīvi iesaistīties dažādos fizikas eksperimentos, un uzzināt par nākotnes tehnoloģijām, pie kurām strādā mūsdienu zinātnieki.

Valmiera - trīsdimensiju vide

Vidzemes augstskolā arī paredzēta īpaša Zinātnieku nakts programma. Notiks Sarunas ar zinātniekiem un demonstrējumi "Interaktīvas trīsdimensiju vides projektēšana un pielietojumi papildinātās realitātes režīmā".

Zinātnieki un praktiķi stāstīs par līdzšinējo pasaules praksi un nākotnes interaktivitātes ierīcēm. Stāstīs arī par risinājumiem pilsētvides plānošanai, apmācībai medicīnā un loģistikai.

Tā kā mehatronika atzīta par vienu no desmit jaunajām tehnoloģijām, kas mainīs pasauli, augstskolā būs paraugdemonstrējumi mehatronikas laboratorijā. Attīstoties arvien jaunākām un sarežģītākām tehnoloģijām, pieaug mehatronikas nozīmīgums, līdz ar to šīs jomas profesija kļūst aizvien pieprasītāka un neaizstājamāka.

Jelgava - eksperimenti ar kristāliem pārtikā un koksnē

Foto: DELFI Aculiecinieks

Arī Jelgavā Latvijas Lauksaimniecības universitātē būs iespēja noskatīties dažādus paraugdemonstrējumus par kristālu stiprību un kristālu režģiem, eksperimentus par to, kādi ir kristāli koksnē, medū un citur dabā. 

Būšot arī diskusijas un viktorīnas.

Pasākumi Jelgavā sāksies jau plkst. 16.00 un turpināsies līdz plkst. 21.00 universitātes fakultātēs visā pilsētā.

Rēzeknē - kristāli naudas pasaulē, tiesībzinātnēs un citur

Rēzeknes Augstskola savukārt sola nopietnus eksperimentus, kopīgu darbošanos kompetentu zinātnieku vadībā, radošas aktivitātes sadarbībā ar studentiem, pamācošu un lietderīga informāciju, kā arī atjautības uzdevumus lieliem un maziem.

Rēzeknes Augstskolas Zinātnieku nakts pasākuma apmeklētāji šogad varēšot "audzēt" savus kristālus, veidot kristālpārslas, uzzināt par kristālu nozīmi naudas pasaulē, to izmantošanu tiesību zinātnē, noziedzīgu nodarījumu atklāšanā un fiksācijā, kā arī līdzdarboties kristālrežģu radošajā veidošanā.

Daugavpilī - lekcijas un radošās darbnīcas

Pasākumi Daugavpils Universitātē notiks no plkst.17.00 līdz 22.00.
Būšot gan populārzinātniskas lekcijas, gan dažādas radošās darbnīcas, kur uzzināt par kristālu nozīmi organismā un pašiem uzmeistarot kādu kristāliņa modeli. Varēšot arī "izaudzēt" savu kristālu. 

Daugavpilī varēs izpētīt arī DNS kristālus. Dalībniekiem būs iespēja patstāvīgi izdalīt DNS no dažādiem augļiem un dārzeņiem un apskatīt DNS kristālu pavedienus mikroskopā, konstruēt un izkrāsot dažādu organismu DNS modeļus un uzzināt par mūsdienu DNS pētījumu metodēm, sola organizatori.

Šie ir tikai daži no ļoti daudzajiem pasākumiem, ko Zinātnieku naktī piedāvās Daugavpils Universitāte. Būšot arī konkursi un balvas.

Salaspilī - augu kristāli

Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī arī atzīmēs Zinātnieku nakti ar tādiem pasākumiem kā "Atrodi savu kristālu" – mēģinājumi atrast kristālus augu šūnās; "Saliec savu kristālu" – interaktīva spēle visai ģimenei dārza teritorijā; "Izveido savu kristālu" – kristālu modeļu veidošana no augu materiāliem; "Saņem savu kristālu" – spēles finālistu apbalvošana pie ugunskura, arī "Lapu domino" un citas spēles 

Plašāka informācija par visiem Zinātnieku nakts pasākumiem atrodama Latvijas Zinātņu akadēmijas mājaslapā www.lza.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!