Foto: AFP/Scanpix
Par spīti izskanējušām bažām par Mikelandželo veidotās Dāvida statujas potīšu stāvokli, vairāk nekā 500 gadus vecajai statujai briesmas nedraud. Tā, atsaucoties uz amatpersonu teikto, vēstī "The Guardian".

Mikrolūzumi, kas atklāti uz statujas kāju potītēm, visticamāk esot sekas statujas pārvietošanai no Florences laukuma uz tās pašreizējo atrašanās vietu Accademia Gallery, kas notika 19. gadsimtā, uzskata zinātnieki.

Nupat mākslas zinātnieku aprindās radies satraukums, ka plaisas statujas kājās var novest pie statujas apgāšanās, jo statuja sāk zaudēt savu stabilitāti.

"Pat ja Florenci satricinātu 5 vai 5,5 magnitūdas stipra zemestrīce pēc Rihtera skalas - Florence paliks savā vietā. Un pilnīgi noteikti - Dāvids jau nu būs pēdējais, kas varētu krist," pasauli steidzis mierināt vietējo iestāžu pārstāvis Marko Ferri.

Pagājušajā nedēļā Itālijas Nacionālās Pētniecības padomes un vietējās universitātes pētnieki nāca klajā ar paziņojumu, ka statujas kāju lejasdaļā vērojamas plaisiņas un šis fakts apdraud statujas stabilitāti. Ziņojumā minēts, ka "kāju lejas daļas vājums" visdrīzāk saistāms ar laika periodu no 1504. gada, kad monumentālā figūra tika pabeigta, un periodu līdz 1873. gadam, kad Dāvidu pārvietoja no laukuma uz iekštelpām galerijā. Pilsētas laukumā tika novietota statujas kopija. Pa šo laiku statuja uz pjedestāla ir nedaudz nosvērusies - izveidojies piecu procentu slīpums, kas pastiprina spiedienu uz statuju.

Marko Ferri uzsvēris, ka šajā situācijā nav nekā dramatiska. Muzejs turpināšot uzraudzīt vibrācijas līmeni, kuram statuja tiek ikdienā pakļauta. Vibrāciju līmenis jau esot samazināts, kopš ieviesti zināmi statujas apmeklējuma ierobežojumi.

Florenes muzeji pērn piesaistījuši piecus miljonus tūristu, kas lielākoties vēlējušies redzēt tieši Dāvidu un Ufici galeriju.

Dāvida skulptūru Mikelandželo izkala no viena vesela marmora gabala, un šis darbs ilga no 1501. līdz 1504.gadam. Skulptūrā attēlots Bībeles tēls Dāvids, kurš nogalināja milzi Goliātu. Pabeidzot statuju 29 gadu vecumā, Mikelandželo ar šo darbu kļuva par sava laika izcilāko tēlnieku.

Mikelandželo Dāvids tiek uzskatīts par vīrieša skaistuma iemiesojumu. Tomēr pirms pāris gadiem pasauli aplidoja vēsts, ka Dāvida sejas lāzerattēli, ko uzņēmis datorzinātnieks Marks Levuā no Stenfordas universitātes Kalifornijā rāda, ka viņš šķielē. "Viņa acis patiesībā ir vērstas atšķirīgos virzienos," Levuā sacīja žurnālā "New Scientist". Vienā gadījumā statuja skatās mazliet pa kreisi, bet kreisajā profilā izskatās, ka viņš skatās tieši uz priekšu.

"Tas ir tipisks Mikelandželo triks. Viņš piemērojis katru aci atbilstoši sānskatam," piebilda Levuā. Defekts gan nav redzams 5,2 metru augstās statujas apbrīnotājiem tajā vietā, kur tā pašreiz atrodas - uz 1,8 metru augsta pjedestāla "Galleria dell' Accademia". Un parasti skatienu no priekšpses slēpj viņa paceltā roka. Levuā datoratrēlus ieguva, paceļot skeneri tieši pie Dāvida sejas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!